Επιμελητήριο Εύβοιας: Επιστολή στο Μηταράκη για το θέμα των προσφύγων στην Ερέτρια – Τι ζητά απο τον υπουργό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιμελητήριο Εύβοιας: Επιστολή στο Μηταράκη για το θέμα των προσφύγων στην Ερέτρια – Τι ζητά απο τον υπουργό

Για την τήρηση της αναλογικότητας κατά την εγκατάσταση αλλοδαπών στην Εύβοια και ιδιαίτερα, στην Περιοχή της Ερέτριας

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου στην Πολιτεία για την τήρηση της αναλογικότητας κατά την εγκατάσταση αλλοδαπών στην Εύβοια και ιδιαίτερα, στην Περιοχή της Ερέτριας.

Συγκεκριμένα το Επιμελητήριο με επιστολή του στον κ. Νότη Μηταράκη, Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου,
κατέθεσε τα ακόλουθα.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα το Επιμελητήριο Εύβοιας, επιθυμεί και είναι υποχρεωμένο, να σας μεταφέρει την εξαιρετικά έντονη αγανάκτηση των μελών του – κυρίως αυτών στην Περιοχή της Ερέτριας – αναφορικά με την αιφνίδια εγκατάσταση σημαντικού́ αριθμού́ προσφύγων, στην πόλη της Ερέτριας, μια ακόμη εγκατάσταση προσφύγων στην Εύβοια, που προσθέσει ένα επιπλέον δυσανάλογο φορτίο στο ήδη επιβαρυμένο φορτίο του Νομού Ευβοίας.
Αυτή ήταν – χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τον Δήμο Ερέτριας – η 4η κατά σειρά μετεγκατάσταση Μεταναστών σε παραλιακό ξενοδοχείο της πόλης.
Συγκεκριμένα την Κυριακή 1/11/2020 τοποθετήθηκαν στο ξενοδοχείο Grand Blue, μόλις 700m από την πόλη της Ερέτριας, 202 μετανάστες από Σομαλία, Αφγανιστάν, Ιράκ και Παλαιστίνη από τους οποίους το 70-80% άντρες ηλικίας 18-30 ετών, και το υπόλοιπο ποσοστό γυναίκες και μικρός αριθμός παιδιών.
Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι ο Δήμος Ερέτριας μαζί με την νέα αυτή μετεγκατάσταση, φιλοξενεί πλέον σε 4 ξενοδοχειακές μονάδες συνολικό αριθμό μεταναστών περίπου 900 ατόμων.
Με δεδομένο ότι το Ελληνικό Κράτος ορίζει ότι το ποσοστό κατανομής των Μεταναστών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1% των μονίμων κατοίκων, έχουμε σαν αποτέλεσμα σήμερα, o Ν. Ευβοίας να φιλοξενεί 1,8% Μετανάστες σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό του και το ποσοστό του Δήμου Ερέτριας να ανεβαίνει στα πολύ υψηλά επίπεδα του 6,9% του συνολικού πληθυσμού του.
Το τραγικό ωστόσο της υπόθεσης είναι ότι ο Δήμος Ερέτριας χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο ως Αρχαιολογικός και ως Τουριστικός, συγκεντρώνοντας σημαντικότατο ποσοστό του Τουριστικού προϊόντος του Νησιού μας. Οι επισκέπτες της Ερέτριας, ως μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας, έχουν την μοναδική δυνατότητα να επισκεφθούν : Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, το ιδιαίτερης ομορφιάς Αρχαίο Θέατρο (πραγματοποιούνται εργασίες πλήρους αναστύλωσης), το πρόσφατα ανακαλυφθέν Γυμνάσιο της Αρχαίας πόλης, το Σπίτι με τα πανέμορφα Ψηφιδωτά, την Ακρόπολη της Ερέτριας, το Μακεδονικό Τάφο, το Ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνα, την Αρχαία Αγορά και τις ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο. Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Αμάρυνθο (από τα σημαντικότερα του Νομού).
Παράλληλα η περιοχή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία δημιουργίας πάρα πολλών παραθεριστικών κατοικιών κατά κύριο από λόγο κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Συνέπεια αυτού είναι ότι το καλοκαίρι ο πληθυσμός του Δήμου Ερέτριας αγγίζει συνολικά τα 40.000 άτομα.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η συνεχής και υπέρμετρη τοποθέτηση Μεταναστών σε όλο και περισσότερα Ξενοδοχεία του Δήμου Ερέτριας δημιουργεί συνθήκες συνεχούς υποβάθμισης στο σύνολο του Τουριστικού προϊόντος του Δήμου και σοβαρή αλλοίωση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού του.
Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες μέλη μας, όχι μόνο της Ερέτριας αλλά όλης της Εύβοιας έχοντας επαναλαμβανόμενα σταθεί́ με ανθρωπιά́ και υπευθυνότητα απέναντι στους πρόσφυγες συνανθρώπους μας που βρίσκονται στη δεινή́ αυτή́ κατάσταση, δέχονται σαν «ανταμοιβή́» την άκριτη και άκρατη στοχοποίηση του τόπου τους.
Η έως σήμερα έμπρακτη στήριξη τους στην Εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος με ανθρώπινη ευαισθησία, αλλά και η έμπρακτη στήριξη του Επιμελητηρίου μας ας μην εκλαμβάνεται ως παθητικότητα.
Διότι όλοι μας την ίδια ευαισθησία και ακόμη μεγαλύτερη έχουμε για τον τόπο μας.
Ζητούμε να ματαιωθεί́ άμεσα ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση των 300 προσφύγων στη συγκεκριμένη ξενοδοχειακή́ μονάδα της Ερέτριας και να τηρηθεί́ εμπράκτως επιτέλους η περιβόητη αναλογικότητα για το σύνολο της Εύβοιας και της Περιοχής της Ερέτριας.

Με Τιμή,
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Γεροντίτης

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr