Υπερπανσέληνος Ιουλίου 2022 με το «Φεγγάρι του Ελαφιού»- Γιατί λέγεται έτσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπερπανσέληνος Ιουλίου 2022 με το «Φεγγάρι του Ελαφιού»- Γιατί λέγεται έτσι

To φεγγάρι του Ελαφιού, είναι μια ακόμα υπερπανσέληνο, δηλαδή ολόγιομο φεγγάρι φωτεινότερο από ό,τι συνήθως, το οποίο και οποίο και ως φαινόμενο λαμβάνει χώρα μόνο λίγες φορές το χρόνο.

Tο «Φεγγάρι του Ελαφιού», δηλαδή την πανσέληνος του Ιουλίου 2022 θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σε λίγες μέρες

Πρόκειται για μια ακόμα υπερπανσέληνο, δηλαδή ολόγιομο φεγγάρι φωτεινότερο από ό,τι συνήθως, το οποίο και οποίο και ως φαινόμενο λαμβάνει χώρα μόνο λίγες φορές το χρόνο.

Σημειώνουμε ότι η πανσέληνος του Ιουλίου θα είναι και η τρίτη από τις τέσσερις που θα λάβουν χώρα για το 2022 (την τέταρτη και τελευταία θα τη δούμε τον Αύγουστο).

Σύμφωνα, μάλιστα, με το περιοδικό «Almanac», η υπερπανσέληνος του Ιουλίου θα είναι η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη για ολόκληρο το 2022, καθώς η Σελήνη θα πλησιάσει περισσότερο από ποτέ για φέτος τη Γη, σε απόσταση μόλις 356.418 χιλιομέτρων στο περίγειό της.

Πανσέληνος Ιουλίου 2022 – Πότε είναι
Η πανσέληνος του Ιουλίου 2022 θα φωτίσει τον καλοκαιρινό ουρανό στις 13 Ιουλίου, ημέρα Τετάρτη, ενώ η φωτεινότητά του αναμένεται να κορυφωθεί περίπου στις 21:37 μ.μ, όπως αναφέρει το περιοδικό «Space».

Ωστόσο, με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της NASA, το φεγγάρι θα φαίνεται γεμάτο για τρεις συναπτές ημέρες, ξεκινώντας από το βράδυ της Δευτέρας.

Η φωτεινότητα της επερχόμενης υπερπανσελήνου πρόκειται να αγγίξει το 100%, κάτι που σημαίνει ότι το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα φανεί κατά 16% περίπου φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε γενικές γραμμές η διαφορά στο μέγεθος και τη λαμπρότητα μιας υπερπανσελήνου δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, εντούτοις ο οργανισμός «Sky and Telescope» εξηγεί ότι ίσως η υπερπανσέληνος να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι μια απλή πανσέληνος λίγο πριν δύσει ο ήλιος (μεταξύ 20:00 και 20:40 το απόγευμα).

Πανσέληνος Ιουλίου 2022 – Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού»
Σύμφωνα με το περιοδικό του Παλιού Αγρότη, τα ονόματα των ολόγιομων φεγγαριών προέρχονται συνήθως από διάφορες φυλές ιθαγενών στην αμερικανική ήπειρο και σχετίζονται με τα φυσικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της εκάστοτε πανσελήνου.

Έτσι, η πανσέληνος του Ιουλίου ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού», αφού κατά τη διάρκεια του Ιουλίου συνήθως τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη εκείνη την περίοδο. (Τα κέρατα των ελαφιών αποβάλλονται κάθε χρόνο και στη συνέχεια μεγαλώνουν εκ νέου, με την κορύφωση ως προς το μέγεθος να σημειώνεται εντός του Ιουλίου).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr