Άγιος Παΐσιος: Ατελείωτες ουρές για προσκύνημα στην Σουρωτή 29 χρόνια από την κοίμησή του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άγιος Παΐσιος: Ατελείωτες ουρές για προσκύνημα στην Σουρωτή 29 χρόνια από την κοίμησή του

Ο Άγιος Παϊσιος εκοιμήθηκε πριν από 29 χρόνια και εκατοντάδες πιστοί σπεύδουν στη Σουρωτή στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη μνήμη του…

Ο Άγιος Παΐσιος εκοιμήθηκε πριν από 29 χρόνια και εκατοντάδες πιστοί σπεύδουν στη Σουρωτή στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη μνήμη του…

Ο Άγιος Παΐσιος παρότι σύγχρονος παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής και μια επιπλέον απόδειξη είναι οι ουρές πιστών στη Σουρωτή στη Θεσσαλονίκη για να προσκυνήσουν στον τάφο και να τιμήσουν τη μνήμη του. Η πορεία του Αγίου έγινε σειρά στο Mega με εξαιρετικά νούμερα τηλεθέασης. Τα θαύματα και τα κηρύγματα του ταπεινού γέροντα από το Άγιο Όρος αναλύθηκαν και σε πολλούς προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης.

Χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται από την Τρίτη 11 Ιουλίου το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουλίου.

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε ιερά αγρυπνία με πλήθος κόσμου να κάνει ουρές έξω από την εκκλησία αλλά και για προσκυνήσει τον τάφο του Αγίου Παϊσίου. Όπως φαίνεται στις εικόνες οι πιστοί περίμεναν υπομονετικά για να μπουν στο μοναστήρι και να τιμήσουν τον προστάτη Άγιό τους.

Αρσένιος Εζνεπίδης. Έτσι ήταν το κοσμικό όνομα του Αγίου Παϊσίου, ο οποίος είχε γεννηθεί στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου 1924. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, καθώς ο πατέρας του, (ο οποίος ήταν και δήμαρχος των Φαράσων) Πρόδρομος και η μητέρα του Ευλαμπία, είχαν ακόμα 8 παιδιά. Εκεί, στα Φάρασα, τον Αύγουστο του 1924, λίγο πριν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή πληθυσμών, ο ιερέας της ενορίας του, Αρσένιος, τον βάφτισε, επιμένοντας να του δώσει το δικό του όνομα “για να αφήσει καλόγερο στο πόδι του”, όπως είχε πει.

Ο Αρσένιος θα αναγνωριζόταν ως Άγιος το 1988. Από την Καππαδοκία με τα προσφυγικά καραβάνια, η οικογένεια Εζνεπίδη έφτασε τον Σεπτέμβριο του 1924 στον Πειραιά. Από εκεί στην Κέρκυρα, την Ηγουμενίτσα και τελικά στην Κόνιτσα, όπου ο Αρσένιος θα τέλειωνε το σχολείο -το δημοτικό- και θα δούλευε σαν ξυλουργός, μέχρι να καταταγεί στο στρατό και να υπηρετήσει ως ασυρματιστής το 1940.

Μετά την απόλυσή του από το στρατό, το 1949, ο Αρσένιος πήγε στο Άγιο Όρος. Είχε αποφασίσει να μονάσει και η γνωριμία του εκεί με τον πατέρα Κύριλλο της Μονής Κουτλουμουσίου ήταν καταλυτική. Εντάχθηκε, αργότερα, στη Μονή Εσφιγμένου και εκάρη μοναχός με το όνομα Αβέρκιος, ενώ το 1954 εντάχθηκε στη Μονή Φιλοθέου, όπου ακολούθησε πιστά τον γέροντα Συμεών. Με αυτόν διαμόρφωσε τον μοναστικό χαρακτήρα του και έλαβε το όνομα Παΐσιος.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr