Φθηνή στέγη: Ποιους θα αφορά το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα – Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φθηνή στέγη: Ποιους θα αφορά το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα – Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Επιδοτήσεις ενοικίου, άτοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας και παραχωρήσεις σπιτιών περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ

Λύση στο μεγάλο πρόβλημα με τα ακριβά ενοίκια που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά και ειδικά τα νέα ζευγάρια και τις οικογένειες που ψάχνουν σπίτι θέλει να δώσει η κυβέρνηση με το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που πρόκειται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Το κυβερνητικό πλάνο περιλαμβάνει στρατηγικό σχέδιο με πολυεπίπεδες δράσεις για την παροχή φθηνής στέγης. Βασική στόχευση του σχεδίου είναι οι κρατικές ενισχύσεις να φθάσουν άμεσα στους δικαιούχους, ώστε να αποδώσουν καρπούς το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που θα «αποκαλύψει» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις που θα δίνουν λύση στο μείζον πρόβλημα των ακριβών ενοικίων που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά και ειδικά τα νέα ζευγάρια.

Οι πληροφορίες, όπως αναφέρει το in.gr θέτουν ως χρονικό ορόσημο εφαρμογής το επόμενο έτος και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το αποθεματικό ύψους 1,5 δισ. ευρώ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Η ειδική ομάδα η οποία έχει συσταθεί σε συνεργασία με στελέχη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο έχουν επεξεργαστεί διάφορες προτάσεις για την υλοποίηση πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας σε φθηνότερα ακίνητα.

Στόχος των επικείμενων εξαγγελιών θα είναι

• οι νέοι χαμηλού αλλά και μεσαίου εισοδήματος,

• οι άνεργοι,

• αλλά και οι φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται εκτός του τόπου κατοικίας και πληρώνουν ενοίκιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δικαιούχοι θα είναι νέοι έως 29 ετών και νέα ζευγάρια, ενώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Για τους όρους στήριξης των δικαιούχων αυτοί θα είναι πιο ευνοϊκοί όταν πρόκειται για ζευγάρι όπου εργάζονται και οι δύο, ενώ θα υπάρχουν ακόμη ευνοϊκότερες πρόνοιες για ειδικές κατηγορίες όπως ζευγάρι ανέργων ή μονογονεϊκή οικογένεια.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση-ενοικίαση κοινωνικών με ΣΔΙΤ, την επιδότηση ενοικίου και την επιχορήγηση δανείου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές θα λάβουν χρηματικά ποσά για ανακαινίσεις παλαιών ακινήτων, τα οποία δεν μπορούν να κατοικηθούν ή και θα λάβουν επιδότηση ενοικίου. Στις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί τα αρμόδια στελέχη είναι οι εν λόγω ενισχύσεις να έχουν διπλή μορφή. Δηλαδή, είτε θα χορηγηθούν ως κρατική επιχορήγηση, είτε ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000-30.000 ευρώ, με προσαύξηση περίπου 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να φτάσει τα 10-15 έτη. Πηγές αναφέρουν ότι οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος θα είναι οι νέοι κάτω των 30 ετών και νέα ζευγάρια, ενώ θα προβλέπονται και εισοδηματικά κριτήρια.

Ποιους θα αφορά

Νέους έως 29 ετών (με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα)

Νέα ζευγάρια

Ανέργους

Φοιτητές

Θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια

Τι θα προσφέρει

Επιδότηση ενοικίου

Χορήγηση επιδοτούμενων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας

Προγράμματα rent to own (παραχώρηση σπιτιών σε ανέργους ή νέους με χαμηλό εισόδημα, πληρώνοντας χαμηλό ενοίκιο ή και δυνατότητα αγοράς στο μέλλον)

Δυνατότητα ανακαίνισης κατοικιών

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας μίλησε στο MEGA η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίνη.

«Ήδη βλέπουμε μία πιο επιθετική πολιτική όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, τόσο από τις τράπεζες όσο και από τα funds που έχουν αποκτήσει τα δάνεια του κόσμου. Δεν υπάρχει πλέον προστασία πρώτης κατοικίας. Υπάρχει προσωρινή προστασία αλλά δεν καλύπτει σχεδόν τίποτα», ανέφερε.

«Κάθε βδομάδα έχουμε 1000- 1300 πλειστηριασμούς και αφορούν και στην πρώτη κατοικία. Μπορεί να γίνει πλειστηριασμός ακόμα και για το ποσό των 50.000 ευρώ. Δεν υπάρχει όριο», κατέληξε.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr