Φωτιά Γεράνεια Όρη: «Μάχη» με τα διάσπαρτα μέτωπα – «Δεν ξεκίνησε από αμέλεια», λέει ο Κολοκούρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά Γεράνεια Όρη: «Μάχη» με τα διάσπαρτα μέτωπα – «Δεν ξεκίνησε από αμέλεια», λέει ο Κολοκούρης

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις των διάσπαρτων εστιών της πυρκαγιάς που ξεκίνησε πριν 24ωρα στον Σχίνο Κορινθίας, καίγοντας περισσότερα από 55.000 στρεμματα γης σε Κορινθία και Αττική.

Ακόμη μία δύσκολη νύχτα πέρασε, για κατοίκους και πυροσβέστες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις διάσπαρτες εστίες της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο και επεκτάθηκε έως το Αλεποχώρι και τα Μέγαρα, καταστρέφοντας κατοικίες και μετατρέποντας σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Ο Αρχηγός της Πυροσβεστική, Στέφανος Κολοκούρης, μίλησε το πρωί του Σαββάτου στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, αναφορικά με την φωτιά στα Γεράνεια Όρη.

Όπως είπε ο Στέφανος Κολοκούρης, «ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η φωτιά ήταν σε περιοχή που ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτη, ωστόσο από την δεύτερη ημέρα καταφέραμε να την έχουμε σε ύφεση».

Σε ότι αφορά τα αίτια της φωτιάς, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι «Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών. Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά».

«Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ήταν η μεγάλη ισχύς των ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ, που ανέβασαν την πυρκαγιά στο βουνό και εκεί δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις», είπε ο κ. Κολοκούρης, απαντώντας στην κριτική για τον αριθμό των εναέριων μέσων που υπήρχαν διαθέσιμα, συμπληρώνοντας «Η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου».

Σε ότι αφορά την εικόνα στο μέτωπο με το πρώτο φως της ημέρας, είπε ότι υπάρχει μια βασική εστία, η οποία είναι σε πεδινό σημείο, προσβάσιμο από επίγειες δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις και από εναέρια μέσα.

Ακόμη, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής είπε ότι είναι πολύ σημαντικό πως από μια τέτοια πυρκαγιά δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Κάηκαν περισσότερα από 55.000 στρέμματα

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας όσες αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ενώ ανέφερε πώς οι καλές καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ώρες θα βοηθήσουν πολύ στις προσπάθειες να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά.

Την επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κορινθία και στην Αττική συνδράμουν από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα που πραγματοποιούν στοχευμένες ρίψεις νερού.

Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν για να σβήσουν τις διάσπαρτες με 278 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ και 89 πυροσβεστικά οχήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν στρατός, εθελοντές αλλά και οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr