Έρχεται αυξημένο επίδομα θέρμανσης έως 1.560 ευρώ – Ποιοι θα πάρουν περισσότερα χρήματα και πότε πληρώνεται
Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις και πότε μπαίνουν τα χρήματα.
Αυξημένη οικονομική ενίσχυση προβλέπεται για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2026-2027, με το ανώτατο ποσό να φτάνει τα 1.560 ευρώ, από 1.200 ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Η αύξηση ανέρχεται σε 30%, ενώ εκτιμάται ότι το μέτρο θα αφορά περίπου 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Παράλληλα, ο προϋπολογισμός για την κάλυψη του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 225 εκατομμύρια ευρώ, από 173 εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη περίοδο.
Οι αιτήσεις θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, η οποία αναμένεται να ανοίξει έως τις 10 Νοεμβρίου 2026. Ωστόσο, οι οριστικές λεπτομέρειες για τα ποσά, τις ημερομηνίες και τις προϋποθέσεις θα καθοριστούν με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Επίδομα θέρμανσης: Ποια ποσά προβλέπονται
Με βάση την προβλεπόμενη αύξηση, το κατώτατο ποσό αναφοράς διαμορφώνεται στα 130 ευρώ, από 100 ευρώ πέρυσι. Το ανώτατο ποσό φτάνει τα 1.560 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν τη συγκεκριμένη ενίσχυση.
Το ποσό που θα καταβληθεί σε κάθε νοικοκυριό θα εξαρτηθεί από την περιοχή κατοικίας, τις καιρικές συνθήκες, το μέσο θέρμανσης, την οικογενειακή κατάσταση και τις επιλέξιμες δαπάνες.
Ενδεικτικά, με την αύξηση κατά 30%, ένα επίδομα που την προηγούμενη περίοδο ανερχόταν στα 300 ευρώ διαμορφώνεται στα 390 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 90 ευρώ. Για ποσό 500 ευρώ, η νέα ενίσχυση φτάνει τα 650 ευρώ, με επιπλέον 150 ευρώ. Αντίστοιχα, όσοι λάμβαναν 800 ευρώ θα μπορούσαν να λάβουν 1.040 ευρώ, δηλαδή 240 ευρώ περισσότερα. Για προηγούμενο ποσό 1.000 ευρώ, η ενίσχυση διαμορφώνεται στα 1.300 ευρώ, ενώ για όσους δικαιούνταν 1.200 ευρώ, το νέο ποσό φτάνει τα 1.560 ευρώ, με αύξηση 360 ευρώ.
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης
Για τη χειμερινή περίοδο 2026-2027, τα εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν την κύρια κατοικία τους, είτε πρόκειται για ιδιόκτητο ακίνητο είτε για μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία.
Το επίδομα δεν καλύπτει εξοχικές κατοικίες ή άλλα ακίνητα που δεν αποτελούν την κύρια κατοικία του δικαιούχου.
Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ για άγαμους, χήρους ή εν διαστάσει. Για έγγαμους και μέρη συμφώνου συμβίωσης, το όριο ανέρχεται στα 24.000 ευρώ, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ.
Για κάθε εξαρτώμενο παιδί προβλέπεται προσαύξηση των παραπάνω ορίων κατά 5.000 ευρώ.
Εκτός από το εισόδημα, λαμβάνεται υπόψη και η αξία της ακίνητης περιουσίας, βάσει των φορολογικών στοιχείων. Για τα μονομελή νοικοκυριά, το σχετικό όριο αναφέρεται στα 200.000 ευρώ.
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα myΘέρμανση
Η ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ αναμένεται να είναι διαθέσιμη έως τις 10 Νοεμβρίου 2026. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων εκτιμάται ότι θα φτάσει έως τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, ωστόσο οι ημερομηνίες θα οριστικοποιηθούν με επίσημη ανακοίνωση.
Πριν από την υποβολή της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE, στον οποίο εμφανίζονται ως κύριοι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι.
Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης θα χρειαστούν πληροφορίες για το είδος του καυσίμου ή του μέσου θέρμανσης, τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κατοικία και τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου. Θα πρέπει επίσης να δηλωθεί αν ο αιτών είναι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής, καθώς και ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη ή του προσώπου που έχει παραχωρήσει την κατοικία, όπου αυτό απαιτείται.
Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα
Η πρώτη πληρωμή του επιδόματος, που αφορά την προκαταβολή, έχει προγραμματιστεί για τις 23 Δεκεμβρίου 2026. Για να συμπεριληφθούν σε αυτήν, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν καταθέσει την αίτησή τους εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και να πληρούν τα κριτήρια.
Οι επόμενες καταβολές αναμένονται μέσα στο 2027, αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι των στοιχείων κατανάλωσης και των παραστατικών αγοράς.
Η εκκαθάριση προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τις 29 Μαΐου 2027. Για ορισμένες κατηγορίες θέρμανσης, όπως το φυσικό αέριο, η τηλεθέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα, ενδέχεται να απαιτηθεί επιπλέον χρόνος, με τις τελικές πληρωμές να προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθούν έως τις 31 Ιουλίου 2027.
Τι ισχύει για πέλετ και καυσόξυλα
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πέλετ ή καυσόξυλα, εφόσον πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις που αφορούν τη γεωγραφική θέση και τον πληθυσμό της περιοχής τους.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παραστατικά αγοράς, τα οποία θα πρέπει να αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2026 έως και τις 30 Απριλίου 2027. Για τον λόγο αυτό, οι καταναλωτές καλό είναι να διατηρούν τις αποδείξεις τους, ώστε να μπορούν να τις προσκομίσουν εφόσον χρειαστεί.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ, καθώς οι τελικοί όροι χορήγησης, οι προθεσμίες και οι λεπτομέρειες για τις πληρωμές θα οριστικοποιηθούν με την έκδοση της σχετικής απόφασης.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr