Γιώργος Μαρίνος: Ερώτηση στη Βουλή για τις απολύσεις εργαζομένων στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ COURIER
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιώργος Μαρίνος: Ερώτηση στη Βουλή για τις απολύσεις εργαζομένων στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ COURIER

Για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να μη χάσουν τις δουλειές τους τόσοι άνθρωποι

Η διοίκηση των κρατικών επιχειρήσεων ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ COURIER το Απρίλη του 2022 προχώρησε στην απόλυση πάνω από 200 εργαζομένων με συμβάσεις ενοικίασης από τρίτες εταιρίες. Οι νέες απολύσεις προστίθενται στις πάνω από 1.000 απολύσεις ενοικιαζόμενων εργαζομένων στις αρχές του 2020 και στις 2.000 απολύσεις μόνιμου προσωπικού το 2021, που τις ονόμασαν εθελούσιες αποχωρήσεις, το θέμα έφερε στη βουλή το ΚΚΕ και ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Μαρίνος με ερώτηση στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Υπενθυμίζουμε, ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δουλεύουν για χρόνια ως ενοικιαζόμενοι στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ COURIER με συμβάσεις ενός μήνα. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δουλεύουν υπό αυτούς τους όρους για πάνω από 10 χρόνια. Μεταφέρονται από εταιρία σε εταιρία με κύριο εργολάβο την ONEX, ενώ παρέχουν αποκλειστικά έργο στις εταιρίες ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ COURIER.

Για πολλά χρόνια δουλεύουν με μισθούς πείνας, χωρίς να μπορούν να κατοχυρώσουν δικαιώματα λόγω του καθεστώτος της ενοικίασης και των συμβάσεων μήνα. Σε πολλούς από αυτούς οφείλονται άδειες και δεν αναγνωρίζονται τριετίες. Πρόσφατη εξέλιξη είναι η μείωση του μισθού το 2022 σε αρκετούς από αυτούς, με τη μεταφορά τους από τα ΕΛΤΑ COURIER στα ΕΛΤΑ, για την οποία η επίσημη αιτιολογία από την εταιρεία ενοικίασης ήταν ότι τα ΕΛΤΑ δεν πληρώνουν τριετίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να παρθούν πίσω οι απολύσεις.

– Να μετατραπούν οι συμβάσεις ενοικίασης σε αορίστου χρόνου στην εταιρία που παρέχουν έργο οι εργαζόμενοι (ΕΛΤΑ-ΕΛΤΑ COURIER).

– Να αναγνωριστούν οι τριετίες σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας.

– Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο μισθολόγιο των ΕΛΤΑ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και αναγνώριση της προϋπηρεσίας στις εταιρείες ενοικίασης ως προϋπηρεσία στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ COURIER.

Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr