Γιώργος Μαρίνος: Ερώτηση για την εργοδοτική ασυδοσία που δεν μπορεί να αποφευχθεί με την ψηφιακή κάρτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιώργος Μαρίνος: Ερώτηση για την εργοδοτική ασυδοσία που δεν μπορεί να αποφευχθεί με την ψηφιακή κάρτα

ΕΡΩΤΗΣΗ κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, με θέμα την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική ασυδοσία που δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ψηφιακής κάρτας

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ Γιώργος μαρίνος με θέμα την προστασια των εργαζομένων από την εργοδοτική ασυδοσία που δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ψηφιακής κάρτας.

Την επιστολή συνυπογράφουν εφτά βουλευτές του ΚΚΕ.

Η σχετική επιστολή αναφέρει:

«Θέμα: Για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική ασυδοσία που δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ψηφιακής κάρτας

Η περίφημη ψηφιακή ωρομέτρηση μέσω της ψηφιακής κάρτας που θα έβαζε φραγμό στη “μαύρη” εργασία και θα τερμάτιζε το καθεστώς της απλήρωτης δουλειάς και των υπερωριών, αποδείχτηκε άμεσα και στην πράξη “αέρας κοπανιστός” καθώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι, καταρχάς στα supermarket και στον κλάδο των τραπεζών είχαν έτοιμο σχεδιασμό για να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια καταγραφής. Με εσωτερική αλληλογραφία και σαφείς οδηγίες προς τον διευθυντικό μηχανισμό τους διατηρούν ανέγγιχτο το καθεστώς της ελαστικής εργασίας και της ζωής-λάστιχο για χιλιάδες εργαζόμενους στις τράπεζες και στο εμπόριο.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις σωματείων εμποροϋπαλλήλων και σωματείων στις τράπεζες, η εργοδοσία είχε πάρει μέτρα με εσωτερικά σημειώματα και διευθυντικές υποδείξεις ώστε να συνεχιστεί αμείωτα η απλήρωτη εργασία με ότι χαρακτηριστικά αυτή παίρνει, σαρώνοντας παράλληλα τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν είναι ένα απλό τεχνικό εργαλείο καταμέτρησης των ωρών εργασίας. Αξιοποιείται για την εφαρμογή της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου και των απλήρωτων υπερωριών, καθώς και για τη διάσπαση του χρόνου εργασίας σε “ενεργό” και “ανενεργό”, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτές τις συνθήκες που η εργοδοτική ασυδοσία είναι ανεξέλεγκτη, η κυβέρνηση έχοντας μετατρέψει το Σ.ΕΠ.Ε. σε ανεξάρτητη αρχή επιδιώκει να υπάρξει άρση κάθε κρατικής ευθύνης. Είναι δική της ευθύνη αλλά και διαχρονικά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Επιθεώρησης Εργασίας είναι πλήρως απαξιωμένοι, οι υπηρεσίες υποστελεχωμένες, με ελάχιστα κλιμάκια ελέγχου ανά μέρα, με ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής και υπηρεσιακών αυτοκινήτων. Οι όποιοι έλεγχοι γίνονται είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις καθημερινές καταγγελίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει την εργοδοτική ασυδοσία στους χώρους εργασίας;

Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr