Αργία στην Εύβοια: Πώς θα πληρωθούν οι μισθοί για το τριήμερο της κακοκαιρίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αργία στην Εύβοια: Πώς θα πληρωθούν οι μισθοί για το τριήμερο της κακοκαιρίας

Αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι που δεν πήγαν στις δουλείες τους Τρίτη 25 και Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, στην Εύβοια.

Κανονικά θα πληρωθεί ο μισθός στους εργαζομένους από τις επιχειρήσεις που δεν λειτούργησαν στη διήμερη αργία (Τρίτης 25 και Τετάρτης 26 Ιανουαρίου) λόγω των χιονοπτώσεων, ενώ για τη Δευτέρα (24/1) οφείλεται επίσης μισθός από τους εργοδότες σε όσους εργαζομένους προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν στις δουλειές τους εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Πρακτικά, για το τριήμερο της επέλασης του χιονιά και του παγερού, 24, 25, και 26 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά από τις επιχειρήσεις τους στις περιφέρειες που κηρύχθηκε αναστολή της λειτουργίας τους, δηλαδή σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κυκλάδες, Σποράδες και Κρήτη. Η αργία αφορούσε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, πλην σούπερ μάρκετ, καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων, δομών Υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες (καφέ-εστίαση κ.ά.).

Κάλυψη…

Για τις 2 ημέρες της αργίας (25 και 26 Ιανουαρίου) οι επιχειρήσεις και εργοδότες απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, σύμφωνα με σχετική νομοθετική ρύθμιση που προωθεί άμεσα το υπουργείο Εργασίας.

Το κόστος εισφορών για το διήμερο της αργίας, σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθείται, θα αντιστοιχεί στα 2/25 των μηνιαίων εισφορών που καταβάλλει μια επιχείρηση. Για παράδειγμα, σε μισθό 900 ευρώ, οι συνολικές εισφορές (εργαζομένου και εργοδότη) είναι 333 ευρώ και ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα καλύψει τα 2/25, δηλαδή τα 19 ευρώ. Αν η επιχείρηση που έμεινε κλειστή λόγω υποχρεωτικής αργίας έχει 10 μισθωτούς των 900 ευρώ, θα τύχει ελάφρυνσης 190 ευρώ από τις εισφορές της διήμερης αργίας που καλύπτει το κράτος.

Εξαιρέσεις

Προσοχή: Στις περιπτώσεις που κάποιες επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν παρότι είχαν εξαιρεθεί από την αργία, όπως για παράδειγμα κάποια φαρμακεία ή μίνι μάρκετ τροφίμων, που δεν κατάφεραν να ανοίξουν επειδή οι δρόμοι είχαν κλείσει από το χιόνι, οι εργαζόμενοι δεν θα πληρωθούν για τις κλειστές μέρες. Αν, δηλαδή, ένα φαρμακείο με δύο υπαλλήλους δεν κατάφερε να ανοίξει την Τρίτη και την Τετάρτη, τότε δεν οφείλονται οι μισθοί δύο ημερών στο προσωπικό, καθώς η μη λειτουργία του οφείλεται σε ανωτέρα βία.

Από τον δημόσιο τομέα, εξαιρέθηκαν της αργίας οι υπηρεσίες των δήμων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που έπρεπε να λειτουργούν για τη διαχείριση των προβλημάτων από τις χιονοπτώσεις.

Πάντως, παρά τις αυστηρές συστάσεις του υπουργείου Εργασίας προς τις επιχειρήσεις για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, στο διήμερο της αργίας έγιναν 83 καταγγελίες στο ΣΕΠΕ για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Για σήμερα

Από σήμερα όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που ήταν σε διήμερη αναστολή λόγω της κακοκαιρίας μπορούν να λειτουργούν κανονικά, αλλά από το υπουργείο Εργασίας συνιστάται η εφαρμογή της τηλεργασίας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr