Δίπλωμα οδήγησης: Oι δύο βασικές αλλαγές για την έκδοση του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίπλωμα οδήγησης: Oι δύο βασικές αλλαγές για την έκδοση του

Αλλαγές θα υπάρχουν στο όριο αλκοόλ

Η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέλοντας να αυξήσει την οδική ασφάλεια, τον Δεκέμβριο του 2023 τάχθηκε υπέρ των υποχρεωτικών ιατρικών εξετάσεων για την έκδοση ή την ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης.

Τα νέα μέτρα που είχε καταθέσει η Κομισιόν τον περασμένο Μάρτιο, σκοπεύουν στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (TRANS) τόνισε την σημαντικότητα της υγείας των ανθρώπων που… πιάνουν τιμόνι.

Όπως τονίζεται, στόχος είναι ο κάθε οδηγός να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο, προκειμένου οι χρήστες του οδικού δικτύου να συνυπάρχουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Επίσης τα μέλη της «TRANS» συμφώνησαν ότι η ισχύς των διπλωμάτων οδήγησης για αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 15 ετών, ενώ αναφέρεται πως στην χώρα μας ανά 15 χρόνια είναι υποχρεωτική η ανανέωση.

«Δοκιμαστική περίοδος» δύο ετών στους νέους οδηγούς

Ακόμα ένα σημαντικό μέτρο είναι η εφαρμογή της υποχρεωτικής δοκιμαστικής περιόδου τουλάχιστον δύο ετών για τους νέους οδηγούς.

Η «TRANS» τόνισε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα οι νέοι οδηγοί θα υπόκεινται σε αυστηρότερους περιορισμούς, συγκριτικά με τους υπόλοιπους, και θα παρατηρείται η οδική συμπεριφορά τους.

Αλλαγές θα υπάρχουν στο όριο αλκοόλ, το οποίο θα είναι 0,2 g/l όπως επίσης και στα πρόστιμα τα οποία θα είναι αυστηρότερα σε αυτούς που θα κρίνονται «επικίνδυνοι οδηγοί».

Θέλοντας να αυξύσει τον αριθμό των επαγγελματιών οδηγών, η TRANS πρότεινε να επιτραπεί η απόκτηση διπλώματος οδήγησης για φορτηγό και λεωφορείο έως και 16 επιβατών από άτομα ηλικίας 18 ετών. Βέβαια θα υπάρχει η προϋπόθεση ότι θα διαθέτουν πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας, ενώ τα άτομα ηλικίας 17 ετών θα μπορούσαν επίσης να δικαιούνται άδεια οδήγησης φορτηγών μόνο στην περίπτωση που δίπλα τους βερίσκεται κάποιος έμπειρος οδηγός.

IEIDISEIS

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr