Εύβοια: Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις ανεμογεννήτριες στις 13/11 στη Χαλκίδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις ανεμογεννήτριες στις 13/11 στη Χαλκίδα

Δήμοι, φορείς και σύλλογοι από την Εύβοια και τη Σκύρο διοργανώνουν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13 Νοεμβρίου στη Χαλκίδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές της Εύβοιας και της Σκύρου προετοιμάζουν δήμοι, φορείς αλλά και Σύλλογοι τόσο από την Εύβοια όσο και από την Σκύρο, για τις 13 Νοεμβρίου στο Στρογγυλό Χαλκίδας.

Η Εύβοια είναι η περιοχή όπου η κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να εγκαταστήσει ΑΠΕ χωρίς να βάζει κανένα φρένο στην ανάπτυξη των χερσαίων στο μεγαλύτερο μέρος του νομού.

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία καταδικάζοντας το γεγονός, συνεχίζει να αντιτίθεται στην επέκταση των ανεμογεννητριών στον νομό.

Το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει υποβληθεί στην Επιτελική Επιτροπή Συντονισμού και Παρακολούθησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  δίνει το στίγμα για τις κατευθύνσεις του σχεδίου.

Η μία κατεύθυνση κάνει λόγο για αποκλεισμό των αιολικών πάρκων από τις Κυκλάδες κυρίως αλλά ενδεχομένως και από τα Δωδεκάνησα, ενώ η δεύτερη απαγορεύει την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής πράσινης ενέργειας στα απάτητα βουνά της χώρας, στα οποία συγκαταλέγεται και το όρος Κόχυλας Σκύρου.

Παράλληλα σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» «προτείνεται» η υιοθέτηση της αρχής του «συμπαγούς» σχεδιασμού του χώρου, δηλαδή η αποφυγή εξάπλωσης σταθμών ΑΠΕ σε όλη την επικράτεια.

Η ΚΥΑ ουσιαστικά θέλει να εξασφαλίσει τις όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες γιαυτό και βάζει «σε επιτήρηση» τις νησιωτικές περιοχές, προκειμένου όπως αναφέρουν μελετητές του ΕΧΠ να αποφευχθούν «δυσμενείς οπτικές επιπτώσεις».

Επίσης, στον ορισμό των περιοχών αποκλεισμού λαμβάνονται υπόψη στρατηγικές που αφορούν στην προστασία του τοπίου, αλλά και εθνικά πάρκα, Μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO κ.α

Το vima.gr αναφέρει επίσης ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη των 1.500 μέτρων από ακτές, σε κλειστούς κόλπους με εύρος ανοίγματος 1.500 μέτρα, σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από μονάδες υδατοκαλλιεργειών κ.λπ. Στους στόχους της κυβέρνησης είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο να μπει στην… πρίζα εντός της δεκαετίας.

Πέρα από τους περιορισμούς στα νησιά και στα βουνά, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να βάλει φρένο και στη διάχυση των έργων ΑΠΕ ανά τη χώρα. Όπως επισημαίνει πηγή του ΥΠΕΝ, ο μεγάλος πονοκέφαλος των μελών της Επιτελικής Επιτροπής είναι να συγκεντρωθεί, κατά το δυνατόν, η ανάπτυξη έργων στις περιοχές όπου ήδη βρίσκονται χωροθετημένες ΑΠΕ, όπως είναι οι περιοχές Έβρου, Ροδόπης, Νότιας Εύβοιας, Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, Αρκαδίας κ.λπ.

Αυτό βέβαια θα σημάνει την έντονη αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ήδη εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα υποβαθμίσει την βιοποικιλότητα της περιοχής.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr