Έρχονται νέες εξαιρέσεις στην εστίαση για τους εμβολιασμένους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται νέες εξαιρέσεις στην εστίαση για τους εμβολιασμένους

Τα μίνι lockdown και οι απαγορεύσεις στις «κόκκινες» περιοχές επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους και τώρα η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να δώσει περισσότερες ελευθερίες και «κανονικότητα» σε όσους έκαναν το εμβόλιο.

Υπουργείο Υγείας και λοιμωξιολόγοι εξετάζουν με ποιον τρόπο μπορούν να «δοθούν» περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους «στο σημείο κανονικότητας», όπως χαρακτηριστικά είπε σήμερα ο υπουργός Θάνος Πλεύρης. Το σχέδιο που επεξεργάζονται είναι, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, όπου βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι να υπάρχει ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, αφού ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος.

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν για παράδειγμα οι όποιες ελευθερίες θα αφορούν και ενδεχόμενες εξαιρέσεις από τα περιοριστικά μέτρα των μίνι lockdown που εφαρμόζονται στις «κόκκινες» περιοχές, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, το κλείσιμο της εστίασης, ή της απαγόρευσης της μουσικής.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, στους μικτούς χώρους της εστίασης, θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία και όχι τιμωρητικά, όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.

Επανέλαβε ξανά ότι γενικό lockdown δεν θα γίνει και η οικονομία δεν θα κλείσει, ενώ επισήμανε πως ενισχύεται το σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε όποιον τη χρειαστεί. Τόνισε επίσης ότι εφόσον υπάρχει εμβόλιο, γίνονται τεστ και το σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο, δεν θα τιμωρηθούν οι εμβολιασμένοι έναντι των ανεμβολίαστων.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι δεν υπάρχει οριστική απόφαση για τις παρελάσεις που θα γίνουν σε τρεις εβδομάδες για την 28η Οκτωβρίου, ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σημείωσε νωρίτερα ότι θα γίνουν κανονικά, παραπέμποντας σε απόφαση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε άνοιγμα των περισσοτέρων δραστηριοτήτων. Έχουμε καθημερινά συγχρωτισμούς από διαδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα γίνουν οι παρελάσεις» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το επόμενο κύμα της πανδημίας είναι αναμενόμενο και θα έρθει, σημείωσε ωστόσο ότι ο στόχος είναι «να έχει μικρότερη καμπύλη».

Πιο σκληρά μέτρα ζητούν οι ειδικοί

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, ξεκαθάρισε πως οι συναυλίες δεν μπορούν να γίνουν με τον τρόπο που γίνονται σήμερα και με τόσο κόσμο.

«Όταν υπάρχει συνωστισμός και εμβολιασμένος ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει, όταν δεν μπορεί να τηρηθούν οι αποστάσεις. Πιστεύετε ότι δεν έβγαλαν τις μάσκες; Ξέρετε πώς πετάγονται τα σταγονίδια όταν κάποιος τραγουδάει; Πρέπει να μπει πολύ αυστηρό το πλαίσιο στις εκδηλώσεις αυτές. Με τόσο κόσμο δεν μπορεί να γίνονται» είπε χαρακτηριστικά.

Ξεχώρισε ωστόσο τα μπουζούκια τα οποία είπε πως πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν για να μπορεί ο κόσμος να διασκεδάζει, αλλά μόνο για καθιστούς χωρίς χορό.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει μαθητική παρέλαση, παρά μόνο στρατιωτική, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη.

Καθολική απαγόρευση της μουσικής προτείνει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μετά τις εικόνες συνωστισμού σε συναυλία στη Θεσσαλονίκη.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας μίλησε στο «MEGA» για το μίνι lockdown, την απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση και τις εικόνες συνωστισμού σε συναυλίες.

«Το θέμα της μουσικής είναι πραγματικά δύσκολο, γιατί εξαρτάται πως το αναλύει ο καθένας. Αν υποθέταμε ότι σε ένα μαγαζί εστίασης υπήρχαν μουσικοί που έπαιζαν μπουζούκι και όλοι κάθονταν στις σωστές αποστάσεις και άκουγαν τη μουσική δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Δεν μεταδίδεται έτσι ο κορονοϊός. Εάν όμως η μουσική παίζει όλη νύχτα στο μπαρ και είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς να φοράμε τις μάσκες, ο κίνδυνος να μεταδοθεί είναι μεγάλος», είπε.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr