Έρχεται το σoυβλάκι χωρίς… τηγανιτές πατάτες; – Στο τραπέζι η «κατάργησή» τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται το σoυβλάκι χωρίς… τηγανιτές πατάτες; – Στο τραπέζι η «κατάργησή» τους

Ηλιέλαιο, πόλεμος στην Ουκρανία, ενέργεια και κρατήσεις έχουν βάλει στον «πάγο» τους επαγγελματίες σύμφωνα με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

Ηλιέλαιο, πόλεμος στην Ουκρανία, ενέργεια και κρατήσεις έχουν βάλει στον «πάγο» τους επαγγελματίες σύμφωνα με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην εστίαση, λόγω της μεγάλης έλλειψης πρώτων υλών και ιδίως του ηλιέλαιου. Οι τηγανητές πατάτες που μαγειρεύονται σε ηλιέλαιο είναι το νούμερο ένα υποψήφιο φαγητό που σκέφτονται να αφαιρέσουν από τα μενού τους τα εστιατόρια και οι ταβέρνες.

«Οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ταβέρνες, εστιατόρια ή ταχυφαγεία βρίσκουν πολύ δύσκολα ηλιέλαιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις είτε να μειώσουν τα τηγανητά φαγητά είτε να τα βγάλουν εκτός καταλόγου. Οι τηγανητές πατάτες είναι τεράστιο πρόβλημα και μία εναλλακτική είναι να τις αντικαταστήσουν με πατάτες φούρνου» τονίζει στο GRTimes.gr o πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

Οι τιμές στο ηλιέλαιο έχουν αυξηθεί ραγδαία όπως προσθέτει ο κ. Κουφίδης ενώ δεν υπάρχει ούτε δείγμα στα σούπερ μάρκετ.

«Το δεκάλιτρο ηλιέλαιο είχε αρχική τιμή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία γύρω στα 14 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στα 30 ευρώ, εξαιτίας και της τεράστιας έλλειψης. Οπότε, αρκετοί επαγγελματίες θα μπουν στην διαδικασία να σταματήσουν τα τηγανισμένα, διότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση ελαιόλαδο».

Οι κρατήσεις, ο ανταγωνισμός με τη γειτονική Τουρκία, η ενέργεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία
«Όλα έχουν παγώσει, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ξενοδόχοι και επαγγελματίες της εστίασης βρίσκονται στον “αέρα”. Οι κρατήσεις είναι στάσιμες αυτή την περίοδο. Η εξάρτηση που είχαμε ως Νομός Χαλκιδικής από τους Ρώσους είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με πριν 6-7 χρόνια. Όμως, αρκετά μέρη της, όπως η Ουρανούπολη και το Άγιο Όρος που ήταν πόλος έλξης για Ρώσους, αλλά και Ουκρανούς τουρίστες θα πληγούν οικονομικά, λόγω του Πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία» συμπληρώνει ο Γιάννης Κουφίδης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον τελευταίο, μερικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν δειλά δειλά εργασίες για τη νέα τουριστική σεζόν στη Χαλκιδική.

Επιπλέον, οι λογαριασμοί της ενέργειας έχουν φτάσει να είναι υψηλότεροι απ’ ότι πληρώνει μία επιχείρηση για το ενοίκιό της. «Από τη μία δεν γίνεται ν’ αυξηθούν οι τιμές στον τουρισμό, διότι αρκετά πακέτα είναι fix από τις περσινές χρονιές, ενώ από την άλλη ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος με βάση τα τουριστικά πακέτα που προσφέρει η Τουρκία. Προτιμούν την Τουρκία, διότι η λίρα κάθε μέρα πέφτει όλο και περισσότερο».

Τέλος, αν και έχουν ξεκινήσει να έρχονται οι πρώτοι τουρίστες, οι προβλέψεις είναι μετρημένες για την ώρα. «Περιμένουμε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, διότι κάθε μέρα χάνονται εκατοντάδες ζωές και μετά θα δούμε και το θέμα του τουρισμού. Πρώτα είχαμε την πανδημία για δύο χρόνια, φέτος τον πόλεμο, οπότε δεν ξέρουμε τί μας ξημερώνει αύριο… Δεν υπάρχει μία σταθερή κατάσταση για να “πατήσουμε” κάπου» προσθέτει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr