«Φεγγάρι του Ελαφιού»: Εντυπωσιακές εικόνες από την πιο φωτεινή υπερπανσέληνο στην Εύβοια
Ειδησεις ευβοια

«Φεγγάρι του Ελαφιού»: Εντυπωσιακές εικόνες από την πιο φωτεινή υπερπανσέληνο στην Εύβοια

Μαγευτικά στιγμιότυπα από την φωτεινότερη υπερπανσέληνο στην Εύβοια, με ονομασία "Φεγγάρι του Ελαφιού"

Μάγεψε την Εύβοια, το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου η πανσέληνος του Ιουλίου γνωστή και ως «Φεγγάρι του Ελαφιού».

Η φωτεινότητα της συγκεκριμένης υπερπανσελήνου έφτασε το 100%, που σημαίνει ότι το «Φεγγάρι του Ελαφιού» φαίνεται κατά 16% περίπου φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο.

Υπενθυμίζεται, πως πρόκειται για την μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνο του 2022, ενώ σύμφωνα με την NASA, η Σελήνη πλησίασε τη Γη, σε απόσταση 356.418 χιλιομέτρων και το φαινόμενο θα είναι ορατό για τρία περίπου 24ωρα.

Σημειώνουμε ότι η πανσέληνος του Ιουλίου ήταν και η τρίτη από τις τέσσερις που θα λάβουν χώρα για το 2022 (την τέταρτη και τελευταία θα τη δούμε τον Αύγουστο).

Σύμφωνα, μάλιστα, με το περιοδικό «Almanac», η υπερπανσέληνος του Ιουλίου ήταν η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη για ολόκληρο το 2022, καθώς η Σελήνη θα πλησιάσει περισσότερο από ποτέ για φέτος τη Γη, σε απόσταση μόλις 356.418 χιλιομέτρων στο περίγειό της.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε γενικές γραμμές η διαφορά στο μέγεθος και τη λαμπρότητα μιας υπερπανσελήνου δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, εντούτοις ο οργανισμός «Sky and Telescope» εξηγεί ότι ίσως η υπερπανσέληνος να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι μια απλή πανσέληνος λίγο πριν δύσει ο ήλιος (μεταξύ 20:00 και 20:40 το απόγευμα).

Πανσέληνος Ιουλίου 2022 – Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού»

Σύμφωνα με το περιοδικό του Παλιού Αγρότη, τα ονόματα των ολόγιομων φεγγαριών προέρχονται συνήθως από διάφορες φυλές ιθαγενών στην αμερικανική ήπειρο και σχετίζονται με τα φυσικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της εκάστοτε πανσελήνου.

Έτσι, η πανσέληνος του Ιουλίου ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού», αφού κατά τη διάρκεια του Ιουλίου συνήθως τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη εκείνη την περίοδο. (Τα κέρατα των ελαφιών αποβάλλονται κάθε χρόνο και στη συνέχεια μεγαλώνουν εκ νέου, με την κορύφωση ως προς το μέγεθος να σημειώνεται εντός του Ιουλίου).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

Tartis campaign
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ