ΕΕΤ: Πως θα αποφύγετε απάτες μέσω διαδικτύου – Οι βασικές εντολές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΕΤ: Πως θα αποφύγετε απάτες μέσω διαδικτύου – Οι βασικές εντολές

Ενημερωτικό υλικό με οδηγίες αναγνώρισης και προστασίας από απάτες σε αγορές μέσω διαδικτύου (online shopping scams) και απάτες σχετιζόμενες με επενδύσεις (investment scams) έχει αναρτήσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στην ιστοσελίδα της

Ενημερωτικό υλικό με οδηγίες αναγνώρισης και προστασίας από απάτες σε αγορές μέσω διαδικτύου (online shopping scams) και απάτες σχετιζόμενες με επενδύσεις (investment scams) έχει αναρτήσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στην ιστοσελίδα της με αφορμή την ενημερωτική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μήνα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Επίσης, υπάρχουν οδηγίες για την αναγνώριση και προστασία από απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών (spoofed bank websites).

Ειδικότερα, για απάτες σε αγορές μέσω διαδικτύου, στο ενημερωτικό υλικό της ΕΕΤ, επισημαίνεται ότι οι προσφορές μέσω διαδικτύου συνιστούν συχνά επικερδείς αγορές, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα περιστατικά απάτης.

Στο ενημερωτικό υλικό επισημαίνεται προς τους καταναλωτές:

Να κάνετε χρήση εγχώριων ιστοσελίδων λιανικών πωλήσεων, όταν είναι δυνατόν είναι πιθανότερο να λύσετε τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν.
Πραγματοποιήστε την έρευνα σας – ελέγξτε τις κριτικές προτού προβείτε σε κάποια αγορά.
Χρησιμοποιήστε πιστωτικές κάρτες – έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας επιστραφούν τα χρηματικά ποσά σε περίπτωση απάτης.
Πληρώστε μόνο μέσω μιας ασφαλούς υπηρεσίας πληρωμών – Σας ζητούν μεταφορά χρημάτων; Σκεφτείτε το διπλά! Πληρώστε μόνο εφόσον είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο μέσω ασφαλών συνδέσεων – αποφεύγετε τη χρήση δωρεάν ή ανοικτών δημόσιων δικτύων WiFi.
Πληρώστε μόνο μέσω ασφαλούς συσκευής – ∆ιατηρείτε το λειτουργικό σας σύστημα και λογισμικό ασφαλείας ενημερωμένο.
Προσοχή στις διαφημίσεις που προσφέρουν εξωφρενικές προσφορές ή θαυματουργά προϊόντα – Εάν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι ψεύτικο!
Αναδυόμενο παράθυρο που ισχυρίζεται ότι έχετε κερδίσει βραβείο; Σκεφτείτε το ξανά. Ενδεχομένως να κερδίσατε κακόβουλο λογισμικό.
Εάν δεν παραλάβετε το προϊόν σας, επικοινωνήστε με τον έμπορο/πωλητή. Εάν δεν λάβετε απάντηση, επικοινωνήστε με την τράπεζα συνεργασίας σας
Να αναφέρετε πάντοτε τυχόν ύποπτη απόπειρα απάτης στην αστυνομία, ακόμα και αν δεν είστε θύμα αυτής.
Για τις κοινές απάτες σχετιζόμενες με επενδύσεις αναφέρεται ότι μπορεί να περιλαμβάνουν επικερδείς επενδυτικές ευκαιρίες, όπως μετοχές, ομόλογα, κρυπτονομίσματα, πολύτιμους λίθους, υπεράκτιες επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία και εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Ποιες είναι οι ενδείξεις
Σας υπόσχονται γρήγορες αποδόσεις και σας διαβεβαιώνουν ότι οι επενδύσεις είναι ασφαλείς.
Η προσφορά είναι διαθέσιμη για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Λαμβάνετε κατ’ επανάληψη αιφνιδιαστικές / απροειδοποίητες τηλεφωνικές κλήσεις
Η προσφορά είναι προσωπική και σας ζητείται να μην τη μοιραστείτε με άλλους.
Τι μπορείτε να κάνετε
Σε κάθε περίπτωση, να λαμβάνετε αμερόληπτες χρηματοπιστωτικές συμβουλές, προτού δώσετε χρήματα ή πραγματοποιήσετε μια επένδυση.
Να απορρίπτετε τις τηλεφωνικές κλήσεις που σχετίζονται με επενδυτικές ευκαιρίες.
Να είστε επιφυλακτικοί με προσφορές που υπόσχονται ασφαλείς επενδύσεις, εγγυημένες αποδόσεις και υψηλά κέρδη.
Προσοχή σε μελλοντικά περιστατικά απάτης. Αν έχετε ήδη πραγματοποιήσει επένδυση σε προϊόν που αποτελεί αντικείμενο απάτης, είναι εξαιρετικά πιθανό οι απατεώνες να σας στοχοποιήσουν εκ νέου ή να πουλήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία σε άλλους εγκληματίες.
Επικοινωνήστε με την αστυνομία αν έχετε υπόνοιες για περιστατικό απάτης.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr