Σεισμός στην Εύβοια: «Το ρήγμα θα μας απασχολήσει για μήνες, λένε οι σεισμολόγοι» – Προσοχή και έλεγχος στα σχολεία
Ειδησεις ευβοια

Σεισμός στην Εύβοια: «Το ρήγμα θα μας απασχολήσει για μήνες, λένε οι σεισμολόγοι» – Προσοχή και έλεγχος στα σχολεία

Η μετασεισμική δραστηριότητα μπορεί να μας απασχολήσει ακόμη και μήνες» τόνισε ο κ. Τσελέντης.

Συνεχείς είναι οι μετασεισμοί στην Εύβοια. Το πρωί της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου, ένας ακόμη σεισμός καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 07.31.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 6 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της περιοχής Ζάρακες, ενώ το εστιακό βάθος είναι στα 5 χιλιόμετρα.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι βρισκόμαστε στη φάση της μετασεισμικής ακολουθίας στην Εύβοια.

 

«Κατά τη δική μου εκτίμηση δεν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλλά περιμένουμε μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία, η οποία είναι σε μία περιοχή, την οποία δεν την ξέραμε. Είναι η αντίστοιχη περιοχή με αυτήν της Ελασσόνας που είχαμε κάποιο ρήγμα που δεν το ξέραμε, ή στην Κοζάνη και τα Γρεβενά αντίστοιχα. Το ρήγμα στην Εύβοια είναι σχετικά μικρό και υποθαλάσσιο. Η μετασεισμική δραστηριότητα μπορεί να μας απασχολήσει ακόμη και μήνες» τόνισε ο κ. Τσελέντης.

Στην συνέχεια επισήμανε ότι «το πρόβλημα είναι ότι πολλά σπίτια τα οποία είναι πέτρινα και παλιά από ότι είδα, έχουν υποστεί κάποιες μικροζημιές και οι επαναλαμβανόμενες φορτίσεις, μπορούν σίγουρα να προκαλέσουν προβλήματα στην στατικότητα τους.

Για αυτό πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή και έλεγχος αυτών των σχολείων. Οι σεισμοί έχουν διεύθυνση διάρρηξης προς την Αθήνα, για αυτό και γίνονται αντιληπτοί».

 

Σε ερώτηση για το αν αυτό το ρήγμα μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι «η δικιά μου εκτίμηση είναι πως όχι.

Το πολύ να έχουμε ένα σεισμό του μεγέθους 4,3-4,4 ρίχτερ. Αλλά πιστεύω πως είμαστε στα όρια της μετασεισμικής ακολουθίας. Αυτό δείχνουν τα δεδομένα μας. Η κατανομή των σεισμών δεν έχει μεγάλη έκταση. Το ρήγμα φαίνεται σχετικά μικρό».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr