Βουτιές με… προσοχή στην Εύβοια: Που έχει μωβ μέδουσες και τι να κάνετε εάν σας τσιμπήσουν
Ειδησεις ευβοια

Βουτιές με… προσοχή στην Εύβοια: Που έχει μωβ μέδουσες και τι να κάνετε εάν σας τσιμπήσουν

Ειδικότερα, σε άθλος για τους... τολμηρούς φαίνεται να εξελίσσεται φέτος το καλοκαίρι το κολύμπι στην Εύβοια

Ένα ακόμη σαββατοκύριακο «στην καρδιά του καλοκαιριού» έχει ξεκινήσει για την Εύβοια και οι υψηλές θερμοκρασίες εύλογα μας προδιαθέτουν για βουτιές στην θάλασσα, τις οποίες σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να απολαύσουμε απροβλημάτιστα αφού για ακόμη μια φορά οι μωβ μέδουσες όχι μόνο έκαναν και φέτος την εμφάνιση τους στο νησί αλλά φαίνεται πως  ενδεικτικά γέμισαν την παραλία των Ροβιών.

Ειδικότερα, σε άθλος για τους… τολμηρούς φαίνεται να εξελίσσεται φέτος το καλοκαίρι το κολύμπι στην Βόρεια Εύβοια με λουόμενους να βουτούν στο «άψε- σβήσε» προκειμένου να μην έχουν κάποιο «κακό συναπάντημα» και να προτιμούν τα ρηχά και πιο συγκεκριμένα τα σημεία όπου ο βυθός διακρίνεται καθαρότερα προκειμένου να είναι σε θέση να αντιληφθούν την παρουσία των μωβ μεδουσών.

Ως επακόλουθο, επιπρόσθετο άγχος αλλά και… μουρμούρα προκαλεί η παρουσία τους στους μικρούς μας φίλους αφού το, εύλογα, μεγάλο άγχος των γονιών δεν τα αφήνει να απολαύσουν τα καλοκαιρινά μπάνια.

Το πρόβλημα της εξάπλωσης των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Πέρσι το καλοκαίρι έξαρση είχαμε εκτός από το Αιγαίο, στην Ισπανία και στην Γαλλία.

Τα συμπτώματα αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν.

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Τα συμπτώματα μετά από επαφή – κέντρισμα από την μέδουσα μπορεί να είναι:

  • Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.
  • Ναυτία
  • Πτώση πίεσης
  • Ταχυκαρδία​
  • Κεφαλαλγία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Σπασμός των βρόγχων
  • Δύσπνοια

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία.

Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

– Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).

– Ένα τσιμπιδάκι.

– Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).

– Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).

– Αντιισταμινικό χάπι.

– Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort.

Τα βήματα φροντίδας

– Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

– Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

– Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.

– Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

– Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

– Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι,

ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr