Έρχονται νέα μέτρα και ωράριο σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται νέα μέτρα και ωράριο σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για νέο ωράριο στην εστίαση. Δηλαδή η κυβέρνηση φέρνει μπροστά τα νέα μέτρα για το 2022 εξετάζοντας αν θα κλείνουν νωρίτερα μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες. Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος τα rapid test για εμβολιασμένους στην εστίαση για την Πρωτοχρονιά 2022 και το ρεβεγιόν. Όπως φαίνεται η Ελλάδα πηγαίνει στα Χριστούγεννα και στο 2022 χωρίς νέα μέτρα, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις ακόμη και ένα ξαφνικό lockdown ή διάφορα μέτρα που να θυμίζουν το lockdown.

Μια τέτοια έκπληξη είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης φυλαγμένη. Όπως είπε: «Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».

Το μέτρο με τα rapid test για εμβολιασμένους στην εστίαση το πήρε πίσω η κυβέρνηση και πάμε πάλι στα γνωστά με τα slef test. Άλλωστε τα self test δίνονταν δωρεάν και πριν δέκα μέρες, αλλά όπως φαίνεται ελάχιστοι πήγαν στα φαρμακεία…

Πλέον ανετράπη το σενάριο της ίδια της κυβέρνησης για rapi test στους εμβολιασμένους προκειμένου να εισέρχονται σε εσωτερικούς χώρους για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά του διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου μίλησε για δύο self test τα οποία θα δοθούν δωρεάν σε όλους τους πολίτες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πως δεν θα γίνουν rapid test για τους εμβολιασμένους προκειμένου να διασκεδάσουν την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όπως συμπλήρωσε, θα ξανανοίξει η πλατφόρμα για να δοθούν δωρεάν για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, δύο self test στις γιορτές.

Όλα αυτά γίνονται στην Ελλάδα την ώρα που η Ευρώπη μπαίνει σε lockdown με νέα μέτρα και ο καθηγητής Θόδωρος Λύτρας, ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τα νοσοκομεία της Ελλάδας και τους νεκρούς από κορονοίό, προειδοποιεί για τη μετάλλαξη Ομικρον. Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στέκεται ιδιαιτέρως στο πόσο γρήγορα μεταδίδεται η μετάλλαξη Όμικρον. «Η παραλλαγή “δέλτα” χρειάστηκε ~6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την “άλφα”. Η “όμικρον” φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη “δέλτα”», αναφέρει ο Θεόδωρος Λύτρας, σε ανάρτησή του στο Twitter. Τονίζει δε ότι «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα».

Η ανάρτηση του Θεόδωρο Λύτρα συνοδεύεται επίσης από πίνακες του Δρ. Τομ Φρίντεν, πρώην επικεφαλής του CDC, που δείχνουν την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής στις ΗΠΑ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε απαντήσεις στο Twitter o Θεόδωρος Λύτρας αναφέρει ότι «ακόμη και εξίσου ή λιγότερο επικίνδυνη να είναι, η αυξημένη μεταδοτικότητα δύναται να δημιουργήσει πολύ περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, σε μικρό χρονικό διάστημα». Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας προτρέπει επίσης τον κόσμο να εμβολιαστεί χωρίς καθυστέρηση και προτείνει μια σειρά από μέτρα που πρέπει να τηρούνται. «Τήρηση μέτρων (μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, περιττών συγκεντρώσεων κλπ), ανεξάρτητα από το εμβολιαστικό status και ετοιμότητα για εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών, με το που δείξει η κατάσταση να ξεφεύγει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Νομίζω ότι πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητή η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας. Γιατί θα επιτρέψει σε όλους μας να ελέγχουμε την υγεία μας σε πραγματικό χρόνο. Αλλά θα κάνει τελικά πιο άνετη, πιο ελεύθερη, πιο ασφαλή τη διασκέδαση, γνωρίζοντας ότι το περιβάλλον στο οποίο θα βρισκόμαστε θα είναι πιο ασφαλές.

Και θα ζητήσω από τους συμπολίτες μας να μην περιοριστούν μόνο στα δυο δωρεάν self test τα οποία χορηγεί η πολιτεία, αλλά στην κρίση τους, όποτε βρίσκονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης, οι ίδιοι με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην υγεία τους και στην υγεία των ανθρώπων που αγαπούν, να προχωρούν και να κάνουν επιπρόσθετα self test, έτσι ώστε να έχουμε μία πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».

Τι ισχύει τελικά στην εστίαση για τις γιορτές

Πώς διαμορφώνονται μέχρι αυτή την ώρα τα δεδομένα για την εστίαση στις γιορτές: Όπως φαίνεται πάμε χωρίς νέα μέτρα, με ελεύθερη διασκέδαση για εμβολιασμένους και για όσους άνω των 60 ετών έκαναν την τρίτη δόση εμβολίου.

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ αφορούν κυρίως στον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από δραστηριότητες και διασκέδαση, θέτοντάς τους σε ένα ιδιότυπο lockdown, καθώς δεν θα μπορούν να μπουν, σε σινεμά, θέατρα, μουσεία και γυμναστήρια. Η είσοδός τους δεν θα είναι εφικτή ούτε και με την επίδειξη αρνητικού τεστ. Με πληροφορίες από το ieidiseis.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr