«Μάγεψε» το φεγγάρι της Φράουλας στην Εύβοια- Εντυπωσιακές εικόνες από την υπερπανσέληνο
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

«Μάγεψε» το φεγγάρι της Φράουλας στην Εύβοια- Εντυπωσιακές εικόνες από την υπερπανσέληνο

Στον Κάλαμο, στην Κύμη, στα Καλύβια, Ευβοίας, πλήθος κόσμου έσπευσε να απαθανατίσει το "φεγγάρι της φράουλας" και να ρεμβάσει στο ρομαντικό τοπίο που έδινε το φως του πάνω από το νησί.

Η πρώτη υπερπανσέληνος, από τις συνολικά τρεις φετινές, συνέβη το βράδυ της Τρίτης (14/06) και το θέαμα ήταν άκρως εντυπωσιακό στην Εύβοια.

Στον Κάλαμο, στην Κύμη, στα Καλύβια, πλήθος κόσμου έσπευσε να απαθανατίσει το “φεγγάρι της φράουλας” και να ρεμβάσει στο ρομαντικό τοπίο που συνέθετε το φως του πάνω από το νησί.

(Πανσέληνος της Φράουλας στον Κάλαμο Ευβοίας).

Ενδεικτικά, έναν μάλλον πορφυρό δρόμο στη θάλασσα, “άνοιγε” με το φως του το φεγγάρι στην παραλία Καλάμου στην Εύβοια.

Η πανσέληνος συνέπεσε με την κοντινότερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο από ό,τι συνήθως.

Οι γηγενείς φυλές της Αμερικής ονόμαζαν τη συγκεκριμένη “Πανσέληνο της Φράουλας”, επειδή συνέπιπτε με την κορύφωση της εποχής για την ωρίμανση και τη συλλογή του δημοφιλούς φρούτου.

Σκηνικό που παραπέμπει σε χολιγουντιανό τοπίο είχε ταυτόχρονα ο ουρανός στα Καλύβια Ευβοίας.

Τέλος, oνειρικό ήταν το σκηνικό του ολόλαμπρου φεγγαριού στην Κύμη Ευβοίας.

Στις 13 Ιουλίου θα ακολουθήσει μια δεύτερη υπερπανσέληνος, ενώ η τρίτη και τελευταία για φέτος θα συμβεί στις 12 Αυγούστου και μάλιστα θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων.

Καθώς λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων.

Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr