Βόρεια Εύβοια: Ανακούφιση για οδηγούς ταξί – Παράταση 2 ετών για απόσυρση παλαιών οχημάτων
Ειδησεις ευβοια

Βόρεια Εύβοια: Ανακούφιση για οδηγούς ταξί – Παράταση 2 ετών για απόσυρση παλαιών οχημάτων

Ένα μείζον θέμα, αλλά και δίκαιο αίτημα των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. των Δήμων Μαντουδίου -Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού στην Εύβοια είχε θετική έκβαση

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τους ιδιοκτήτες Επιβατικών Δημοσίας Χρήσεως (ΤΑΧΙ), των δύο πυρόπληκτων δήμων της βόρειας Εύβοιας.

Ένα μείζον θέμα, αλλά και δίκαιο αίτημα των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. των Δήμων Μαντουδίου -Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού, που είχε αναδείξει ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Δημήτρης Βουρδάνος, με την από 11 Νοεμβρίου 2022 επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Υφυπουργό κ. Μιχαήλ Παπαδόπουλο, είχε θετική εξέλιξη.

Στην επιστολή του, ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 3ης Αυγούστου 2021 στους Ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ, που έχουν έδρα διοικητικές μονάδες στους δύο πυρόπληκτους Δήμους της βόρειας Ευβοίας, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, με πληθυσμό λιγότερο από τρεις χιλιάδες (3.000) κατοίκους και πρέπει να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα ΤΑΞΙ, με την συμπλήρωση των είκοσι τεσσάρων (24) ετών.

Μετά τις συχνές επικοινωνίες με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δόθηκε αρμοδίως απάντηση, ότι με εγκύκλιο που θα εκδοθεί μέχρι τέλους Νοεμβρίου, θα δοθεί παράταση δύο (2) ετών!

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Δημήτρης Βουρδάνος δήλωσε: «Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς ένα μεγάλο πρόβλημα από τα πολλά που έχουν προκύψει από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2021, λύθηκε μέσα από συνεργασία και κοινές προσπάθειες με το Υπουργείο, που είναι προς την ίδια κατεύθυνση, με δικές μας στην Περιφέρεια.Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική και θετική εξέλιξη για τους ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ των δύο πυρόπληκτων δήμων της βόρειας Εύβοιας, δίνοντας πραγματικά μια ανάσα ζωής στους ανωτέρω επαγγελματίες

Άμεση επίλυση στα προβλήματα των ιδιοκτητών Ταξί στις πυρόπληκτες περιοχές της βόρειας Εύβοιας ζήτησε, υπενθυμίζεται, το προηγούμενο διάστημα, με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δημήτρης Βουρδάνος από τον υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον υφυπουργό Μιχαήλ Παπαδόπουλο.

Τι ανέφερε η επιστολή

«Έχουν περάσει δέκα πέντε (15) μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά της 3ης Αυγούστου 2021. Εκτός από την μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, προκάλεσαν σοβαρά και ανεπανόρθωτα προβλήματα στην τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση σε όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται στους δύο (2) πυρόπληκτους Δήμους της Βόρειας Εύβοιας, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας- Αιδηψού.

Ένας από αυτούς είναι και οι ιδιοκτήτες Επιβατικών Δημοσίας Χρήσεως (ΤΑΞΙ) οι οποίοι σήμερα -εκτός της μεγάλης αύξησης του καυσίμου που αντιμετωπίζουν καθημερινά- βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης. Σε εφαρμογή της παρ.5β του άρθρου 89 του Ν.4070/12 που έχουν έδρα διοικητικές μονάδες με πληθυσμό λιγότερο από τρεις χιλιάδες (3.000) κατοίκους, πρέπει να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα ΤΑΞΙ με την συμπλήρωση των είκοσι τεσσάρων (24) ετών.

Όταν η τοπική οικονομία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, είναι φυσικό επακόλουθο και οι τοπικές κοινωνίες να μη μπορούν να χρησιμοποιούν το ταξί ως μέσο στις μετακινήσεις τους, με τελικό αποδέκτη των επιπτώσεων τους ίδιους τους ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ. (ΤΑΞΙ).

Πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, ωστόσο, εκείνοι που πρέπει να το αποσύρουν από την κυκλοφορία και να αγοράσουν νέο ταξί σε εφαρμογή του ανωτέρω άρθρου. Επίπτωση είναι η απόγνωση, βλέποντας άμεσα -σε λιγότερο από δύο (2) μήνες- έως το τέλος του χρόνου να βρίσκονται εκτός του επαγγέλματος.

Λύση στο υπάρχον πρόβλημα συνιστά η τροποποίηση της παρ.5β του άρθρου 89 του Ν.4070/12 και συγκεκριμένα για Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΤΑΞΙ που έχουν έδρα διοικητικές μονάδες με πληθυσμό λιγότερο από τρεις χιλιάδες (3.000) κατοίκους για μία (1) επιπλέον πενταετία κατ΄ εξαίρεση και μόνον για τους ιδιοκτήτες των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας- Αιδηψού.

Κύριοι Υπουργέ & Υφυπουργέ,

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της οποίας η Βόρειος Εύβοια δέχεται ακόμα ένα μεγάλο πλήγμα με την ενέργεια στα ύψη, είναι χρέος μας να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και να μην απογοητεύσουμε τους συμπολίτες- ιδιοκτήτες Επιβατικών Δημοσίας Χρήσεως (ΤΑΞΙ). Ζητούμε να ενσκήψετε στο αίτημά μας και να υπάρξει άμεση ανταπόκριση λόγω του περιορισμένου χρόνου, δίνοντας πραγματικά ανάσα ζωής στους ανωτέρω επαγγελματίες».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr