Εύβοια: Η «κραυγή» της κυρίας Παναγιώτας και η ιστορία πίσω από τη συγκλονιστική φωτογραφία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Η «κραυγή» της κυρίας Παναγιώτας και η ιστορία πίσω από τη συγκλονιστική φωτογραφία

Όλοι θυμόμαστε τη φωτογραφία της κυρίας Παναγιώτας από τις φωτιές στην Εύβοια, της οποίας ο σπαραγμός μέσα από την πύρινη κόλαση έγινε στο εξώφυλλο του TIME.

Νύχτες καταστροφής βίωσε η βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021, από τη φονική πυρκαγιά. Καμένη γη, κατεστραμμένα σπίτια, νεκρά ζώα και η φύση να θρηνεί. Αυτό είναι το αποτύπωμα που άφησε η πύρινη λαίλαπα στο νησί. Κανείς δεν μπορεί να περιγράψει το μαύρο της στάχτης και το μοιρολόι της μάνας γης, για τους χαμένους καρπούς της.

Στο παραθαλάσσιο χωριό Λίμνη, πολλοί από τους 1.500 κατοίκους και τουρίστες έπρεπε να απομακρυνθούν με βάρκα για να γλιτώσουν από τις φλόγες που έκαναν τον ουρανό κόκκινο τον Αύγουστο.

Τραγική φιγούρα ήταν η κυρία Παναγιώτα, της οποίας η φωτογραφία συγκλόνισε. Το επίμαχο «καρέ» αποτυπώνει την ηλικιωμένη γυναίκα βρισκόμενη σε απόγνωση, καθώς έβλεπε τη φωτιά να πλησιάζει το σπίτι της, στις Γούβες της βόρειας Εύβοιας τον περασμένο Αύγουστο.

Η εικόνα που μπήκε στο πρωτοσέλιδο του

Μέσα στον πανικό της και με τη φωτιά να κατακαίει τον τόπο της, κλήθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της, ενώ όπως σημείωσε δεν έβρισκε τον άντρα της. Έτσι, όπως η ίδια υπογράμμισε, βγήκε εκτός εαυτού και άρχισε να φωνάζει. Η φωτογραφία που τράβηξε ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης έγινε εξώφυλλο σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ παγκοσμίως, όμως, αυτό καθόλου δεν την ενδιαφέρει.

Το Newsbomb.gr, επικοινώνησε με την κυρία Παναγιώτα Νουμίδη, η οποία περιγράφει καρέ-καρέ τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε. «Η λέξη τραγωδία ήταν λίγο μπροστά σε αυτό ζήσαμε. Δεν θέλω να το θυμάμαι, δεν μπορώ, ακόμα και τώρα μου πιάνεται η ανάσα. Οι στιγμές ήταν μαρτυρικές, από τη μια στιγμή στην άλλη η μανία της φωτιάς μας πλησίαζε. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι πως όταν έφτασα στην πόρτα είδα ότι η φλόγα ερχόταν προς το σπίτι και έχασα τον άντρα μου και φώναζα «Νίκο, Νίκο», λιποθύμησα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις καλύτερες φωτογραφίες η κυρία Παναγιώτα από τις φωτιές στην Εύβοια

Η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη για το πρακτορείο SOOC έδειξε σε όλο τον κόσμο τον ανείπωτο πόνο της 81χρονης γυναίκας όταν οι φλόγες είχαν πλησιάσει το σπίτι της και το χωριό της.

Με μια κίνηση του χεριού της, με τα μάτια κλειστά και το στόμα ανοιχτό, αποτυπώνει τον πόνο και την απόγνωση που νιώθει τη στιγμή που φεύγει από το σπίτι της, στις Γούβες. Η κυρία Παναγιώτα Νουμίδη στα 81 της χρόνια καθήλωσε όλη τη γη. Πόνος και απόγνωση τη στιγμή που φεύγει από το σπίτι της στις Γούβες της Εύβοιας καθώς οι φλόγες είναι μια ανάσα από το χωριό.

«Θόλωσε το μυαλό μου δεν ήξερα τι να κάνω για αυτό φώναζα. Εκείνη την ώρα ήμουν εκτός εαυτού. Φώναζα απελπισμένη και με την υπέρταση που είχα έπεσα κάτω», τόνισε στην κάμερα του ΑΝΤ1, η Παναγιωτα Νουμίδη. Η κυρία Παναγιώτα δεν είναι γέννημα θρέμμα Ευβοιώτισσα, αλλά οι Γούβες και αυτό το δάσος μετά από 34 χρονια στο χωριό θεωρεί ότι είναι ο τόπος της.

«Τον αγαπάω τον τόπο εδώ. Μαζευτήκαν πολλά παιδιά από το χωριό και έτσι γλίτωσαν τα σπίτια», πρόσθεσε συγκλονισμένη, η κυρία Παναγιώτα.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις της: ΕΔΩ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr