Φωτιά- Βόρεια Εύβοια: Τι λέει 1 χρόνο μετά η γιαγιά Παναγιώτα που συγκλόνισε τον πλανήτη με την φωτογραφία της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά- Βόρεια Εύβοια: Τι λέει 1 χρόνο μετά η γιαγιά Παναγιώτα που συγκλόνισε τον πλανήτη με την φωτογραφία της

Πέρασε ένας χρόνος από τις φωτιές στην Βόρεια Εύβοια Πόσο άλλαξε αυτή η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου τη ζωή της; Καθόλου

Εναν χρόνο μετά την «κόλαση», από τις φωτιές στην Βόρεια Εύβοια, η Παναγιώτα Νουμίδη χαμογελά με αισιοδοξία και πίστη. «Ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Το πιο σημαντικό είναι ο άνθρωπος. Η αξία της ζωής» λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής με φόντο το καμένο δάσος.

Σήμερα, ο πόνος έχει δώσει τη θέση του στην «αναγέννηση», τα σημάδια του σοκ απαλύνονται, οι φωτογραφίες παίρνουν χρώμα. Το πλατύ χαμόγελο της μαυροντυμένης γυναίκας στο «κλικ» του φωτογράφου Κωνσταντίνου Τσακαλίδη που απαθανάτισε τον τρόμο και την αγωνία και η εικόνα της έγινε εξώφυλλο στο αμερικάνικο περιοδικό «Time», ως μία από τις κορυφαίες φωτογραφίες του 2021, είναι το πιο φωτεινό μήνυμα.

Πέρασε ένας χρόνος. Πόσο άλλαξε αυτή η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου τη ζωή της; Καθόλου. Οσοι τη γνωρίζουν μιλούν για μια δυναμική γυναίκα που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και η συμβουλή που δίνει στα εγγόνια της είναι να εκτιμούν τον συνάνθρωπό τους.

Παράδειγμα αξιοπρέπειας και ήθους, απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Εκείνη τη στιγμή, εγώ απλά φώναζα για να σωθούν ο τόπος και οι άνθρωποι που αγαπώ. Φώναζα βοήθεια γιατί έβλεπα ότι η φωτιά θα έκαιγε τα σπίτια των γειτόνων μου. Οχι το δικό μου. Πονούσα για το δάσος που είχε τυλιχθεί στις φλόγες».

«Ενιωθα τη φωτιά»

Μοιραία, ο χρόνος γυρνά πίσω, στον Αύγουστο του 2021. Ηταν λίγες μέρες πριν, που είχε αποχαιρετήσει για πάντα την αγαπημένη της αδελφή και ζούσε το δικό της πένθος. Βρισκόταν στο μπαλκόνι και παρακολουθούσε το πύρινο μέτωπο να «καταπίνει» με μανία το δάσος. «Ξαφνικά, από την άλλη πλευρά βλέπω να κατεβαίνει η φλόγα. Ο άντρας μου μαζί με τους γείτονες έριχναν νερό για να σώσουν ό,τι μπορούσαν. Ετρεξα προς την έξοδο και ένιωθα τη φωτιά να με ακολουθεί».

Εκείνη ήταν η στιγμή, στην είσοδο του σπιτιού της, που ο φωτογράφος έβγαλε την εικόνα-σύμβολο του εφιάλτη για το Sooc. «Ολοι οι πυροσβέστες ήταν στο μέτωπο της φωτιάς. Κοντά μου, έτρεξαν τα παιδιά του χωριού. Λιποθύμησα. Με συνέφεραν και στη συνέχεια με μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας» θυμάται με πόνο.

«Μου είπαν την επόμενη μέρα, η φωτογραφία σου είναι παντού! Απάντησα, δεν με νοιάζει. Ηθελα να ξαναγίνει το δάσος όπως ήταν…». Σήμερα, όταν βλέπει στις ειδήσεις να έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές, σφίγγεται η καρδιά της.

Η φωτογραφία έγινε εξώφυλλο στον «Guardian», στους «Financial Times», στην «Daily Telegraph», στην «Daily Mail». Την επόμενη μέρα, το πρόσωπό της ήταν σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, στις εφημερίδες, στα social media.

«Τυλιγμένο στις φλόγες: Η ελληνική νήσος Εύβοια καταστρέφεται από ακραίο καιρικό φαινόμενο» ήταν ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Daily Mail» με τη φωτογραφία της «κραυγής». «Κλιματική κρίση: Αναπόφευκτο, πρωτοφανές και ανεπανόρθωτο» έγραψε η «Guardian».

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr