25η Μαρτίου: Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

25η Μαρτίου: Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά;

Πώς καθιερώθηκε το έθιμο στην Ελλάδα

Ο μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά έχουν συνδυαστεί με την 25η Μαρτίου, με το έθιμο να κρατάει για πολλά χρόνια.

Πώς όμως επιλέχθηκε το συγκεκριμένο πιάτο στο μενού των Ελλήνων;

Αρχικά, ο μπακαλιάρος στη γαστρονομική ιστορία εμφανίστηκε στην εποχή των Βίκινγκς, καθώς ήταν ένα εμπορικό προϊόν από το 800 μ.Χ.. Στη συνέχεια οι Βάσκοι κατά την περίοδο του Μεσαίωνα ξεκίνησαν και εκείνοι το εμπόριό του, ενώ με το πάστωμά του κατάφεραν να τον διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που ήταν απαραίτητο για τα ταξίδια τους.

Στην Ελλάδα ο μπακαλιάρος, ήρθε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και κέρδισε τη θέση του ως το παραδοσιακό έδεσμα για την 25η Μαρτίου.

Πώς έγινε εθνικό φαγητό για την 25η Μαρτίου

Ο λόγος που έγινε το εθνικό φαγητό της εθνικής επετείου για την επανάσταση του 1821, είναι λόγω της Σαρακοστής. H Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

Με εξαίρεση τα νησιά, όπου το φρέσκο ψάρι δεν ήταν ποτέ πολυτέλεια, στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση, οπότε πέρασε στην παράδοση και κατά συνέπεια έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.

Μαζί με τον μπακαλιάρο όμως η παραδοσιακή σκορδαλιά έχει την τιμητική της ως συνοδεία με το νόστιμο ψάρι, με τη συνταγή να είναι εξαιρετικά εύκολη.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr