Οι μωβ μέδουσες «πολιορκούν» τις θάλασσες της Εύβοιας – Το επικίνδυνο τσίμπημα και τα συμπτώματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι μωβ μέδουσες «πολιορκούν» τις θάλασσες της Εύβοιας – Το επικίνδυνο τσίμπημα και τα συμπτώματα

Οι μωβ μέδουσες προκαλούν ανησυχία για τις διακοπές μας και φέτος το καλοκαίρι στην Εύβοια.

«Συναγερμός» έχει σημάνει σε αρκετές παραλίες του Αιγαίου στην Εύβοια καθώς εδώ και λίγες εβδομάδες έχει κάνει την εμφάνιση της στη θάλασσα η μωβ μέδουσα ή Pelagia noctiluca, όπως είναι το επιστημονικό όνομα του θαλάσσιου πλάσματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές καθώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες το πρόβλημα να αρχίσει να εντείνεται. Έτσι μετά το Αιγαίο, όπου πρωτοεμφανίστηκε τον Οκτώβριο 2020 η επικίνδυνη για το τσίμπημα της μωβ μέδουσα εξαιτίας της νευροτοξίνης που έχει, ετοιμάζεται όπως όλα δείχνουν να εγκατασταθεί και στο Ιόνιο. ​

Το πρόβλημα της εξάπλωσης των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Πέρσι το καλοκαίρι έξαρση είχαμε εκτός από το Αιγαίο, στην Ισπανία και στην Γαλλία.

Τα συμπτώματα αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν.

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Τα συμπτώματα μετά από επαφή – κέντρισμα από την μέδουσα μπορεί να είναι:

  • Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.
  • Ναυτία
  • Πτώση πίεσης
  • Ταχυκαρδία​
  • Κεφαλαλγία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Σπασμός των βρόγχων
  • Δύσπνοια

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr