Ανακοινώνεται νέα απελευθέρωση των μέτρων και ελευθερίες σε λιανεμπόριο και σούπερ μάρκετ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακοινώνεται νέα απελευθέρωση των μέτρων και ελευθερίες σε λιανεμπόριο και σούπερ μάρκετ

Όπως όλα δείχνουν μετά την οριστική κατάργηση των mini lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας σειρά έχουν και τα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο όπου αναμένεται από το Σάββατο 23 Οκτωβρίου να αρθούν όλα τα μέτρα.

Την σταδιακή επιστροφή των εμβολιασμένων στην κανονικότητα, όσον αφορά στην εστίαση, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ουσιαστικά, η βασική αλλαγή που ανακοινώθηκε είναι πως στους χώρους με εμβολιασμένους δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, εκτός από την χρήση μάσκα κατά την είσοδο και την έξοδο από το χώρο.

Την ίδια στιγμή, στους μεικτούς χώρους θα συνεχίσουν να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, δηλαδή η επίδειξη rapid test από τους μη εμβολιασμένους, ενώ δεν αλλάζει το ποσοστό χωρητικότητας.

Οι «κόκκινες» περιοχές θα καταγράφονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες, ώστε να είναι προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις. Πλέον, δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.

Οι επιπλέον ελευθερίες στους εμβολιασμένους, όσον αφορά τους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνουν τη δυνατότητα διασκέδασης όπως… παλιά. Έτσι, από το Σάββατο , επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης να παίζει μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

Αναλυτικά τα «νέα μέτρα»

  • Ο «χάρτης» της πανδημίας θα ενημερώνεται για την ενημέρωση των πολιτών δίχως να υπάρχουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές, με αυτά που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας και η απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα εστίασης παύει να ισχύει για τις κόκκινες περιοχές.
  • Στους κλειστούς χώρους για αμιγώς εμβολιασμένους δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα και μάσκα και ατομική προστασία.
  • Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.
  • Οι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους δεν θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας και όλα αυτά θα επανεξεταστούν σε 15 ημέρες.
  • Τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι θα είναι κανονικά με μάσκες, ανεξαρτήτως αν είναι ο χώρος είναι αμιγής ή μεικτός.

Τη σκυτάλη παίρνουν τα σούπερ μάρκετ

Έτσι, μετά το πείραμα της άρσης των μέτρων και της επιστροφής στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους σε εστίαση και χώρους διασκέδασης γενικότερα, σειρά από ότι φαίνεται έχουν τα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο.

Τα επόμενα μέτρα χαλάρωσης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, το επόμενο βήμα είναι από το Σάββατο 23 Οκτωβρίου να αρθούν όλα τα μέτρα στα στο λιανεμπόριο και τα σούπερ μάρκετ. Αυτά δηλαδή που αφορούν την πληρότητα ανά τετραγωνικό.

Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση, σε θέατρα και κινηματογράφους η πληρότητα θα ανεβεί στο 100%, με την λειτουργία τους να γίνεται μόνο με εμβολιασμένους, ενώ υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση φαίνεται να έπαιξε η Αθήνα, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες της χώρας μας πηγαίνει πολύ καλά και παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τι ισχύει σήμερα στα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο

Για τα καταστήματα τροφίμων επιτρέπεται η παρουσία ενός ατόμου για κάθε 9 τ.μ. (από 16 τ.μ. που ίσχυε) στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία και χώροι στάθμευσης) και προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:30.

Στα εμπορικά καταστήματα συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall), των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop από σήμερα επιτρέπεται η παρουσία:

Ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. (από 16 τ.μ. που ίσχυε) εντός του καταστήματος, ενώ στους κοινόχρηστους χώρους η αναλογία ορίζεται σε έναν πελάτη ανά 5 τ.μ.

Ειδικώς στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως 6 πελατών σε χώρους εμβαδού έως 100 τ.μ

Προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00 και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr