Φωτιά στην Εύβοια – Συγκλονιστική μαρτυρία – «Μας εγκατέλειψαν στο έλεος της φωτιάς – Δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι μας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στην Εύβοια – Συγκλονιστική μαρτυρία – «Μας εγκατέλειψαν στο έλεος της φωτιάς – Δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι μας»

«Δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι μας», δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής.

«Είμαστε σε κατάσταση σύγχυσης, όλα έγιναν από τη μία στιγμή στην άλλη. Ήταν εκεί το παιδί μου και η μητέρα μου. Έφυγαν. Βοήθησαν οι άνθρωποι που είχαν βάρκες και το Λιμενικό. Νιώθουμε μεγάλη απογοήτευση, μας εγκατέλειψαν στο έλεος της φωτιάς. Πήραμε εντολή εκκένωσης και φύγαμε όλοι για παραλία, περιμέναμε τις βάρκες για να μας πάνε στο Μαντούδι. Έμεινε πίσω κόσμος, και όποιοι έμειναν έσωσαν και τα σπίτια τους. Εμάς κάηκε ολοσχερώς το σπίτι μας. Πήγαμε εχτές, και δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι μας. Για εμάς ήταν το εξοχικό μας. Τα κοσμήματα και τις οικογενειακές μας φωτογραφίες πήραμε και τίποτα άλλο. Σκεφτόμουν ότι καίγεται το σπίτι μου, τι να πάρω. Στο δικό μου χωριό δεν υπήρχε ούτε αεροπλάνο, ούτε επίγειες δυνάμεις. Ό,τι έκανε ο κόσμος από μόνος του. Έγινε πολύ γρήγορα το κακό», περιέγραψε η κ. Σταμέλου, μιλώντας στο Mega.

«Κατεβήκαμε στην παραλία πολύς κόσμος και περιμέναμε να έρθουν βάρκες να μας πάρουν. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση. Ακούμε τόσο καιρό για την ατομική ευθύνη για τον κορωνοϊό. Υπακούσαμε, τηρήσαμε τα μέτρα, εμβολιαστήκαμε. Τώρα η κυβέρνηση δεν έπρεπε να δείξει ευθύνη, παρά να πάρουμε πάλι εμείς το βάρος; Έπρεπε να μας στείλουν αεροπλάνα, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε για ποιο λόγο δεν μας έστειλαν αεροπλάνα. Έλεγαν ότι επιχειρούν 10 αεροσκάφη, και υπήρχε μόνο ένα Σινούκ», συνέχισε η ίδια.

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για την περιοχή. Πρέπει να γίνει αποκατάσταση και στήριξη της περιοχής. Δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας για τους ανθρώπους εκεί. Πάνε οι μελισσοκόμοι, οι ρετσινάδες, οι τουριστικές επιχειρήσεις. Και έχουμε και το φόβο για τις πλημμύρες. Πρέπει να έχουν καεί γύρω στα 10-15 σπίτια στο χωριό μας, και οι ελαιώνες, τα πάντα, δεν υπάρχει τίποτα», κατέληξε η κ. Σταμέλου.

Οι εθελοντές στην πρώτη γραμμή της μάχης – «Ήταν θέμα συνείδησης»

Στο MEGA μίλησε ο εθελοντής δασοπυροσβέστης Γιώργος Μυκονιάτης, ένας από τους δεκάδες ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης στις πυρκαγιές, και έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα και να σώσουν τις περιουσίες των πολιτών.

«Εμείς έχουμε έρθει από Κρήτη. Φτάσαμε χτες το πρωί στα διόδια των Αφιδνών. Δεν έχουμε έρθει μεγάλη δύναμη, τρία άτομα είμαστε. Μας τοποθέτησαν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία από εχθές το πρωί και σήμερα μας είπαν ότι θα πάμε πάλι στο ίδιο σημείο», εξήγησε ο κ. Μυκονιάτης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στην απόφασή του να έρθει να συνδράμει με όποιο τρόπο μπορεί τον οδήγησε η συνείδησή του.

«Ήταν θέμα συνείδησης το να έρθουμε να βοηθήσουμε. Όταν φτάσαμε είδαμε καταστροφή. Δεν μπορεί να το περιγράψει κάποιος. Έχουν καταστραφεί περιουσίες, χιλιάδες στρέμματα δάσους. Υπάρχει ακόμα πρόβλημα γιατί υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις. Δεν υπάρχει μέτωπο, αλλά είναι πολλές οι αναζωπυρώσεις. Έχουμε ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις, αλλά όχι σε τέτοιο μέγεθος, δεν έχουμε τόσο δάσος στην περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουν έρθει εθελοντές από όλη την Ελλάδα, νομίζω ότι είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει κάποιος όταν βλέπει τέτοια καταστροφή. Οι περισσότεροι πάνε με την ψυχή τους, και δεν παίρνουν κάτι μαζί τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Μυκονιάτης τόνισε και ότι η συνεργασία με την πυροσβεστική ήταν συνεχής.

«Δεν μπορεί να πει κανείς ότι έδρασαν μόνο οι εθελοντές. Υπάρχει συνεργασία με την πυροσβεστική. Είναι μαζί και οι δύο. Ούτε οι εθελοντές μπορούν να λειτουργήσουν μόνοι τους, ούτε η πυροσβεστική. Χρειάζεται ο ένας τη βοήθεια του άλλου», εξήγησε.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr