Ειδησεις ευβοια

Σωματεία Βόρειας Εύβοιας: Η ανακοίνωση για την απεργία της 9ης Νοεμβρίου

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 αποφάσισε η Ολομέλεια της Διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), η οποία συνεδρίασε στις 15/9- Τι αναφέρουν τα σωματεία της Βόρειας Εύβοιας
Σωματεία Βόρειας Εύβοιας: Η ανακοίνωση για την απεργία της 9ης Νοεμβρίου

Στην Πανελλαδική Πανεργαστική απεργία στις 9 του Νοέμβρη για την ακρίβεια, την Υγεία και την Παιδεία συμμετέχουν σύμφωνα με ανακοίνωση των σωματείων της Βόρειας Εύβοιας οι εργατουπάλληλοι του δήμου, οι ρητινοκαλλιεργητές- δασεργάτες, οι εργαζόμενοι της ΤΕΡΝΑ στους Λευκόλιθους, οι εργαζόμενοι στην επίχειρηση Club MED στο Γρεγολίμανο, οι οικοδόμοι και συναφείς επαγγελματίες Αιδηψού- Ιστιαίας, και το συνδυκάτο τροφίμων και ποτών στην Εύβοια.

ΓΣΕΕ

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, αποφάσισε η Ολομέλεια της Διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), η οποία συνεδρίασε στις 15/9 .

«Η Συνομοσπονδία, εκτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και η κοινωνία γενικότερα, με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δηλώνει ότι οι οριζόντιες παροχές με προεκλογικό άρωμα δεν λύνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς, οι έχοντες και κατέχοντες, με πολιτική ανοχή, μετακύλησαν όλες τις επιβαρύνσεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας» επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία τονίζει ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, «ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι, μετά τα βάρη των μνημονίων και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και το κόστος της ακρίβειας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις εμπεριέχει έντονα τα χαρακτηριστικά της αισχροκέρδειας».

Εργατικό κέντρο Ευβοίας

Να συντονίσουν τη δράση τους μετέοντας στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, αποφάσισαν Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που συμμετείχαν στη σύσκεψη που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, τις προηγούμενες ημέρες.

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, Αντώνης Κούκουρας, τόνισε ότι στις δύσκολες σημερινές συνθήκες και μπροστά σε ένα ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, το Εργατικό Κέντρο οφείλει να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να στηρίξει κάθε συνδικάτο για να οργανώσει την δράση του, αλλά και να βοηθήσει τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που βιώνει.

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και αναμονή, επισημαίνοντας ότι οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά χώρους δουλειάς και τα αποτελέσματα που επέφεραν, δείχνουν ότι ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι η οργανωμένη πάλη και όχι αυταπάτη της προσμονής να αλλάξει η κατάσταση μέσα από μια αλλαγή κυβέρνησης.

“Πλέον δεν χωράει καμία καθυστέρηση στην οργάνωση της πάλης. Γιατί η ζωή μας δεν χωράει σε ψίχουλα σαν αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός με βάση τις «αντοχές της οικονομίας», που σημαίνει με βάση το να μην χάσουν ευρώ από τα κέρδη τους οι καπιταλιστές. Προτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες και για αυτό συντονιζόμαστε με τις υπόλοιπες οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα ώστε να “ράψουμε” ένα μεγάλο πανεργατικό απεργιακό «κουστούμι» στις 9 Νοέμβρη ενάντια σε όσους θέλουν να μας καταδικάσουν σε αυτή τη ζωή. Να προετοιμαστούμε, να προετοιμάσουμε τα Συνδικάτα. Να κάνουμε τον χειμώνα «βαρυχειμωνιά» για την κυβέρνηση της ΝΔ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, να φάνε τα μούτρα τους”, τόνισε ο Αντώνης Κούκουρας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από εκπροσώπους και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου όπου κατατέθηκε πείρα από την κατάσταση που επικρατεί σε χώρους δουλειάς της περιοχής και προτάσεις για την περαιτέρω οργάνωση της πάλης.

Να δοθεί βάρος στην οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης στις 9 Νοέμβρη στους χώρους δουλειάς, τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Μουντρίχας, γραμματέας του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου.

Την ανάγκη να γίνει ο αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων υπόθεση όλων και περισσότερων εργαζομένων, τόνισε ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου και του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε παραδείγματα από χώρους δουλειάς της περιοχής όπου το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι έκαναν βήματα μπροστά στην οργάνωσή τους και κατάφεραν να αποσπάσουν κατακτήσεις.

Να πραγματοποιηθούν πολύμορφες δράσεις μέχρι την απεργία στις 9 Νοέμβρη επισήμανε από την πλευρά της η Χαρά Νίκα, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας.

Η Γεωργία Μπαμπά, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου HQF (Μιμίκος) προσδιόρισε ότι θα πρέπει να «χτυπηθεί» η λογική του να δέχονται οι εργαζόμενοι όλο και λιγότερα.

Στις μεγάλες ελλείψεις στο νοσοκομείο Χαλκίδας και τον αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί αναφέρθηκε η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, κάνοντας παράλληλα γνωστή την πρωτοβουλία του Σωματείου για πλατιά σύσκεψη στις 30 Σεπτέμβρη.

Την ανάγκη να μην μένουν οι συνδικαλιστές σε διαπιστώσεις αλλά να συμβάλλουν στο να αποκαλύπτονται στους εργαζόμενους οι αιτίες και οι υπεύθυνοι για τα δεινά που βιώνουν, επισήμανε ο Κώστας Μπάτσικας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Προσδιόρισε ότι το Συνδικάτο θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε συσκέψεις, ενώ αναφέρθηκε και στην θετική έκβαση με την εφαρμογή σε εργοτάξιο της Χαλκίδας της κλαδικής σύμβασης που υπέγραψε η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Στο πλαίσιο αυτό, στη σύσκεψη, εκτός από το συντονισμό στην προετοιμασία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη, αποφασίστηκε η κοινή δράση των σωματείων της περιοχής στην οργάνωση της αλληλεγγύης, με στήριξη της λειτουργίας του λαϊκού φροντιστηρίου, ετοιμότητα για παρεμβάσεις σε διακοπές ρεύματος και πλειστηριασμούς, καθώς και διοργάνωση εκδήλωσης αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας. Επίσης αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της δίωξης της Αφροδίτης Ρέτζιου, προέδρου της ΟΕΝΓΕ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: EVIMA- ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ