Εύβοια: Τι είναι οι τεχνητοί ογκόλιθοι που θα εγκατασταθούν στα λιμάνια του Νομού
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Τι είναι οι τεχνητοί ογκόλιθοι που θα εγκατασταθούν στα λιμάνια του Νομού

Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι τεχνητοί ογκόλιθοι του παραλιακού κρηπιδώματος του Λιμένα Αγίας Άννας στην Εύβοια

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την Εύβοια βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν οι πρώτοι τεχνητοί ογκόλιθοι του παραλιακού κρηπιδώματος του Λιμένα Αγίας Άννας του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας .

Το έργο σταδιακά ολοκληρώνεται παίρνοντας την τελική του μορφή.

Οι ογκόλιθοι τοποθετούνται προκειμένου να δημιουργηθεί αλευτικό καταφύγιο.

Το έργο κοστολογείται στα 10 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με αποκλειστικά πληροφορίες του evima.gr θα είναι έτοιμο πολύ πιο νωρίς από τον καθορισμένο χρόνο για την παράδοσή του.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2023 ενώ αρχικά εκτιμόταν πως η εκτέλεση του θα χρειαζόταν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Με βάση τα προαναφερθέντα δεδομένα, οι αρμόδιοι φορείς έπραξαν τα μέγιστα ώστε ο χρόνος περάτωσης να μειωθεί κατά δύο έτη.

Εξάλλου όλοι οι αρμόδιοι φορείς υπερέβησαν εαυτόν ώστε το πολύ σημαντικό αυτό έργο, το οποίο βρισκόταν “στα συρτάρια” ως μελέτη να τεθεί σε εφαρμογή και να προχωρήσει.

Yπενθυμίζεται πως για επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το έργο κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας, το οποίο χρωστά η πολιτεία στους κατοίκους του Άγιου Γεωργίου εδώ και 30 χρόνια, είχε κάνει, εκτός των άλλων, λόγο και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, στη συνάντηση που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Γιώργο Κελαϊδίτη, παρουσία τεχνικών συμβούλων.

«Να ξεπεραστούν τα προβλήματα για να γίνει σωστάτο έργο», επισήμανε ο Υφυπουργός διαβεβαιώνοντας την ισχυρή πολιτική βούληση για την περαίωσή του.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, τεχνικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και οι υπάλληλοι του ΕΠΑλΘ κ. Γιώργος Κατής και κ. Καλλιόπη Κόντσα.

Ο κ. Κεδίκογλου συζήτησε διεξοδικά με τους παρεβρισκόμενους για την πορεία του εμβληματικού έργου, ώστε μετά την αποπεράτωσή του να προσφέρει ασφαλή ελλιμενισμό στα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη. «Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά καταφύγια βόρειας Εύβοιας», σημείωσε ο κ.Κελαϊδίτης.

Κατά τη συνάντηση, επιλύθηκαν τα τεχνικά θέματα που είχαν ανακύψει προκειμένου να ολοκληρωθεί η ένταξήη του έργου και αναμένεται άμεσα η δημοπράτησή του.

Στην ατζέντα της συζήτησης, τέθηκαν και οι εργασίες για το Φράγμα Ψαχνών, καθώς ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη για την ένταξη στη διαδικασία έγκρισης και χρηματοδότησης. Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο έχει προβεί σε προένταξη του έργου στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0.

Επιπλέον, συζητήθηκε η πρόοδος των έργων και στα λοιπά αλιευτικά καταφύγια της Εύβοιας, στο πλαίσιο υλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Ειδικότερα, πρόκειται για την αναβάθμιση του εξοπλισμού σε 12 υφιστάμενα αλιευτικά καταφύγια που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΟΛΝΕ Α.Ε. σε περιοχές της Εύβοιας. Τα εν λόγω αλιευτικά καταφύγια, που παρουσιάζουν ανάγκες για εξοπλιστική αναβάθμιση, είναι τα: Καρύστου, Κύμης, Αλμυροποτάμου, Ηλίων, Λίμνης, Καράβου Αλιβερίου, Νέας Αρτάκης, Μαρμαρίου, Ερέτριας, Ωρεών, Πευκίου και Πηλίου Εύβοιας.

Προβλέπεται επίσης η διαμόρφωση χερσαίων χώρων για τα αλιευτικά καταφύγια Αμαρύνθου – Ερέτριας, Αιδηψού – Ιστιαίας και Αγίων Αποστόλων – Αλιβερίου, ενώ έχει συμβασιοποιηθεί και υλοποιείται το νέο α/κ Αγίας Άννας.

Οι παριστάμενοι αναφέρθηκαν στην ουσιαστική συνδρομή του ΥφΑΑΤ και Βουλευτή Εύβοιας στην εξέλιξη των έργων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr