Νέα είδη ψαριών στην Ελλάδα: Ποιο συναντάται περισσότερο στην Εύβοια- Μπορούμε να το φάμε;
Ειδησεις ευβοια

Νέα είδη ψαριών στην Ελλάδα: Ποιο συναντάται περισσότερο στην Εύβοια- Μπορούμε να το φάμε;

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αλλόχθονων ή ξενικών ειδών που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο έχει φτάσει σχεδόν τα 1.000- Tι συμβαίνει στο βυθό της Εύβοιας

Την αυξημένη προσοχή της επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλέσει το φαινόμενο των νέων ξενικών ψαριών που έχουν μεταναστεύσει και τελικά εγκατασταθεί στις ελληνικές θάλασσες και τελικά εγκατασταθεί στις ελληνικές θάλασσες και έχουν εγκατασταθεί στις θάλασσές μας, με αρκετά εξ αυτών εξάλλου να αλιεύονται το τελευταίο διάστημα στην Εύβοια.

Αγριόσαλπα, λαγοκέφαλος, σαρδελόγαυρος, τρομπέτα, λεοντόψαρο είναι μερικά από τα είδη ψαριών που εντοπίστηκαν στη χώρα μας πρόσφατα, όπως επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”.

Κατα τους καλοκαιρινούς μήνες του 2022, υπενθυμίζεται πως η έντονη παρουσία Λαγοκεφάλων στην Εύβοια προβλημάτισε ανησύχησε τόσο ψαράδες όσο και λουόμενους στο νησί.

Πρόκειται για ένα είδος καταστροφικό για τα αλιεύματα και επικίνδυνο για τον άνθρωπο, αφού καταγράφτηκαν πολλές επιθέσεις σε λουόμενους και ψαροντουφεκάδες, ειδικά όταν είναι σε κοπάδια ή μεγάλο μεγέθους.

Αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για τους παράκτιους αλιείς αυτό το ξενικό είδος, όπως και άλλα πολλά, το οποίο και πρέπει να τονιστεί πως προκαλεί θάνατο αν καταναλωθεί, που βλέπουν τα αλιεύματα να μειώνονται ανησυχητικά αλλά και τα εργαλεία της δουλειάς τους να καταστρέφονται.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αλλόχθονων ή ξενικών ειδών που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο έχει φτάσει σχεδόν τα 1.000.

Σύμφωνα με δημοσίευση του 2018, έχουν καταγραφεί 214 αλλόχθονα είδη και άλλα 62 που η προσέλευσή τους είναι άγνωστη.

Ειδικά στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει η ΕΡΤ, η αγριόσαλπα, ο γερμανός, το λεοντόψαρο και ο σαρδελόγαυρος εμφανίζουν ολοένα και πιο δυναμική εξάπλωση.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του έργου δείχνουν ότι τα τέσσερα αυτά είδη είναι καλά εγκατεστημένα στις ελληνικές θάλασσες, κυρίως στα νότια της χώρας, όπου τα νερά είναι πιο ζεστά.

Όμως, έχουν τη δυναμική να εξαπλωθούν ακόμα περισσότερο στα βόρεια και πιο δυτικά, καθώς οι κλιματικές συνθήκες συνεχώς αλλάζουν.

Τα χωροκατακτητικά αυτά ξενικά είδη προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, αφού αλλάζουν δραστικά την βιοποικιλότητα και πολλές φορές δρουν ανταγωνιστικά με τα αυτόχθονα μεσογειακά είδη, μειώνοντας σημαντικά τον διαθέσιμο χώρο, αλλά και τη διαθέσιμη τροφή.

Επίσης, δυσκολεύουν τους ψαράδες στο ψάρεμα, ενώ προκαλούν ζημιά και στα εργαλεία τους.

Για παράδειγμα, οι γερμανοί και οι αγριόσαλπες που πιάνονται σε μεγάλες ποσότητες, είναι δύσκολο να αφαιρεθούν από τα δίχτυα και πολλές φορές οι αλιείς αναγκάζονται να τα πετάξουν.

Επιπλέον, καθώς ο κόσμος δεν τα γνωρίζει για να τα προτιμήσει και να τα αγοράσει, αποτελούν κυρίως “φύρα”.

Η ανησυχία”στις ελληνικές ακτές και δη στην Εύβοια εξάλλου, υπενθυμίζεται πως δεν περιοριζόταν, το καλοκαίρι που μας πέρασε, μόνο στα άγνωστα ψάρια καθώς

για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε τέλος η εξάπλωση των μωβ μεδουσών στο νησί με πολλές περιοχές  να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα για αρκετό καιρό εξαιτίας της εμφάνισής τους.

Οι ειδικοί ουκ όλίγες φορές έχουν προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται για μία κοινή μέδουσα της οποίας το τσίμπημα μπορεί να γιατρευτεί με αμμωνιά αλλά θέλει ειδική μεταχείριση.

Αρχικά οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν στο Ιόνιο, ωστόσο εντοπίστηκαν και σε πολλές παραλίες της Εύβοιας.

Το τσίμπημα από το συγκεκριμένο είδος μέδουσας είναι ιδιαίτερα επώδυνο εξαιτίας της νευροτοξίνης, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως να αντιδράσουμε αν μας τσιμπήσει.

Πολλοί λουόμενοι και κολυμβητές μάλιστα δέχθηκαν τα τσιμπήματά τους, τα οποία είναι οδυνηρά και πολλές φορές επικίνδυνα για την υγεία.

Τελικά, όμως, εγκατέλειψαν σταδιακά τις ελληνικές θάλασσες στις αρχές του Αυγούστου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr