Ανατροπή με τις συντάξεις Ιουνίου – Πότε πληρώνονται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανατροπή με τις συντάξεις Ιουνίου – Πότε πληρώνονται

Οι πληρωμές ακολουθούν το συνήθη διαχωρισμό μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ.  Οι πληρωμές για τις συντάξεις Ιουνίου ακολουθούν το συνήθη διαχωρισμό μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών.

Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

  • Την 28η/5/2024, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μη μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1/1/2017 και έπειτα (ν. 4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).
  • Την 30ή/5/2024, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Συντάξεις: Μπαίνουν ξανά αναδρομικά στο τέλος Μαΐου

«Φουσκωμένες» συντάξεις αναμένεται να δει ειδική κατηγορία ασφαλισμένων εντός Μαΐου, με επιστροφή αναδρομικών που θα ξεπερνάει τις 18.000 ευρώ. Ποιους αφορά.

Από την συγκεκριμένη επιστροφή, που προκύπτει από τον επανυπολογισμό και την παράλληλη ασφάλιση συνταξιούχων, θα ενισχυθούν πρώην τραπεζικοί υπάλληλοι.

Τα αναδρομικά ποσά, που αντιστοιχούν σε ποσά 70 μηνών, αφορούν σε αυτή τη φάση ήδη εκκαθαρισμένες περιπτώσεις τραπεζικών υπαλλήλων και δημοσίων υπαλλήλων, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθήσουν αναδρομικά για ιδιωτικό τομέα και πρ. ΙΚΑ. Τα οικονομικά αποτελέσματα της προσαύξησης εκκινούν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης.

Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τον υπολογισμό της επικουρικής και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση. Η προσαύξηση αφορά την αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και τον επανυπολογισμό της σύνταξης σε όσους συμπλήρωσαν 30 και άνω χρόνια ασφάλισης, με βάση τους νέους συντελεστές του Νόμου Βρούτση. Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χρόνου ασφάλισης προϋποθέτει ότι ο χρόνος που επικαλείται ο συνταξιούχος ήταν αξιοποιήσιμος και με προϊσχύουσες του Νόμου Κατρούγκαλου διατάξεις.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Ειδικότερα, για τον πρ. ΟΓΑ η αξιοποίηση με τις διατάξεις αυτές αφορά συντάξεις εξ ιδίου δικαιώματος, που είχαν χορηγηθεί με ημερομηνία έναρξης πριν από τη 13η/5/2016 (έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016, Νόμου Κατρούγκαλου), και οι δικαιούχοι συνέχιζαν ανελλιπώς την εργασία/αυτοαπασχόλησή τους κατά την 28η/2/2022 (ημερομηνία κατά την οποία εντάσσονται οι «παλαιοί συνταξιούχοι» στο πλαίσιο απασχόλησης συνταξιούχων του Άρθρου 20 του Ν. 4387/2016, σύμφωνα με τον Ν. 4670/2020) και μετά. Αξιοποιήσιμος θα είναι ο χρόνος ασφάλισης από 1ης/3/2022 και έως τη διακοπή της εργασίας/αυτοαπασχόλησης, δεδομένου ότι στον πρ. ΟΓΑ δεν υπήρχαν διατάξεις που προέβλεπαν την αξιοποίηση του προγενέστερου χρονικού διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι ειδικώς για τον πρ. ΟΓΑ ο χρόνος αξιοποιείται από 1ης/3/2022, εφόσον καταβάλλονταν εισφορές, δηλαδή εφόσον οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι δεν ενέπιπταν στις εξαιρέσεις από καταβολή εισφορών. Οι συνταξιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος που ήταν εργαζόμενοι/αυτοαπασχολούμενοι πριν από τις 13/5/2016 και είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα κατά την ημερομηνία αυτή υπάγονται στο καθεστώς πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου και ο χρόνος απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση αξιοποιείται όπως ορίζουν οι παλαιότεροι κανονισμοί.

Μικτός τρόπος αξιοποίησης εφαρμόζεται στις περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα κατά τη 13η/5/2016 και μεταγενέστερα ανέλαβαν νέα δραστηριότητα, οπότε εφαρμόζονται ξεχωριστά οι αντίστοιχες διατάξεις για τα εν λόγω χρονικά διαστήματα.

Συντάξεις 2024: Αυτοί θα λάβουν τα υψηλότερα αναδρομικά

Τα υψηλότερα αναδρομικά θα λάβουν συνταξιούχοι των τραπεζών και των ΔΕΚΟ, που είχαν μεγαλύτερες «ειδικές» κρατήσεις στα διάσπαρτα επικουρικά ταμεία.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος της Τράπεζας Πειραιώς, προερχόμενος από την πρώην ΑΤΕ, που αποχώρησε το 2020 με 30 έτη, σε ηλικία 62 ετών, με συντάξιμο μισθό 1.710 ευρώ έως το 2014 και επιπλέον εισφορά 6% (σύνολο 12%) λαμβάνει επικουρική σύνταξη 350 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό δικαιούται προσαύξηση 270 ευρώ με αναδρομικά 10.800 ευρώ.

Συνταξιούχος της πρ. Εμπορικής Τράπεζας που αποχώρησε το 2021 με 35 έτη και συντάξιμο μισθό 4.269 ευρώ έως το 2014 και επιπλέον εισφορά 6% (σύνολο 12%) παίρνει επικουρική 635 ευρώ και δικαιούται προσαύξηση 520 ευρώ, με αναδρομικά 18.673 ευρώ.

Συντάξεις 2024: Τι ισχύει με τους νέους ασφαλισμένους

Οι νέοι ασφαλισμένοι δικαιούνται τα λιγότερα από την προσαύξηση εισφορών, αφενός γιατί κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές για μικρότερο διάστημα από τους παλαιούς και αφετέρου γιατί έχουν λίγα χρόνια έως το 2014, οπότε η όποια προσαύξηση τους αναλογεί είναι χαμηλή, δεδομένου ότι θα πάρουν χαμηλές επικουρικές συντάξεις.

Η προσαύξηση ισχύει για όσους βγαίνουν στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 και υπολογίζεται με συντελεστή 0,075%, πλην όμως δεν εφαρμόστηκε στις επικουρικές συντάξεις, παρά μόνον στις κύριες συντάξεις και για Ταμεία που είχαν εισφορές πάνω από 20%.

Οι εισφορές της επικουρικής ασφάλισης είναι 6% και η προσαύξηση 0,075% δίδεται ως έξτρα ποσό σύνταξης για ασφαλισμένους που κατέβαλλαν εισφορές 8%, 12% ή και 14% για τη χρονική περίοδο έως το 2014 και πριν. Ωστόσο, όσοι αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016 από Ταμεία που είχαν υψηλότερες εισφορές από το 6% για την επικουρική ασφάλιση παίρνουν σύνταξη χωρίς προσαύξηση.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr