«Φωτιά» τα καύσιμα στην Εύβοια – Έρχεται διάταξη «ανάσα» για  νοικοκυριά και επιχειρήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Φωτιά» τα καύσιμα στην Εύβοια – Έρχεται διάταξη «ανάσα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει σχετική διάταξη με την οποία θα ορθώσει «τείχος» προστασίας στην ξέφρενη άνοδο που παρουσιάζουν τα καύσιμα.

«Ανάσα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση, βάζοντας στοπ στο «ράλλυ» της ανόδου στις τιμές των καυσίμων που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει σχετική διάταξη με την οποία θα ορθώσει «τείχος» προστασίας, εφαρμόζοντας πλαφόν στο κέρδος των καυσίμων. Η σχετική διάταξη-τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προκειμένου άμεσα να δουν στις τσέπες τους την ανακούφιση οι Έλληνες.

Παράλληλα με τα μέτρα ανακούφισης στα καύσιμα η κυβέρνηση θα σχεδιάζει εφαρμογή μέτρου που θα αφορούν και στα σιτηρά, καθώς οι τιμές σε αυτά έχουν πάρει την «ανηφόρα» λόγω του ότι η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Για τα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας πως με το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2021 θα πρέπει, εφεξής, να λειτουργούν όσοι εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο OPEN ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημείωσε ότι, πλέον, κατ΄ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Σεπτέμβρη του 2021 θα είναι ο οδηγός για το περιθώριο κέρδους. Μάλιστα διασαφήνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές όπως τα νησιά όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη (πχ μεταφοράς) και γι’αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων – εξόδων.

Ο ίδιος σημείωσε πως «δεν θα μπει αόριστα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους» και πρόσθεσε: «Γενικά όλες οι επιχειρήσεις να καταλάβουν ότι πρέπει να βάλουν πλάτη αυτή τη δεδομένη συγκυρία» ενώ προανήγγειλε ότι σήμερα ή αύριο θα δημοσιοποιηθούν βαριά πρόστιμα, σε πολλές επιχειρήσεις στην τροφική αλυσίδα, για υπερβολικό κέρδος, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ελέγχων.

Η σχετική τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε ποια επίπεδα ανέρχονται οι τιμές των καυσίμων πανελλαδικά – Που κατατάσσεται η Εύβοια

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένονται οι ανακοινώσεις για το πλαφόν στο κέρδος των καυσίμων και των άλλων προϊόντων που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία το οποίο προανήγγειλε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στόχος είναι να παταχθεί η αισχροκέρδεια και να συγκρατηθούν οι τιμές, καθώς η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, το πλαφόν θα οριστεί με βάση τις τιμές που υπήρχαν τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα λαμβάνονται υπόψη τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προκειμένου άμεσα να δουν στις τσέπες τους την ανακούφιση οι Έλληνες.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, δεν θα περιοριστεί μόνο στο πλαφόν στα καύσιμα με τον Άδωνι Γεωργιάδη να ανακοινώνει ότι το ίδιο θα συμβεί σε πρώτη φάση και με τα σιτηρά – η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο – αλλά στη συνέχεια και σε κάθε προϊόν που επηρεάζεται από την κρίση στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται, ότι την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για την κρίση στην Ουκρανία ανακοίνωσε αφενός ότι η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση που έχει ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 2021, θα συνεχιστεί και μέσα στο 2022 «μέχρι να περάσει η ενεργειακή κρίση» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε μια νέα κίνηση, δε, στην ενεργειακή σκακιέρα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την δημιουργία δεύτερου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr