Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω

Τι ισχύει με το μέτρο κατάργησης της αλλαγής ώρας

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που είθισται να αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή, με τα ρολόγια να μετακινούνται μία ώρα πίσω κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα.

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, στο τραπέζι έχει τεθεί και πάλι το ζήτημα της κατάργησης της αλλαγής της ώρας, ενώ υπενθυμίζουμε ότι η αρχική συζήτηση είχε ξεκινήσει από την Κομισιόν προ πανδημίας, με την πρόταση στα κράτη-μέλη να επιλέγουν εάν θέλουν να παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή ώρα καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Η τελική απόφαση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωκοινοβούλιο αλλά για να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα πρέπει να καταλήξουν τα δύο μέρη σε συμφωνία.

Το 2019 και συγκεκριμένα στις 26 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την κατάργηση των αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο ωστόσο δεν έχει ακόμα λάβει σχετική απόφαση.

Η αλλαγή της ώρας θα σταματούσε το 2021 ωστόσο με την έλευση του Brexit και εν συνεχεία της πανδημίας αλλά και ζητήματα διεθνούς γραφειοκρατίας το θέμα έμεινε μόνο στις συζητήσεις και ειδικά τώρα που οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν αρκετά πιο σημαντικά ζητήματα να ασχοληθούν.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ήρθε και η επίσημη δήλωση δια στόματος Κώστα Σκρέκα από την Ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της αλλαγής της ώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, έχουν ήδη γίνει μελέτες για το θέμα, ενώ και αυτή τη στιγμή εκπονείται ακόμη μία, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει διαφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Πάντως άμεση κατάργηση του μέτρου δεν προβλέπεται.

«Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας», είχε αναφέρει σχετικά ο υπουργός.

Πότε αλλάζει η ώρα

Η ώρα από θερινή σε χειμερινή προβλέπεται να αλλάξει ξημερώματα 30ης Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή, με τα ρολόγια να δείχνουν 3 αντί για 4 π.μ.

Η επόμενη αλλαγή της ώρας, εαν φυσικά δεν αλλάξει κάτι σχετικά με το μέτρο θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου 2023 και συγκεκριμένα χαράματα Κυριακής 26 Μαρτίου.

Οι ώρες κοινής ησυχίας τον χειμώνα

Σύμφωνα με τη Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:

  • Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
  • Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.

Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr