Ιός Δυτικού Νείλου: Σε αυτή την περιοχή της Εύβοιας εμφανίστηκαν κρούσματα – Πόσο επικίνδυνα είναι
Ειδησεις ευβοια

Ιός Δυτικού Νείλου: Σε αυτή την περιοχή της Εύβοιας εμφανίστηκαν κρούσματα – Πόσο επικίνδυνα είναι

Καθησυχαστικός εμφανίζεται για τις μολύνσεις με τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Εύβοια ο εντεταλμένος σύμβουλος διαχείρισης Covid της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Ανδρέας Τοουλιάς

Κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου έχουν εμφανιστεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Ενότητα Εύβοιας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και την πρόσφατη ενημερωτική έκθεση σχετικά με την πορεία της νόσου στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα μολύνσεις με τον ιό που προκαλείται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού έχουν παρουσιαστεί στον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων

Μιλώντας στο evima.gr  ο Ανδρέας Τσουλιάς, εντεταλμένος σύμβουλος διαχείρισης Covid της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Όσον αφορά τα κρούσματα του δυτικού Νείλου που βρέθηκαν γενικά στην Στερεά Ελλάδα, ήταν ένα στο Δήμο Λοκρών και ένα στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων. Η κατάσταση δεν εμπνέει καμία ανησυχία, απλώς είμαστε σε επαγρύπνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε πως «Η νόσος μεταδίδεται αποκλειστικά με τα κουνούπια, γι’ αυτό θέλει μεγάλη προσοχή και προστασία με εντομοαπωθητικά. Γενικά πάντα αρχές του φθινοπώρου περιμένουμε έξαρση των κρουσμάτων του δυτικού Νείλου. Η σπάνια επιπλοκή της νόσησης με τον ιό του δυτικού Νείλου, είναι η προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία όμως είναι πολυ σπανία».

Από την αρχή της περιόδου 2022 μέχρι και την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 στη χώρα μας είχαν διαγνωστεί συνολικά 278 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Από αυτά, 180 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 98 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα).

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα, διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν 10 νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί 26 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 61 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων 85 έτη). Δύο επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό θανόντων).

Την περίοδο 2022, μέχρι τις 11/10/2022, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Τρικάλων, Λάρισας, Καβάλας, Δράμας, Φθιώτιδας και Εύβοιας.

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και τονίζει πως η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr