Σκέψεις για επίδομα και στους συνταξιούχους που πήραν αύξηση έως 30 ευρώ στις συντάξεις
Ειδησεις ευβοια

Σκέψεις για επίδομα και στους συνταξιούχους που πήραν αύξηση έως 30 ευρώ στις συντάξεις

Εφάπαξ βοήθημα και σε αυτούς που πήραν μικρή αύξηση συντάξεων μέχρι 30 ευρώ λόγω προσωπικής διαφοράς έχει τεθεί στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, εφάπαξ βοήθημα που έχει αποφασιστεί να καταβληθεί στους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και δεν έλαβαν καμία αύξηση συντάξεων ούτε μέσω εισφοράς αλληλεγγύης ούτε μέσω της οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ αναμένεται να δοθεί και σε συνταξιούχους που πήραν αύξηση μέχρι 30 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews οι υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α συγκεντρώνουν στοιχεία για το πόσοι συνταξιούχοι έχουν λάβει μικρά ποσά αυξήσεων στις συντάξεις τους. Εφόσον λοιπόν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα δοθεί το εφάπαξ ποσό πέραν των 140.000 συνταξιούχων που δεν πήραν καμία αύξηση και στους συνταξιούχους που πήραν αύξηση 1, 2, 10 ή και 30 ευρώ.

Τα ποσά που έχουν πέσει στο τραπέζι κυμαίνονται από 200 ως 300 ευρώ και οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Φεβρουάριο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας των συνταξιουχων είναι τα εξής:

  • Δεν έλαβαν καμία αύξηση (7,75%) καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.
  • Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 – 1.000 ευρώ.
  • Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι’ αυτούς στο μέλλον.

Δηλαδή, το λεγόμενο «μπόνους» προσωπικής διαφοράς δεν προορίζεται για τους 910.000 συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν είχαν αυξήσεις, αλλά γι’ αυτούς που αποκλείστηκαν και από τις υπόλοιπες παροχές.

Oι ομάδες που αναμένεται να προστεθούν είναι:

  • όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση μέχρι και 30 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (π.χ. συνταξιούχοι με συντάξεις 1.000 – 1.200 ευρώ), και
  • όσοι είχαν πολύ μικρές αυξήσεις από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που «έσβησε». Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, «οι δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών δεν είναι ανεξάντλητες και ότι, εν πάση περιπτώσει, σαφέστερη εικόνα για επιπλέον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο θα υπάρχει στα τελη Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής επιλογής, η κυβέρνηση – πάντοτε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων – θα εξετάσει πρόσθετη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή αδικιών, όπως αυτό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τις τελευταίες αυξήσεις των συντάξεων.

Η πίεση, άλλωστε, που δημιουργεί η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, θα δικαιολογούσε απόλυτα μια τέτοια παρέμβαση, αν αυτή καταστεί δυνατή, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το ακριβές ποσό που αντιστοιχεί στην προσωπική τους διαφορά, μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, στην ενότητα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για συνταξιούχους».

Επόμενο βήμα είναι η «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης», από την λίστα των υπηρεσιών και η εισαγωγή των κωδικών TAXIS.

Στο ενημερωτικό σημείωμα αναγράφονται η προσωπική διαφορά, οι κρατήσεις, το μεικτό και το καθαρό ποσό της σύνταξής.

Σημειώνεται πως ενδέχεται ο δικαιούχος να μην μπορεί να βρει το «Μηνιαίο Ενημερωτικό Σημείωμα Κύριας Σύνταξης», καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των αποδοχών για περίπου 100.000 συνταξιούχους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr