Εύβοια: Οι «Παγίδες» με τα ηλεκτρονικά ως χριστουγεννιάτικα δώρα- Τι να προσέξουν οι γονείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Οι «Παγίδες» με τα ηλεκτρονικά ως χριστουγεννιάτικα δώρα- Τι να προσέξουν οι γονείς

Πολλοί είναι και φέτος οι γονείς τόσο στην Εύβοια όσο και στον υπόλοιπο κόσμο που θα προτιμήσουν την "σίγουρη" επιλογή του δώρου του ηλεκτρονικού παιχνιδιού για το παιδί τους

Με τις γιορτές να έχουν έρθει, πολλοί γονείς όχι μόνο στην Εύβοια αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο αναρωτιούνται τι δώρα θα πάρουν στα παιδιά τους.

Ηλεκτρονικές συσκευές και ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν μια συνήθη- “ασφαλή” επιλογή για γονείς, φίλους και συγγενείς καθώς ως δώρα, ενθουσιάζουν τα παιδιά.

Εν τούτοις κρύβουν κάποιους κινδύνους.

Σε περίπτωση που οι γονείς επιλέξουν να αγοράσουν ηλεκτρονικό δώρο για ένα παιδί η γραμμή βοήθειας Help-line.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) εξέδωσε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές:

– Τα παιδιά μικρής ηλικίας δεν είναι σε θέση να χειριστούν δικές τους έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές με πρόσβαση στο διαδίκτυο καθώς μπορεί να συναντήσουν ακατάλληλο περιεχόμενο και να δαπανήσουν πολλές ώρες.

Η έκθεση σε ανάλογο υλικό σε ηλεκτρονικές συσκευές ας γίνεται με εποπτεία ενήλικα, με υψηλό ποιοτικά περιεχόμενο και οριοθετημένο ως προς το χρόνο.

– Δεν είναι όλα τα παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού καθώς κάποια μπορεί να περιλαμβάνουν σκληρή βία, χυδαιολογία, μίσος κλπ. Για το λόγο αυτό καλό είναι να αναζητάμε πάτα την ηλικιακή ταξινόμηση στη συσκευασία ενός παιχνιδιού ή μέσω της μηχανής αναζήτησης στο δικτυακό τόπο http://www.pegi.info

– Στα περισσότερα διαδικτυακά/ηλεκτρονικά παιχνίδια δίνεται η δυνατότητα συνομιλίας με άλλους χρήστες. Αυτό εν δυνάμει μπορεί να είναι επικίνδυνο καθώς δύσκολα ελέγχεται η αληθής ταυτότητα και ηλικία του κάθε χρήστη.

– Αναλόγως το παιχνίδι που θα επιλέξουμε θα ήταν καλό να ελέγξουμε τους όρους χρήσης και τις ρυθμίσεις λειτουργίας.

– Σε κάποια από τα παιχνίδια δίνεται η δυνατότητα διαδικτυακών αγορών με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να δαπανούν επιπλέον χρήματα προκειμένου να γίνουν καλύτεροι παίχτες. Εφόσον αυτό δεν το επιτρέπουμε ας το συμφωνήσουμε εξ’ αρχής.

– Σε περίπτωση που αποφασίσουμε να δωρίσουμε μια ηλεκτρονική συσκευή ας συμφωνήσουμε πριν την αγορά το πλαίσιο της χρήσης αυτής (ποιες/πόσες ώρες και τι περιεχόμενο).

– Το σημαντικότερο όλων: Διατηρούμε μια καλή, στενή και δυνατή σχέση με τα παιδιά ούτως ώστε να απευθυνθούν σε εμάς ακόμα και σε περίπτωση που κάνουν κάποιο λάθος ή δυσκολευτούν σε κάτι αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr