Σεισμοί Εύβοια: Ανησυχία για την αντισεισμική προστασία των κτιρίων της Χαλκίδας
Ειδησεις ευβοια

Σεισμοί Εύβοια: Ανησυχία για την αντισεισμική προστασία των κτιρίων της Χαλκίδας

Προβληματισμός για την αντισεισμική προστασία στα κτίρια της Εύβοιας
Μεγάλη είναι η ανησυχία που επικρατεί μετά από τους τελευταίους σεισμούς που σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 18 Μαρτίου στο νησί και φέρνουν και πάλι στην επιφάνεια την αντισεισμική προστασία των υποδομών της Εύβοιας.
Ειδικά μετά τον φονικό σεισμό στη γειτονική μας Τουρκία που έπληξε την χώρα καθώς και τη Συρία αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες αλλά και αμέτρητες ζημιές με κτίρια να πέφτουν σαν τσιγαρόχαρτα αναδεικνύονται οι σοβαροί κίνδυνοι που ενέχει η απουσία αντισεισμικής προστασίας των δημόσιων κτιρίων.

«Βόμβες» έτοιμες να εκραγούν είναι κατά τους ειδικούς οι εμπορικές αναβαθμίσεις παλαιών κτιρίων οι οποίες γίνονται χωρίς να έχουν προηγηθεί έλεγχοι στατικής επάρκειας.

Τα Δικαιολογητικά αναφέρουν τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης και Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας Δημήτρη Καψιμάλη:

«Σταματήστε τις ανακαινίσεις, αν πρώτα δεν προηγηθεί έλεγχος στατικής επάρκειας σε πολυκατοικίες που κτίστηκαν μέχρι το 1959, αλλά και για τις περισσότερες που κτίστηκαν μέχρι το 1984».

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας, πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος μιλώντας στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ τονίζει, «τα τελευταία χρόνια αγοράζονται ολόκληρα κτίρια (πολυκατοικίες), κυρίως από ξένους επενδυτές, είτε με παλαιότητα προ του 1959, είτε της δεκαετίας του 1960 και 1970, τα οποία και ανακαινίζονται ριζικώς και εν συνεχεία μισθώνονται ή πωλούνται».

Όπως λέει «δυστυχώς οι εργασίες που πραγματοποιούνται στα περισσότερα από αυτά τα κτίρια, ενώ αφορούν ριζικές ανακαινίσεις, γίνονται χωρίς την επίβλεψη και τον έλεγχο της στατικής επάρκειας από μηχανικό, αφού οι νέοι ιδιοκτήτες τους για να πετύχουν χαμηλά κόστη δεν προβαίνουν ούτε καν στην έκδοση έστω και των κατ’ ελάχιστο απαιτούμενων εγκρίσεων εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας».

Κατά τον Κωνσταντίνο Κανελλόπουλο, «σε όλα αυτά τα κτίρια καθαιρείται μεγάλος αριθμός εσωτερικών τοιχοποιιών, αλλάζει η διαμερισμάτωση και τροποποιούνται τα στατικά φορτία των ορόφων τους.

Επιπλέον γίνονται επεμβάσεις πολλές φορές στον οικοδομικό σκελετό τους με οπές που διανοίγονται στις πλάκες και στα δοκάρια τους για τροποποιήσεις ή προσθήκες κλιμάκων, τροποποιήσεις ολόκληρου του κλιμακοστασίου τους, των εξωστών τους καθώς και των διελεύσεων των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων τους».

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, σε πολλά δώματα πραγματοποιούνται αλλαγές χρήσης βοηθητικών χώρων που μετατρέπονται σε κύριους και ολόκληρες ταράτσες φυτεύονται και προστίθενται διάφορες κατασκευές (πέργκολες, στέγαστρα, ψησταριές και φούρνοι, πάγκοι χτιστοί, ακόμα και υδρομασάζ), προσθέτοντας ανεξέλεγκτα στατικά φορτία στα παλαιά αυτά κτίρια, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη στατική και αντισεισμική αντοχή τους.

Πλημμελής προσοχή στην σεισμική ασφάλεια

«Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε επισημάνει ότι η κάθε επέμβαση σε παλαιά κτίρια πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, μετά από ειδική μελέτη και με ιδιαίτερη επιμέλεια» τονίζει μεταξύ άλλων ο ακαδημαϊκός, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Παναγιώτης Καρύδης.

«Και αυτό διότι από παλιά είχε ξεκινήσει να γίνεται επέκταση καθ’ ύψος (με την προσθήκη ορόφων) ή/και με επέκταση της κάτοψης σε παλαιά κτίρια όπου εκ των υστέρων δόθηκε από την πολιτεία η δυνατότητα αύξησης των συντελεστών εκμετάλλευσης των οικοπέδων».

Όπως τονίζει, σχετικά πρόσφατα όμως, παρατηρείται σημαντική οικοδομική δραστηριότητα και για τη χρηστική αναβάθμιση – εμπορική εκμετάλλευση παλαιότερων και μάλιστα πολυώροφων κτιρίων για βραχυχρόνιες μισθώσεις, για μετατροπή σε κτίρια γραφείων κ.λπ.

«Οι τοιχοποιίες συνέβαλαν ουσιαστικά στην αντισεισμική συμπεριφορά των αντίστοιχων κατασκευών. Αποτελούσαν την πρώτη ασπίδα σεισμικής προστασίας, εφόσον αυτές ήταν εξίσου συνεχείς μέχρι και το ισόγειο – θεμέλια.

Θεωρώ ότι παρ’ όλον ότι ο σκελετός υπολογιζόταν με αρκετά μειωμένους σεισμικούς συντελεστές (σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα), λόγω ακριβώς της ύπαρξης των εν λόγω τοιχοποιιών, η σεισμική συμπεριφορά των πολυκατοικιών της περιόδου αυτής αποδείχθηκε αρκετά ικανοποιητική» συμπληρώνει.

«Εύκολα λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί ακόμη και ο μη ειδικός ότι αν αφαιρέσουμε τις εν λόγω τοιχοποιίες και δεν τις αντικαταστήσουμε με τα κατάλληλα στοιχεία που να παρέχουν τις αντίστοιχες δυσκαμψίες και αντοχές (πράγμα για το οποίο διατηρώ επιφυλάξεις αν υλοποιείται παντού), αποδεκατίζουμε το παρεχόμενο επίπεδο σεισμικής προστασίας που υφίσταται» συνεχίζει ο ακαδημαϊκός, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

«Οι δαπάνες της προσεισμικής ενίσχυσης είναι για την κοινωνία μικρότερες απ’ ό,τι είναι η συνολική οικονομική συνέπεια μιας σεισμικής καταστροφής που μπορεί να γίνει ύστερα από πολλά χρόνια» σημειώνει μεταξύ άλλων – μιλώντας στα «ΝΕΑ» – ο ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Θεοδόσης Τάσιος.

Ανησυχία για το ΕΠΑΛ

Εντείνεται η αγωνία και ο φόβος στην Εύβοια αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξακολουθεί το από το- χωρίς υπερβολή- υπό διάλυση ΕΠΑΛ Χαλκίδας στο οποίο φιλοξενούνται καθημερινά πάνω από χίλιοι μαθητές, εκπαιδευτικοί και προσωπικού του κτιρίου.

Καθώς το κτίριο φαίνεται σε ορισμένες αίθουσες του να παρουσιάζει κλίση, σημαντικά δομικά προβλήματα, που αναμφισβήτητα ανησυχούν την κοινωνία διαπίστωσε η Επιτροπή Μηχανικών- Υπαλλήλων στην αυτοψία στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε η χρήση των αιθουσών Κ5 και Κ11 που είναι τα γραφεία των καθηγητών ενώ άμεσα θα πρέπει να αποκατασταθούν τα στηθαία των εξωστών γύρω από τον 3ο όροφο.

Καθώς ρωγμές σε τοίχους και καθιζήσεις που παρατηρήθηκαν στο σχολικό συγκρότημα μετά τα αλεπάλληλα Ρίχτερ που έπληξαν το 2022 την Εύβοια ανησήσυχαν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές η Δημοτική Αρχή Χαλκιδέων όρισε αρμόδια Επιτροπή να διενεργήσει αυτοψία και ελέγχους αναφορικά με την κατάσταση και την ασφάλεια στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η Επιτροπή πραγματοποίησε μακροσκοπικό έλεγχο και συνέταξε Έκθεση Αυτοψίας.

Οι επεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής είναι:

• Η εκπόνηση πλήρους μελέτης στατικής επάρκειας, για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία ανάθεσης, ως κατεπείγουσα.

• Η μη χρήση των αιθουσών Κ5 και Κ11, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως γραφεία καθηγητών, με την με αρ. 1046/03-03-2023 απόφαση της Δημάρχου Χαλκιδέων, καθώς διαπιστώθηκαν εκτεταμένες και έντονες ρηγματώσεις στις τοιχοποιίες.

• Η αποκατάσταση των στηθαίων των εξωστών, πέριξ των 3όροφων κτιρίων (κτίρια Κ10, Κ13, Κ17), εργασίες οι οποίες θα ανατεθούν άμεσα ως κατεπείγουσες.

• Η εν λόγω Έκθεση Αυτοψίας έχει διαβιβαστεί από την 1η/3/2023 στις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤ.ΥΠ) Α.Ε και ζητήθηκε η συνδρομή τους για άμεσο περαιτέρω έλεγχο του συγκροτήματος.

Σε βίντεο που δημοσιεύει το evima.gr, αποτυπώνονται οι συνθήκες που επικρατούν στο εργαστήριο με τα ταβάνια να είναι επί της ουσίας φθαρμένα τσιμέντα με σίδερα που προεξέχουν και το όλο σκηνικό να παραπέμπει δυστυχώς σε… “Νταχάου” παρά σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Σύσκεψη για το κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑ.Λ Χαλκίδας πραγματοποιήθηκε την  Τρίτη 14 Μαρτίου 2023, κατόπιν πρόσκλησης της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα στους αρμόδιους Φορείς, Εκπαιδευτικούς και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης, ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Βασίλης Γουρνής, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βαγγέλης Σταματούκος, η Διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ κ. Αθήνα Γρηγορούδη, ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ κ. Γιώργος Πίσχινας, ο Διευθυντής του 3ου ΕΠΑΛ κ. Χαράλαμπος Ενωτιάδης, ο Διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ κ. Βαγγέλης Ζευγολάτης, ο Διευθυντής του ΕΚ Χαλκίδας κ. Κωνσταντίνος Κωτής, ο Υποδιευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ κ. Γιώργος Κεσελόπουλος, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας κ. Χαρά Νίκα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ κ. Ιωάννα Τσομπανίδου, Μηχανικοί του Δήμου Χαλκιδέων και οι μελετητές της μελέτης στατικής επάρκειας.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των παρευρισκόμενων, σχετικά με την εκπόνηση της μελέτης στατικής επάρκειας των κτιρίων από τους μελετητές και κυρίως, οι άμεσες επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας μαθητών, εκπαιδευτικών και υπαλλήλων και τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων, οι οποίες προκύπτουν από την μελέτη που εκπονείται παράλληλα.

Οι μελετητές εξήγησαν τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων, που έγιναν στα κτίρια, αναλύοντας επακριβώς τα ευρήματα.

Στη συνέχεια, η Δήμαρχος ενημέρωσε ότι, σε πρώτη φάση, τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν τις εργασίες που πρέπει να γίνουν άμεσα, οι οποίες θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ σε δεύτερη φάση, με την ολοκλήρωσή της, η μελέτη θα επιδείξει αν θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές ή θα χρειαστεί να ανευρεθεί νέος χώρος, για την ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Δήμαρχος, θα υπάρχει συνεχής και πλήρης ενημέρωση, για την εξέλιξη της μελέτης και των άμεσων εργασιών που θα εκτελούνται παράλληλα με την εκπόνησή της. Ειδικά, την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει συνάντηση με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, ώστε να ενημερωθούν κι εκείνοι πλήρως. Η μελέτη στατικής επάρκειας αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου 3 μηνών.

Οι παρευρισκόμενοι, αφού ενημερώθηκαν, εξέφρασαν τις απόψεις τους, τονίζοντας με τη σειρά τους το μείζον θέμα της ασφάλειας και λειτουργικότητας του κτιριακού συγκροτήματος των ΕΠΑΛ, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα.

16 νέοι σεισμοί στο νησί

Λίγα λεπτά μετά τις 5 το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκε σεισμός 3,3 ρίχτερ με επίκεντρο 2 χλμ ανατολικά των Ζαράκων, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 11,5 χλμ σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής στο evima.gr, ο σεισμός ήταν αρκετά έντονος σε διάφορες περιοχές της Νότιας Εύβοιας, αφού όπως χαρακτηριστικά είπαν τους «πέταξε» από τα κρεβάτια.

18/03/2023 09:48:16 – 2,9χλμ Βορειοδυτικά από Αλμυροπόταμος Εύβοιας

2,7

18/03/2023 09:48:15 – 1,7χλμ Νοτιοδυτικά από Ζάρακες Εύβοιας

1,9

18/03/2023 08:21:02 – 4,7χλμ Βορειοανατολικά από Νέα Στύρα

2,1

18/03/2023 08:21:01 – 4,2χλμ Νοτιοανατολικά από Μεσοχώρια Ευβοίας

18/03/2023 08:04:09 – 2,6χλμ Νοτιοανατολικά από Ζάρακες Εύβοιας

2,1

18/03/2023 07:24:52 – 2,3χλμ Νοτιοανατολικά από Ζάρακες Εύβοιας

1,7

18/03/2023 06:08:38 – 1,8χλμ Νοτιοανατολικά από Ζάρακες Εύβοιας

1,8

18/03/2023 05:33:01 – 3,7χλμ Βορειοδυτικά από Ζάρακες Εύβοιας

3,2

18/03/2023 05:33:00 – 2,5χλμ Βορειοανατολικά από Ζάρακες Εύβοιας

1,5

18/03/2023 05:32:14 – 1,9χλμ Νοτιοανατολικά από Ζάρακες Εύβοιας

2,7

18/03/2023 05:29:19 – 3,7χλμ Βορειοδυτικά από Αλμυροπόταμος Εύβοιας

2,8

18/03/2023 05:29:18 – 0,8χλμ Νοτιοανατολικά από Ζάρακες Εύβοιας

2,1

18/03/2023 05:28:01 – 1,1χλμ Νοτιοανατολικά από Ζάρακες Εύβοιας

1,8

18/03/2023 05:27:04 – 1,5χλμ Νοτιοανατολικά από Ζάρακες Εύβοιας

3,2

18/03/2023 05:12:57 – 2,4χλμ Βορειοανατολικά από Ζάρακες Εύβοιας

3,3

18/03/2023 05:12:56 – 2χλμ Νοτιοανατολικά από Ζάρακες Εύβοιας

Οδηγίες προστασίας

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
  • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
  • Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτήριο

  • Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
  • Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

  • Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
  • Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

  • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς
  • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
  • Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
  • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
  • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
  • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr