Κακοκαιρία Elias: «Φωνές» για τα αντιπλημμυρικά στην Ερέτρια
Ειδησεις ευβοια

Κακοκαιρία Elias: «Φωνές» για τα αντιπλημμυρικά στην Ερέτρια

Διαμαρτυρίες για τα ημιτελή αντιπλημμυρικά έργα στην Ερέτρια, καθώς η κακοκαιρία Elias προκάλεσε μία σειρά προβλημάτων στην πόλη.

Η κακοκαιρία Elias σάρωσε την Εύβοια ενώ συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα σε πολλές περιοχές του νησιού. Η Ερέτρια δεν αποτέλεσε εξαίρεση με τον περιφερειακό δρόμο να «κόβεται» στα δύο για αρκετή ώρα, ενώ υπήρξαν και διακοπές ρεύματος.

Στην Ερέτρια υπάρχουν αρκετές «φωνές» για τα αντιπλημμυρικά έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει και είτε δεν έγιναν σωστά, είτε έμειναν ημιτελή, την ώρα που μία ακόμα κακοκαιρία έρχεται να προξενήσει προβλήματα στην περιοχή.

Σχετική ανακοίνωση, μαζί με αρκετές φωτογραφίες, για την κατάσταση με την κακοκαιρία στην Ερέτρια εξέδωσε και η Λαϊκή Συσπείρωση. Αναλυτικά:

«Για πολλές ώρες η κατάσταση στο κεντρικό οδικό δίκτυο και στις γειτονιές της Ερέτριας ήταν επικίνδυνη και το ρεύμα σε κάποιες γειτονιές κομμένο. Παράλληλα λόγω της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου ειδοποιήθηκαν οι γονείς τελευταία στιγμή να μην πάνε τα παιδιά τους στα σχολεία.

Δεν είναι όμως απλά κάτι που «έτυχε» σε μια κακοκαιρία. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης, ακόμα και μέσα στην ίδια την πόλη της Ερέτριας. Αυτό γιατί εκεί που λίμναζαν κάποια νερά σε μια απλή μπόρα τώρα έγιναν λίμνες με νερό 30 και 40 πόντους, όπως στον κυκλικό κόμβο του κεντρικού οδικού δικτύου (!) της Εύβοιας στο ύψος της Ερέτριας, στα δεκάδες σημεία του κεντρικού οδικού δικτύου (!) που γέμιζαν με «κατεβασιές» νερό, χώματα και χαλίκια σε μια μπόρα τώρα έγιναν λίμνες που έκλειναν ακόμα και ολόκληρο ρεύμα κυκλοφορίας και σημαντική ποσότητα φερτών υλικών που έκαναν το οδόστρωμα επικίνδυνο. Αντίστοιχα σημαντικά ζητήματα και μέσα στον αστικό ιστό με γειτονιές να γίνονται λίμνες.

Υπάρχουν ευθύνες και δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός με την κατάσταση αυτή! Κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές έχουν ο καθένας τις ευθύνες του για το γεγονός ότι σχεδόν δεκαπέντε χρόνια τώρα από τις σημαντικές πλημμύρες στην Ερέτρια, δεν έχει εκπονηθεί κανένα ουσιαστικό, ολοκληρωμένο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας. Ήρθε η ώρα να κάτσουν στον πάγκο τους! Γιατί ούτε μπορούν ούτε θέλουν να βάλουν σε προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας. Ούτε μπορούν ούτε θέλουν να δεσμεύσουν κονδύλια για τη διευθέτηση και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στις ζώνες γύρω από το Κακόρεμα, το Σαρανταπόταμο, τα τρία ακόμα ρέματα που περνούν μέσα από την πόλη της Ερέτριας, δύο από αυτά δίπλα από σχολεία και δεκάδες άλλα δίπλα από τα χωριά και τους οικισμούς μας. Ούτε μπορούν ούτε θέλουν να συγκρουστούν με την κεντρική πολιτική που θεωρεί κόστος και μη ανταποδοτικό το ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχέδιο παρέμβασης και γι’ αυτό το αποκλείει από Ευρωπαϊκές, κρατικές και περιφερειακές χρηματοδοτήσεις.

Να μην υπάρξει καμιά επανάπαυση και όσο εξελίσσεται η κακοκαιρία! Να παρθούν σε όλη την εξέλιξή της όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση του ρεύματος σε όλες τις περιοχές, για παρεμβάσεις σε ρέματα και φρεάτια, για άμεση άντληση υδάτων όπου χρειαστεί και να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των σχολείων.

Απαιτούμε χρηματοδότηση και υλοποίηση όλων των απαραίτητων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας. Απορρίπτουμε με την πολιτική που θεωρεί τις ζωές μας, τον κόπο μας ως κόστος, που είναι πολύ αποτελεσματική όταν θέλει να φέρει τα πάνω κάτω για να εξυπηρετήσει τους μεγαλοξενοδόχους και τους επενδυτές αλλά για τις δικές μας ανάγκες “δεν μπορεί”, “δεν έχει λεφτά”, “δεν έχει ευθύνη”».

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr