Άρση μέτρων: Την Τετάρτη οι αποφάσεις – Τι συζητείται για την εστίαση και τα γήπεδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρση μέτρων: Την Τετάρτη οι αποφάσεις – Τι συζητείται για την εστίαση και τα γήπεδα

Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχεί αλλά στην κυβέρνηση και τις τάξεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων υπάρχει τάση για άρση μέτρων σε σχέση με αυτά που ισχύουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου

Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχεί αλλά στην κυβέρνηση και τις τάξεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων υπάρχει τάση για άρση μέτρων σε σχέση με αυτά που ισχύουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου

Αντίστροφα φαίνεται ότι μετράει ο χρόνος προκειμένου να χαλαρώσει μια σειρά μέτρων που ισχύουν έως τις 16 Μαρτίου με την κυβέρνηση και την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να εστιάζουν περισσότερο στην εστίαση και τα γήπεδα, δύο δραστηριότητες, δηλαδή, για τις οποίες υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις όταν ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα πριν την αλλαγή του χρόνου.

Το επιχείρημα για την χαλάρωση των μέτρων πέραν των αντιδράσεων φαίνεται να είναι το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον ναι μεν φέρνει μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων αλλά όχι και τόσο βαριές νοσηλείες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, για τα αυξημένα κρούσματα που ενδεχομένως θα υπάρξουν «ο αριθμός των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί, όμως θα πρέπει να δούμε τον δείκτη θετικότητας και όχι τον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων». «Θα δούμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων με την Όμικρον, όμως ο “σκληρός δείκτης” είναι τα άτομα που χρειάζονται βαριά νοσηλεία και οι απώλειες ζωών» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Μια πρώτη γεύση των προθέσεων των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναμένεται σήμερα, Τρίτη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι στις φωνές για χαλάρωση των μέτρων υπάρχουν και αυτές που ζητούν παράτασή τους για άλλη μια εβδομάδα, μέχρι, δηλαδή, τις 23 Ιανουαρίου, καθώς διάφορα μοντέλα που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα, όπως αυτό του καθηγητή Τζανάκη, θέλουν την κορύφωση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον να συμβαίνει το διάστημα 19-22 Ιανουαρίου.

Οι τελικές εισηγήσεις, πάντως, αναμένονται την Τετάρτη οπότε και θα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας με την κυβέρνηση, όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, να σταθμίζει και να αξιολογεί τα δεδομένα. «Θα γίνουν οι εισηγήσεις και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει έγκαιρα» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο «τραπέζι» βρίσκονται δύο βήματα χαλάρωσης των μέτρων:

Αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες περισσότερα από χίλια άτομα (εμβολιασμένοι/νοσήσαντες).
Επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και τη διασκέδαση, αλλά με όλους τους πελάτες καθιστούς και κλείσιμο των καταστημάτων στις 12.00 το βράδυ.
Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου
Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους.
Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
Επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr