Το χωριό της Εύβοιας που… «μετακινήθηκε» από το βουνό στη θάλασσα
Ειδησεις ευβοια

Το χωριό της Εύβοιας που… «μετακινήθηκε» από το βουνό στη θάλασσα

Το Ασμήνιο είναι ένα πανέμορφο χωριό στην Εύβοια με πολύ μεγάλη ιστορία.

Ασμήνιο, είναι γραφικό ψαροχώρι της Εύβοιας, κτισμένο σε δυο πευκόφυτους λόφους με την κοίτη μικρού ποταμού στη μέση να τους χωρίζει.

Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα η κατοίκιση στο χώρο του Ασμηνίου αρχίζει κατά τη νεότερη νεολιθική περίοδο. Μαρτυρίες των κατοίκων λένε ότι το χωριό βρισκόταν σε άλλο σημείο πιο μακριά από την θάλασσα πάνω σε βουνό. Όμως με την πάροδο των χρόνων και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, σιγά σιγά άρχισαν να κατεβαίνουν προς την θάλασσα στο χώρο που βρίσκεται σήμερα.

Λόγω ότι το χωριό το διασχίζει χείμαρρος και ότι πριν ακόμη κτιστούν τα σπίτια υπήρχαν πολλές σούδες με νερό και καλάμια που σχημάτιζαν μικρά έλη μέχρι την δεκαετία του 1950 ονομαζόταν και Ποτόκι.

Η επικρατέστερη άποψη για το όνομα Ασμήνιο προήλθε από τη φράση σύνθημα < ας-μηνη> που την χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες, και προέτρεπαν να μην φύγει ο Ελληνικός στόλος, κατά τη διάρκεια της τριήμερης ναυμαχίας του Αρτεμισίου το 480 π.Χ.

Σήμερα το Ασμήνιο έχει εξελιχτεί σε μικρό τουριστικό θέρετρο διατηρώντας όμως και την παράδοση του. Περπατώντας μες στα στενά δρομάκια θα δούμε πολλά σπίτια διατηρημένα και ανακαινισμένα από τον 18ο αιώνα. Τα τελευταία χρόνια η οικιστική αναπτύξει έχει σαν αποτέλεσμα την ένωση με το τουριστικό θέρετρο Πευκί.

Σημείο αναφοράς η παράλια με την εκκλησία του Άγιου Νικόλαου και το μικρό λιμανάκι, εδώ εκτός από το μπάνιο μπορείτε να κάνετε την απογευματινή σας βόλτα, αλλά και να απολαύσετε φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες, μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Πως θα πάτε, το Ασμήνιο βρίσκετε σε απόσταση 8,7 χιλιόμετρων ανατολικά από την Ιστιαία, επάνω στον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση τα χωριά Αρτεμίσιο, Αγριοβότανο, Βασιλικά.

Αποστάσεις: από τα Λουτρά Αιδηψού 28,7 χιλιόμετρα, μέσω Ιστιαίας. Από τον Αγιόκαμπο 21,5 χιλιόμετρα μέσω Ιστιαίας. Από την Λίμνη 42 χιλιόμετρα, μέσω Ροβιές, Βουτά, Ιστιαία. Και από την Χαλκίδα 115 χιλιόμετρα, μέσω των χωριών Αγία Άννα, Βασιλικά, Αρτεμίσιο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr