Εύβοια: Μεγάλες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα στο νησί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Μεγάλες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα στο νησί

Πάνω από 400 βασικά φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στα φαρμακεία της Εύβοιας

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στα ράφια των φαρμακείων της Εύβοιας ακόμα και σε βασικά φάρμακα.

Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι πάνω από 400 βασικά φάρμακα είναι σε γενική έλλειψη στην αγορά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των ασθενών.

Πρόκειται για φάρμακα που αφορούν σε χρόνιες παθήσεις όπως έιναι ο διαβήτης η επιληψία και ψυχικές παθήσεις ενώ ελλείψεις παρουσιάζονται και σε κατηγορίες όπως τα αντιπηκτικά, τα παυσίπονα και τα αντιβιοτικά.

Στις αιτίες του προβλήματος αναφέρεται το έντονο πρόβλημα της παραγωγής και των συσκευών διάθεσης των φαρμάκων, όπως ειναι οι συσκευές αλουμινίου για παράδειγμα για φάρμακα του αναπνευστικού, με τις ελλείψεις να εμφανίζονται ακόμα και σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα φάρμακα στο νησί έχουν μειωθεί κατά 30 % λόγω των σοβαρών προβλημάτων και των ελλείψεων που παρουσιάζει ο κλάδος των φαρμάκων.

Σε πρόσφατη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Σύλλογος Φαρμακοποιών χώρισε τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη σε 3 κατηγορίες.

1. αυτά που αντιμετωπίζουν μειωμένη διαθεσιμότητα σε δεδομένη χρονική στιγμή λόγω των παράλληλων εξαγωγών,

2. αυτά που εισάγονται από το ΙΦΕΤ και για τα οποία δεν υπάρχει έγκαιρος προγραμματισμός με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται τελικά η αγορά και

3. τα 74 φάρμακα που αναγνωρίζει ο ΕΟΦ ότι υπάρχουν σε έλλειψη, λόγω των προβλημάτων παραγωγής που ανακοινώνουν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Ο ΠΦΣ έχει προτείνει 9μηνη απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα που εμφανίζονται ελλείψεις, ενώ τονίζει ότι έχει παραδώσει σχετική εφαρμογή στον ΕΟΦ για τη δήλωση των φαρμάκων σε έλλειψη και την ενημέρωση των γιατρών κατά τη συνταγογράφησή τους μέσω της ΗΔΙΚΑ, ότι το συγκεκριμένο φάρμακο προς συνταγογράφηση βρίσκεται πιθανότατα σε έλλειψη.

Επιπλέον προτείνει την καθιέρωση πλήρους ελέγχου σε όλη την αλυσίδα φαρμάκου από την παραγωγή ως την λιανική πώληση, προκειμένου να εντοπιστούν οι πραγματικοί λόγοι των ελλείψεων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr