Εύβοια: Πρόγραμμα κατάρτισης συκοπαραγωγών στην Ισπανία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Πρόγραμμα κατάρτισης συκοπαραγωγών στην Ισπανία

Στην Ισπανία ταξίδεψαν συκοπαραγωγοί της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο προγράμματος κατάρτισης

Το πρόγραμμα κινητικότητας κατάρτισης των συκοπαραγωγών της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας στην περιοχή του Badajoz της Ισπανίας  (10-16/7/2022), με τίτλο «PROFIGS: Newgrowing, PROcessing & packing techniques in FIGS industry» υλοποιήθηκε αυτή την περίοδο με εξαιρετικές εντυπώσεις από την κατάρτιση.

Στην αποστολή συμμετείχαν συκοπαραγωγοί και τυποποιητές τόσο από την περιοχή της Κύμης, όσο και από την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και συγκεκριμένα του συνεταιρισμού  Ταξιάρχης.

Στη Ισπανία επιφυλάχθηκε ιδιαίτερα τιμητική υποδοχή στην αποστολή μας, την οποία συνόδευε ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, κος Αναστάσιος Βελισσαρίου. Τόσο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Badajoz, όσο οι καθηγητές, καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και οι εταιρείας που μας φιλοξένησαν ήταν εγκάρδιοι και φιλικοί. Μάλιστα εκδήλωσαν έντονο το ενδιαφέρον τους για περεταίρω συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα.

Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επισκέψεις μελέτης σε βιομηχανίες επεξεργασίας και τυποποιήσης βιολογικών και μη σύκων καθώς επίσης και επισκέψεις σε αγροκτήματα καλλιέργειας σύκων, παρακολουθώντας και καινοτόμες διαδικασίες μετά τη συγκομιδή.

Πραγματοποίησαν επίσης πολιτιστικές επισκέψεις στο Cáceres, στο Montanchez και στο Trujillo.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, οι συμμετέχοντες αποκόμισαν πλήθος εμπειριών για την καλλιέργεια των σύκων, για την καινοτόμο επεξεργασία και συσκευασία προϊόντων σύκου, σε συνδυασμό με μεθόδους και τεχνικές αντιμετώπισης της επερχόμενης, με μεγαλύτερη δριμύτητα, κλιματικής αλλαγής.

Την επαγγελματική κατάρτιση των συκοπαραγωγών και μεταποιητών προϊόντων σύκου -μελών  της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια σύκων και για την καινοτόμο επεξεργασία και συσκευασία προϊόντων σύκου έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Extremadura στο Badajoz της Ισπανίας.

Αρωγός στην ποιοτική υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. εγκριθέντος σχεδίου, είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών-Εθνικός Φορέας διαχείρισης των προγραμμάτων Erasmus+ στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, μετά το πέρας του προγράμματος δήλωσε: «H συμμετοχή της Σύμπραξης σε χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση  προγράμματα αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα και μεθοδικότητα της δουλειάς που γίνεται αλλά και το όραμα και τους στόχους για μια υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη της Σύμπραξης και των φορέων που συμμετέχουν σε αυτή. Στους συμμετέχοντες κάθε φορά δίνεται η δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να υιοθετήσουν ενδεχομένως μοντέλα καλλιέργειας και παραγωγής προς το καλύτερο, να γνωριστούν και να αλληλοεπιδράσουν με άτομα διαφορετικών χωρών της Ευρώπης, να ανακαλύψουν τις καλές πρακτικές τους και τις κοινές αξίες».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr