Δήμος Κύμης-Αλιβερίου: Ψήφισμα κατά της διακοπής λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύμη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Κύμης-Αλιβερίου: Ψήφισμα κατά της διακοπής λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύμη

Την πλήρη αντίθεσή του στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στην Κύμη εκφράζει με ψήφισμα ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου
Την πλήρη αντίθεσή του στο κλείσιμο του υποκατάστηματος της τράπεζας Πειραιώς στην Κύμη εκφράζει με ψήφισμα ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης – Αλιβερίου εκφράζει ομόφωνα την έντονη ανησυχία, δυσαρέσκεια και προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας για την φημολογούμενη πρόθεση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματός της στην Κύμη.
Καλεί όλους όσους εμπλέκονται στο θέμα να επανεξετάσουν την απόφαση τους γιατί λόγοι εθνικοί, οικονομικοί, τουριστικοί, υγειονομικοί και κοινωνικοί επιβάλλουν τη συνέχισης της λειτουργίας του.
Η Κύμη είναι η Ιστορική έδρα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Καρυστίας και Σκύρου από το 1835 και κέντρο δημοσίων υπηρεσιών από τότεκαι μέχρι σήμερα. Στην Κύμη λειτουργεί σήμερα η μία από της τρείς (3) ΔΟΥ του Νομού της Εύβοιας, υπάρχει το Νοσοκομείο Γ. Ν. Παπανικολάου, Πολεοδομικό Γραφείο, Ειρηνοδικείο, Ανωτάτη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού, Υποκατάστημα ΙΚΑ, κτλ και είναι η έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Καρυστίας και Σκύρου.
Η Τράπεζα Πειραιώς από το 1938 ως Αγροτική Τράπεζα και στη συνέχεια ως Τράπεζα Πειραιώς, συμβάλει στην ανάπτυξη της Κύμης και της πέριξ περιοχής. Εξυπηρετώντας πρωτίστως τους πολίτες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφους κλπ), αλλά και πλήθος επαγγελματιών, κατοίκων και επισκεπτώντης περιοχής, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην τοπική οικονομία.
Η περιοχή ευθύνης και εξυπηρέτησης των πολιτών του υποκαταστήματος της Πειραιώς Κύμης περιλαμβάνει πάρα πολλούς οικισμούς και εξυπηρετεί και τη Νήσο Σκύρο.
Πρόκειται για μια περιοχή εκτεταμένη γεωγραφικά, (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Σκύρου και την 2ωρη ακτοπλοϊκή της σύνδεση), με δύσβατο οδικό δίκτυο και δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο που καθιστά δυσχερέστατες τις μετακινήσεις για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Μια περιοχή η οποία επίσης είναι σε μεγάλο βαθμό τουριστική, της οποίας ο πληθυσμός το καλοκαίρι ξεπερνά τις 60.000.
Υπό αυτές τις συνθήκες και μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, είναι δυσβάσταχτο έως ακατόρθωτο οι πολίτες, οι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής της Κύμης αλλά και της Νήσου Σκύρου να αναγκάζονται να μετακινηθούν μέχρι το πλησιέστερο υποκατάστημα στο Αλιβέρι το οποίο απέχει κοντά στα 40 χιλιόμετρα από την Κύμη, και με ένα ιδιαίτερα κακό οδικό δίκτυο που απαιτεί χρόνο μετάβασης που ξεπερνά τα 50 λεπτά της ώρας, ο οποίος διπλασιάζεται με τον χρόνο επιστροφής. Σε συνδυασμό δε με την όχι πλέον τακτική συγκοινωνιακή σύνδεση της περιοχή μας μέσω του ΚΤΕΛ, να αποτελεί η υλοποίηση αυτής της φημολογούμενης κατάργησης του υποκαταστήματος ένα πραγματικό «Γολγοθά» για τους κατοίκους.
Παρά τον εκσυγχρονισμό στον τρόπο των τραπεζικών συναλλαγών ( e-banking, κτλ), είναι κατανοητό ότι υπάρχει και πλήθος τραπεζικών υποχρεώσεων που επιβάλλουν την φυσική παρουσία των συναλλασσομένων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλειοψηφία των ηλικιωμένων οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα μεγάλων μετακινήσεων αλλά και τις γνώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Δεν μπορεί επίσης να μην λαμβάνεται υπόψη η νέα προοπτική που ανοίγεται στην περιοχή με την αξιοποίηση του χαρακτηρισμένου ως Διεθνούς σημασίας λιμανιού της Κύμης , την ανάπτυξη του Ινστιτούτου Παπανικολάου, (η Κύμη είναι η γενέτειρα του Γεωργίου Παπανικολάου), και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης του οποίου η υλοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, στην συνεδρίαση του, της 18ης Απριλίου 2022, ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο γνωρίζει ότι αναφέρεται σε ιδιωτική Τράπεζα, η οποία αποφασίζει με τα δικά της κριτήρια. Δεν πρέπει όμως μια Τράπεζα όπως η Πειραιώς, να αγνοεί την κοινωνία από την οποία ουσιαστικά στηρίζεται και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία αυτή της μεγάλης οικονομικής κρίσης, κατά την οποία οι πολίτες υπέφεραν και συνεχίζουν να υποφέρουν τα πάνδεινα. Η χώρα μας εξάλλου με τις θυσίες και σε βάρος του Ελληνικού λαού στήριξε κατά προτεραιότητα το τραπεζικό σύστημα.
Ζητάμε από την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να διαψεύσει τις φήμες ή να αναθεωρήσει την όποια κατ αρχήν απόφασή της για την παύση λειτουργίας του υποκαταστήματός της στην Κύμη, η οποία πλήττει τους δημότες μας και έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.
Σε αντίθετη περίπτωση την οποία απευχόμαστε, ως Δήμος αλλά και ως τοπική κοινωνία οδηγούμαστε στο να σταθμίσουμε και αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με την εν λόγω τράπεζα.
Τα τραπεζικά ιδρύματα, εκτός από τον δικαιολογημένο κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους, είχαν και πρέπει να εξακολουθούν να έχουν και πρόσημο κοινωνικό. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια τοπική κοινωνία η οποία μαζί με τον ίδιο το Δήμο, την αγκάλιασαν και την στήριξαν για 84(!) ολόκληρα χρόνια στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, αλλά και εξακολουθούν να στηρίζουν το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς της Κύμης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέταξε πρόσφατα την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που έχει ως στόχο να «εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικότερα δικαιώματα». Στο πλαίσιο αυτό ορίζεται ρητά ότι, «κάθε άτομο έχει δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές ποιοτικές υπηρεσίες όπως μεταξύ άλλων η ύδρευση, η αποχέτευση, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι ψηφιακές επικοινωνίες.»
Εκφράζουμε λοιπόν την εναντίωσή μας σε κάθε κίνηση που τείνει να υποβαθμίσει τον τόπο μας και να δυσχεράνει τις συλλογικές προσπάθειες για την ανάδειξη κι ανάπτυξη του.
Το ψήφισμα, καλεί επίσης τους βουλευτές της Εύβοιας να προβούν σε ενέργειες για την αποτροπή της εξέλιξης αυτής.
Καλούμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να εκδώσει ανάλογο ψήφισμα.
Καλούμε τις Κοινότητες , τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής να αντιδράσουν άμεσα με αντίστοιχες αποφάσεις και με όποιον άλλο τρόπο μπορεί ο καθένας, για να αποφύγουμε το κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύμη .
Το παρόν ψήφισμα έχει τους κάτωθι αποδέκτες :
• Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
• Τον Υπουργό Οικονομικών
• Τον Υπουργό Εσωτερικών
• Τους Βουλευτές του Νομού Εύβοιας
• Τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
• Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση
• Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
• Τη Διοίκηση Τράπεζας Πειραιώς
• Την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr