Δίκη Πισπιρίγκου: Δεν έδωσαν οι γιατροί την κεταμίνη στη Τζωρτζίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: Δεν έδωσαν οι γιατροί την κεταμίνη στη Τζωρτζίνα

Η εισαγγελέας απέκλεισε το ενδεχόμενο να έγινε λάθος από τους γιατρούς και να μπέρδεψαν την κεταμίνη με την αδρεναλίνη, επειδή όπως είπε, υπάρχουν σημαντικές και ευδιάκριτες διαφορές στα φάρμακα.

«Δεν υπάρχει στοιχείο, που να αποδεικνύει πως οι γιατροί χορήγησαν κεταμίνη στο παιδί», τόνισε σε μία αποστροφή της αγόρευσης της η Εισαγγελέας του ΜΟΔ Ευαγγελία Σπυριδωνίδου, που συμπλήρωσε 11 ώρες αγόρευσης, χωρίς ακόμη να καταθέσει την ετυμηγορία της, για την ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Η εισαγγελέας απέκλεισε το ενδεχόμενο να έγινε λάθος από τους γιατρούς και να μπέρδεψαν την κεταμίνη με την αδρεναλίνη, επειδή όπως είπε, υπάρχουν σημαντικές και ευδιάκριτες διαφορές στα φάρμακα.

«Η κεταμίνη στο μπουκαλάκι της έχει κόκκινη γραμμή γιατί εντάσσεται στα ναρκωτικά», τόνισε η Εισαγγελέας και συμπλήρωσε ότι, οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν είχαν κανένα λόγο να πουν ψέματα.

«Ωστόσο, πρόσθεσε η εισαγγελέας «η κεταμίνη είναι αδιαμφισβήτητη στο αίμα της Τζωρτζίνας»».

Αγριο σδυροκόπημα δέχτηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου από την εισαγγελέα, που παρέθεσε ένα προς ένα τα γεγονότα που προηγήθηκαν του θανάτου της Τζωρτζίνας» στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Η κ. Σπυριδωνίδου αντέκρουσε το σύνολο των ισχυρισμών της υπεράσπισης για καρδιακά προβλήματα και επιληπτικά επεισόδια που δεν αντιμετωπίστηκαν από τους γιατρούς.

«Περισσότερο επιστημονικές ήταν οι προσεγγίσεις από τους μάρτυρες» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας και πρόσθεσε πως στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν γιατροί «που δεν μίλησαν για σενάρια αλλά για πραγματικά περιστατικά».

Η εισαγγελική λειτουργός στην πρόταση της υπενθύμισε στο δικαστήριο τις μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά στην οικογένεια Δασκαλάκη, η οποία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχασε τρία παιδιά.

Παράλληλα, επικαλέστηκε εκτός από τις μαρτυρίες και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, μεταξύ των οποίων, μηνύματα και εξετάσεις, που ολοκλήρωσαν το παζλ της υπόθεσης.

Στο τελευταίο μέρος της μακροσκελέστατης αγόρευσης της η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην ημέρα που η Τζωρτζίνα άφησε την τελευταία της πνοή στο Παίδων, αναφέροντας ότι, «η κατηγορούμενη ενώ γνώριζε σε τι κατάσταση ήταν το παιδί περπατώντας σαν να «ψάχνει κάτι» πλησίασε στη στάση νοσηλευτών και ήταν η νοσηλεύτρια η οποία τη ρώτησε αν το παιδί κάνει νέο επεισόδιο. Όταν οι γιατροί μπήκαν στο δωμάτιο το παιδί ήταν μελανιασμένο, «δεν είχε σφίξεις , ήταν σε ανακοπή».

«Ουδέποτε υπήρξε αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου»

Και συνέχισε η εισαγγελέας:

«Δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει πως οι γιατροί χορήγησαν κεταμίνη στο παιδί».

Eνώ αναφερόμενη στην ιατροδικαστική έκθεση που κάνει λόγο για δηλητηρίαση και όχι για ανθρωποκτονία, σημείωσε ότι, αυτός είναι νομικός όρος.

«Σε αιφνίδιο θάνατο ο ιατροδικαστής δεν έχει υποχρέωση να χαρακτηρίσει το θάνατο ως ανθρωποκτονία όταν δεν υπάρχουν στοιχεία, είπε η κ. Σπυριδωνίδου και υπογράμμισε ότι ο ιατροδικαστής επικαλέστηκε τις τοξικολογικές εξετάσεις που με βάση τη βιβλιογραφία μιλά για θανατηφόρα δόση κεταμίνης άρα για δηλητηρίαση.

Η εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για ασφαλή συμπεράσματα από το μεταθανάτιο αίμα που ελήφθη από την Τζωρτζίνα εκφράζοντας τη θέση ότι «η ποσότητα της κεταμίνης σύμφωνα με την τοξικολογική και τους επιβαρυντικούς παράγοντες συνετέλεσε στην αιφνίδια ανακοπή» του παιδιού

«Ουδέποτε υπήρξε αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου του κ. Ράικου ο οποίος έχει μακρά συνεργασία με την ιατροδικαστική υπηρεσία», είπε η εισαγγελέας σχετικά με την αξιοπιστία του εργαστηρίου της Θεσσαλονίκης σε βάρος του οποίου έστρεψε τα βέλη της η υπεράσπιση κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Σε άλλο σημείο η εισαγγελική λειτουργός εντόπισε τις διάφορες στις διασωληνώσεις, που έγιναν στο παιδί στο Ωνάσειο και στο Παίδων.

«Άλλη η διασωλήνωση στο Ωνάσειο που το παιδί είναι ζωντανό και άλλη στο Παίδων που είναι άσφυγμο . Δεν είναι ζωντανή η Τζωρτζίνα στο Παίδων… Για ποια καταστολή μιλάμε για ένα μικρό παιδί; Οι γιατροί γνωρίζουν τις ουσίες και πως λειτουργούν και πως γίνεται η μεταθανάτια κατανομή. Δεν υπήρχε λόγος να δώσουν καταστολή στη Τζωρτζίνα…» τόνισε η εισαγγελέας και στη συνέχεια ανέφερε πως η κεταμίνη «είναι ένα ασφαλές φάρμακο στα χέρια των γιατρών αλλά αν πέσει σε λάθος χέρια μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο».

«Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι δόθηκε αναισθητικό…»

Παραθέτοντας τα ιατρικά δεδομένα η εισαγγελική λειτουργός σημείωσε πως «δημιουργείται μια λογική ακολουθία που στηρίζεται στα επιστημονικά δεδομένα» επαναλαμβάνοντας πως όταν οι γιατροί μπήκαν στο δωμάτιο του παιδιού ήταν νεκρό και «δεν επανήλθε ποτέ. Έχει σταματήσει η καρδιά και η αναπνοή».

«Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι δόθηκε αναισθητικό…» είπε η εισαγγελική λειτουργός και συμπλήρωσε: «Σε πόσο χρόνο πριν από αυτό που συναντούν οι γιατροί έχει δοθεί η κεταμίνη; Δόθηκε ενδοφλέβια ή ενδομυϊκά 3 με 5 λεπτά για να γίνει μυδρίαση … Πότε για να εμφανιστεί άσφυγμη καρδιά ; 3 έως 11 λεπτά …Όταν συνυπάρχουν εγκεφαλικές βλάβες μπορεί και η μικρότερη δόση να ήταν θανατηφόρα».

Για την επιθυμία της κατηγορουμένης να γίνει η νεκροτομή, αφού επρόκειτο για αιφνίδιο θάνατο εντός Νοσοκομείου ,στην Πάτρα αντί της Αθήνας ,την οποία εξέφρασε αμέσως μόλις της είπαν πως η Τζωρτζίνα δεν τα κατάφερε, η Εισαγγελέας σχολίασε : «Μας είπε πως το ζήτησε, γιατί είχαν αντιδικία με την Ιατροδικαστική υπηρεσία της Αθήνας μετά την μήνυση που είχαν υποβάλει για την Μαλενα. Μα η μήνυση ήταν σε βάρος γιατρών. Σε κάθε περίπτωση, ήταν τόσο «τεχνικό» αυτό το κομμάτι που προκαλεί εντύπωση, την στιγμή που έχει χάσει το παιδί της να ενδιαφέρεται για αυτό».

IEIDISEIS

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr