Απόκριες στη Σκύρο: Οι Γέροι και οι Κορέλες «τρέλαναν» τους επισκέπτες το βράδυ της Παρασκευής (vid)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκριες στη Σκύρο: Οι Γέροι και οι Κορέλες «τρέλαναν» τους επισκέπτες το βράδυ της Παρασκευής (vid)

Νούμερο ένα προορισμός για άλλη μια χρονιά είναι το νησί της Σκύρου, για το τριήμερο της Αποκριάς.

Το Σκυριανό καρναβάλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά καρναβάλια στην Ελλάδα. Το βράδυ της Παρασκευής πλημμύρησαν τα σοκάκια του νησιού,  με την μεταμφίεση των κατοίκων σε Γέρους, Κορέλες και Φράγκους.

Στην συνέχεια είπαν στιχάκια στους επισκέπτες τα οποία συνδέονται με την σάτιρα και τέλος όλη αυτή η γιορτή ολοκληρώνεται την καθαρά Δευτέρα με πανηγυρισμούς.

Στη Σκύρο τις απόκριες υπάρχει μία Διονυσιακή ατμόσφαιρα. Στους δρόμους θα δείτε άντρες μεταμφιεσμένους και έχοντας πάνω τους κουδούνια διασχίζουν την αγορά. Πιο συγκεκριμένα οι λεγόμενοι “Γέροι” φορούν μία μαύρη μαλλιαρή κάπα και μία μάσκα με δέρμα από κατσίκι. Στη μέση φορούν πολλά κουδούνια, (από αυτά που έχουν τα πρόβατα) μπορεί να είναι ακόμη και 40.

Το έθιμο της Τράτας

Αποκορύφωμα του Σκυριανού καρναβαλιού είναι το έθιμο της τράτας. Όπου την τελευταία Κυριακή της αποκριάς τοποθετείται η τράτα στην πλατεία και οι κάτοικοι φορώντας στολή ναυτικών σατιρίζουν την επικαιρότητα λέγοντας στιχάκια.

Το έθιμο του γάμου

Άλλο ένα έθιμο που θα συναντήσουμε στην Σκύρο έχει σχέση με τον γάμο και τις βαπτίσεις. Όπου εδώ οι προσκεκλημένοι δεν λαμβάνουν προσκλητήριο, αλλά οι οικογένειες της νύφης και του γαμπρού περνούν από τα σπίτια και τους προσφέρουν τηγανίτες. Επιπλέον, αντί για κουφέτα προσφέρουν και πάλι τηγανίτε

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr