Η Εύβοια «στο μάτι του κυκλώνα»: Δύσκολες ώρες μετά τους ισχυρούς σεισμούς και τα προβλήματα από την κακοκαιρία
Ειδησεις ευβοια

Η Εύβοια «στο μάτι του κυκλώνα»: Δύσκολες ώρες μετά τους ισχυρούς σεισμούς και τα προβλήματα από την κακοκαιρία

Σαν να μην έφταναν οι πρωτοφανείς καταστάσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία 24ωρα η Εύβοια εξαιτίας των ισχυρών σεισμών, η σχεδόν ταυτόχρονη επέλαση της κακοκαιρίας Ariel στο νησί έχει προκαλέσει πληθώρα σοβαρών προβλημάτων

Αναμφισβήτητα δύσκολες ώρες περνά η Εύβοια η οποία εκτός από την αναταραχή και τις υλικές ζημιές που έχει να αντιμετωπίσει στο περιθώριο των ισχυρών σεισμών που σημειώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο νησί, πλήττεται ταυτόχρονα και από έντονα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κακοκαιρίας Ariel.

Ο ισχυρότερος πρόσφατος σεισμός που καταγράφηκε στην περιοχή εκδηλώθηκε στις 22:06 προχθες το βράδυ και σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Αστεροσκοπείου Αθηνών υπολογίζεται στα 5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 8,9 χιλιόμετεα.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος σεισμός σε ένταση σε περιοχή της Νότιας Εύβοιας, σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (29/11) στις 06:32 με το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης εντοπίζεται στα 9 χλμ. βόρεια – βορειοανατολικά από τα Νέα Στύρα κοντά στον Αλμυροπόταμο και τους Ζάρακες.

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC),

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίστηκε στα 12 χλμ.

Παράλληλα έχει ακολουθήσει πλήθος μετασεισμών που εύλογα προκάλεσαν τρόμο τους κατοίκους του νησιού και ειδικότερα στο χωριό Κριεζά με ζημιές να έχουν καταγραφεί στην κοινότητα Ζαράκων.

Όπως δήλωσε στο evima.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστος Τρανός, ο νέος σεισμός των 5 Ρίχτερ δημιούργησε νέα προβλήματα καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- “έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρώην ο σεισμός σε σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια. Όλοι οι κάτοικοι είναι στους δρόμους, γιατί φοβούνται να μπουν μέσα στα σπίτια τους”.

Καθώς πλήθος πολιτών πέρασε αναγκαστικά το βράδυ τους έξω, μένοντας ξάγρυπνο και σε αυτοκίνητα φοβούμενο αφενός την εκδήλωση ενός νέου και πιθανώς ακόμη ισχυρότερου σεισμού και αφετέρου την στατικότητα των κτιρίων, με το πρώτο φως της ημέρας διαγράφεται ευκρινέστερα το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε ο εγκέλαδος στην περιοχή καθώς ζημιές εντοπίζονται τόσο σε σπίτια όσο και στο καφενείο του χωριού αλλά και σε φούρνο της περιοχής.

Η κατάσταση προκαλεί αναμφισβήτητα ανησυχία καθώς όπως είναι γνωστό στην περιοχή υπάρχουν πολλά παλιά κτίρια.

Το γεγονός ότι πληθώρα πολιτών κατοικεί σε παλιά κτίσματα εξάλλου ήταν και ο λόγος της αθρόας αποχώρησης κόσμου από την περιοχή, χθες βράδυ μετά τον ισχυρό σεισμό αφού δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι που αποφάσισαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να φιλοξενηθούν ε συγγενείς ή φίλους σε άλλες περιοχές της Εύβοιας, για λόγους ασφαλείας.

Για ζημιές στο κτίριου του Νηπιαγωγείου στο χωριό Ζάρακες, μετά τους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στην Εύβοια, έκανε λόγο σε δηλώσεις της η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Ζαράκων, Σαραντάρη Ευδοκία.

Όπως εξήγησε, μετά από τους δύο δυνατούς σεισμούς, βάθυνε κάποιο ρήγμα που προυπήρχε στο κτίριο ενώ νέα ρήγματα που δεν υπήρχαν, εμφανίστηκαν σήμερα το πρωί.

Η κα Σαραντάρη, έδειξε αναλυτικότερα τα ρήγματα στους τοίχους και τόνισε πως είναι ανήσυχη για την ασφάλεια των παιδιών με βάση τα δεδομένα.

Στο νηπιαγωγείο Ζαράκων φοιτούν 12 παιδιά.

“Πρωτεύει η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών” επεσήμανε.

“Αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε” συνέχισε εξηγώντας πως αναμένεται κλιμάκιο εμπειρογνωμώνων για να καταστεί σαφές το εάν είναι ασφαλές να επιστρέψουν οι μαθητές.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι αν δεν μπορούν να γυρίσουν θα βρεθεί άλλος χώρος.

Μάλιστα, ανέφερε ότι το κτήριο του νηπιαγωγείου είναι πιο πρόσφατα χτισμένο από το δημοτικό, κι όμως στο δημοτικό δεν εντοπίστηκαν ρωγμές.

Το κτήριο παρουσιάζει ρωγμές σε τοίχους και πατώματα, ενώ σε κάποια σημεία έχουν πέσει σοβάδες.

Το κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ μετέβη στην περιοχή των Ζαράκων στην Εύβοια και κατέγραψε τις ζημίες στα κτήρια για να κάνει εκτίμηση για το ποια είναι κατάλληλα και ποια όχι για να κατοικηθούν.

Στο χωριό Ζάρακες του Δήμου Κύμης Αλιβερίου παρουσιάζονται τα περισσότερα προβλήματα, καθώς δημιουργήθηκαν ρωγμές τόσο σε δημόσια κτίρια, όπως το νηπιαγωγείο της περιοχής, όσο και σε κατοικίες.

Ευτυχώς, οι επιπτώσεις των σεισμών στη Νότια Εύβοια περιορίζονται σε υλικές ζημιές.

Από την πρώτη στιγμή ο αντιδήμαρχος Κύμης Αλέξανδρος Θεοδώρου, βρέθηκε στο χωριό Ζάρακες του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, όπου παρουσιάζονται εξάλλου και τα περισσότερα προβλήματα.

Αriel

Tην ίδια ώρα την ήδη δύσκολη κατάσταση στην Εύβοια επιβαρύνει αναμφισβήτητα και το πέρασμα της κακοκαιρίας Ariel στο νησί.

Η κακοκαιρία “έδειξε τα δόντια της” ήδη από το βράδυ της Τρίτης 29 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως και το βράδυ της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου.

Στο «μάτι» των καιρικών φαινομένων βρέθηκε η Εύβοια με τις χειρότερες ώρες να ήταν τα ξημερώματα της Πέμπτης σύμφωνα με το meteo.gr.

H κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις με μεγάλη συχνότητα κεραυνών και θυελλώδεις ανέμους θα συνεχιστεί μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, έντονα φαινόμενα και μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης αναμένονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Με βάση την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

Η σημερινή ημέρα δείχνει μεν να είναι η τελευταία με τα έντονα φαινόμενα ωστόσο οι ζημιές που προκλήθηκαν την Τετάρτη ήταν αρκετές τόσο στο νησί μας όσο και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Όσον αφορά ειδικά την Εύβοια σήμερα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα μέχρι και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και μετά το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Η καταρρακτώδη και συνεχή για πολύ ώρα βροχή δημιούργησε τις τελευταίες ώρες προβλήματα και στο χωριό Οξύλιθος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.

Πρανές οικοπέδων έπεσαν με αποτέλεσμα τα χώματα να βουλώσουν, ενώ παράλληλα σχάρες και ρείθρα ομβρίων υδάτων ξεχείλισαν από τους μεγάλους όγκους βροχής και έτσι έκλεισαν οι δρόμοι.

Όπως θα δείτε και στις παρακάτω εικόνες τοιχία κατέρρευσαν κλείνοντας δρόμους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τους οδηγούς καθώς, φερτά υλικά βγήκαν στο οδόστρωμα κάνοντας επικίνδυνους τους δρόμους.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου οι ισχυρές βροχές που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι στην Κύμη.

<<Πολύ βροχή άνοιξαν οι ουρανοί. Ούτε σήμα δεν είχαμε στα κανάλια Cosmote tv από την ένταση της βροχής>>, λένε οι κάτοικοι στο evima.gr.

Εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωση που που καταγράφηκε από χθες το μεσημέρι, άδειασαν και οι δρόμοι στην Χαλκίδα με τους πολίτες να αφήνουν τυχόν υποχρεώσεις τους ημιτελής και να τρέχουν άρον-άρον να προφυλαχτούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr