Τα 5+1 μέτρα για τους αγρότες – Η αναφορά Μητσοτάκη στην Εύβοια
Ειδησεις ευβοια

Τα 5+1 μέτρα για τους αγρότες – Η αναφορά Μητσοτάκη στην Εύβοια

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Εύβοια διαμαρτύρονται το τελευταίο διάστημα για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. 

Οι αγρότες της χώρας φαίνεται πως δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα 6 μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή και αποφάσισαν να επιστρέψουν με τα τρακτέρ στα μπλόκα. Μάλιστα χαρακτήρισαν τα μέτρα «σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων».

Στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός αποφασίστηκε να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις του και πλέον αναμένεται να επιστρέψουν στα μπλόκα τους μετά την ολοκλήρωση της Agrotica.

«Ο αγώνας τώρα ξεκινάει»

«Καμία ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για τα αιτήματά μας. Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Μετά τη ΔΕΘ παίρνουμε τα τρακτέρ μας και πάμε πίσω στα μπλόκα μας» τόνισε σε δηλώσεις του ο αγρότης και εκπρόσωπος επικοινωνίας του Μπλόκου Δερβενίου Κωνσταντίνος Χατζηπαραδείσης.

Στα μπλόκα επιστρέφουν και οι αγρότες της Θεσσαλίας μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Σύμφωνα με το thesstoday το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή δεν φαίνεται να κάλυψε τις απαιτήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας. Οι ίδιοι ζητούν να νομοθετηθεί αφορολόγητο πετρέλαιο, ενώ όσον αφορά στις ανακοινώσεις για το ρεύμα υποστηρίζουν είναι δώρον άδωρον γιατί οι γεωτρήσεις είναι διαλυμένες και δεν θα λειτουργήσει τίποτα για τους επόμενους μήνες. Αίτημα τους παραμένει πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Δεκάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους από το μπλόκο του Ζάρκου απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό Λάρισας – Ιωαννίνων στέλνοντας ένα νέο μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα και στην Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης, παραγωγοί του Τυρνάβου απέκλεισαν με τα πόδια συμβολικά την κυκλοφορία.

Τα 5+1 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Εύβοια. Συγκεκριμένα, μιλώντας για τις καταστροφές σε υποδομές, ανέφερε ότι το 80% των ζημιών είναι στη Θεσσαλία, το άλλο 10% στη Μαγνησία και ένα 10% στην Εύβοια και τη Φθιώτιδα.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

– Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.

–  Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

–  Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

– Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

– Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

– Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr