Γιατί ανησυχούν οι σεισμολόγοι: Ποιες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί ανησυχούν οι σεισμολόγοι: Ποιες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν

Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Ιτέα

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τη σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Φωκίδα, που εκδηλώθηκε πριν από μερικές μέρες.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open και σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως

«Κοιτάξτε, είχαμε τον σεισμό των 5,1 βαθμών εχθές στη μία η ώρα το πρωί και από τότε έχουμε ουσιαστικά πέντε – έξι μικρούς σεισμούς της τάξεως του 1, 1,5, 2 Ρίχτερ, όχι μεγαλύτερους οι οποίοι εκδηλώθηκαν στην περιοχή».

«Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερους τέτοιους σεισμούς και κυρίως σεισμούς της τάξεως των 4, 4,5 βαθμών, 3,5 έστω για να δούμε ότι μπαίνουμε σε μία κατάσταση εκτόνωσης», προσέθεσε.

Σε ερώτημα σχετικά με το εάν προβληματίζεται από το παραπάνω σημείωσε:

«Κοιτάξτε με προβληματίζει, η ανησυχία εντάξει είναι ένα άλλο θέμα. Η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι οι κατασκευές στην περιοχή είναι πολύ ανθεκτικές συνεπώς έχουμε πολλά περιθώρια ασφάλειας και περιθώρια για να αρχίσουμε να ανησυχούμε. Θα έλεγα ότι ουσιαστικά θα ανησυχούσαμε αν ήταν ένας σεισμός της τάξεως των έξι βαθμών. Τέτοιος σεισμός είναι πολύ δύσκολο να εκδηλωθεί στην περιοχή αν και είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή και μία περιοχή που συσσωρεύτει μεγάλα ποσά ενέργειας, έχει φιλοξενήσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν αλλά θεωρώ ότι δεν θα πάμε σε τέτοιες καταστάσεις. Μπορεί στην περιοχή να εκδηλωθεί ένας σεισμός 5, 5,5 ο οποίος δεν θα μας προβληματίσει».

«Δε νομίζω ότι διαφαίνεται ότι είναι κάτι παραπάνω. Μέσα σε επίπεδα ασφάλειας θα είναι ένας σεισμός ο οποίος ενδεχομένως να εκδηλωθεί. Δεν έχουμε κάποια τεκμήρια επιστημονικά», συμπλήρωσε. «Το ένα και του δύο (Ρίχτερ) δεν μας κάνει. Είναι πολύ μικροί οι σεισμοί. Θα θέλαμε μία ακολουθία με 3 και με 4», είπε στη συνέχεια.

Σε σχέση με το τράβηγμα των νερών προς τα πίσω ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Είναι ένα θέμα το οποίο το κοιτάμε. Το συναξιολογούμε», κατέληξε.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr