Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Αργά η γρήγορα θα δούμε εξάρια και στην Ελλάδα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Αργά η γρήγορα θα δούμε εξάρια και στην Ελλάδα»

Τι είπε ο γνωστός σεισμολόγος για τη σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία και τη σύνδεσή της με τα ρήγματα της Ελλάδας
Για τον έντονο προβληματισμό που προκαλεί ο φονικός σεισμός στην Τουρκία για μετατόπιση των σεισμών στα νότια από το επίκεντρο του ρήγματος μίλησε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ενώ παράλληλα προειδοποίησε για ισχυρούς σεισμούς και στη χώρα μας.

«Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, Τουρκίας – Συρίας, χαρακτηρίζεται από την παρουσία τριών πολύ μεγάλων ρηγμάτων. Και όταν λέμε πολύ μεγάλων, το καθένα από αυτά έχει μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, όπως είναι το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, που ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες με τους δύο πολύ μεγάλους σεισμούς και όλους εκείνους οι οποίοι έχουν ακολουθήσει», ανέφερε στην ΕΡΤ ο γνωστός σεισμολόγος.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέλυσε τη σεισμική ακολουθία σε έκταση 300 χλμ. στην τουρκική ύπαιθρο σημειώνοντας ότι οι μετασεισμοί έχουν φτάσει μέχρι αυτό το τριπλό σημείο σύνδεσης, εκεί που συναντώνται τα τρία αυτά μεγάλα ρήγματα, πολύ κοντά στην περιοχή της Αντιόχειας.

Σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος μετατόπισης των σεισμών στα νότια, προς την Κύπρο ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι περιοχές που μπορεί, κατά κύριο λόγο, να επηρεαστούν από τον μεγάλο σεισμό, τον κύριο, ήταν οι κοντινότερες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.

«Στην τελική απόληξη του ρήγματος στα σύνορα Τουρκίας Συρίας, αλλά και πολύ κοντά στην Κύπρο, έγινε ένας πολύ ισχυρός σεισμός με μέγεθος 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος συμπλήρωσε την καταστροφή, στην περιοχή νότια της Αντιόχειας. Αυτό δεν είναι κάτι που βγαίνει από τα φυσιολογικά και αναμενόμενα όρια. Απεναντίας είναι μέσα στα αναμενόμενα» σημείωσε.

Μάλιστα επεσήμανε πως το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί έχει πολύ μεγάλο μήκος και είναι λογικό να αναμένουμε μετασεισμική δραστηριότητα σε όλο το μήκος του.

Εκεί ακριβώς συναντώνται όμως και τα άλλα δύο ρήγματα με το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Το ένα είναι το Ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας, το οποίο κατευθύνεται προς τον Νότο, μέσω Συρίας, Λιβάνου και Ισραήλ και κατεβαίνει μέχρι τον κόλπο της Άκαμπα.

Σεισμός μέχρι και 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα

Από την άλλη πλευρά τόνισε ότι έρχεται το βορειοανατολικό άκρο του κυπριακού σεισμικού τόξου, το οποίο αποτελεί ένα άλλο σημαντικό σύστημα ρηγμάτων.

«Η μέχρι τώρα πορεία δείχνει ότι τα μεγέθη 5, 5,5, και 6 Ρίχτερ δεν είναι μέσα στα στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Είναι μέσα σε αναμενόμενα πλαίσια. Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή για δύο λόγους: πρώτον, διότι μπορεί η σεισμική δραστηριότητα να μεταναστεύσει σε περιοχές λίγο νοτιότερα ή λίγο προς τα Νοτιοδυτικά, εκεί δηλαδή που δεν είχε εκδηλωθεί μέχρι τώρα», πρόσθεσε ο σεισμολόγος.

Μιλώντας για τα νέα θύματα που μετρά η Τουρκία επισήμανε ότι τα κτίρια είναι καταπονημένα από τους προηγούμενους πολύ ισχυρούς σεισμούς, άρα είναι πάρα πολύ ευάλωτα και καταρρέουν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία εάν δεν είχαν προηγηθεί αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί.

«Εκείνο το οποίο είχε φανεί πριν από μερικές ημέρες είναι το γεγονός ότι είχαμε αρκετούς σεισμούς με σχετικώς μικρά έως μέτρια μεγέθη, 3,5 – 4 Ρίχτερ, αλλά αυτό κράτησε μερικές ημέρες. Έχει πέσει ακόμα η σεισμική δραστηριότητα, αλλά αυτό συμβαίνει πολλές» ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Καταλήγοντας ο σεισμολόγος είπε πως «η φύση έχει τους δικούς της νόμους. Αργά ή γρήγορα θα ξανακάνει τα 6άρια στην Ελλάδα. Να μην έχουμε καμία αυταπάτη επ αυτού», ενώ συνέστησε εγρήγορση.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr