Η Δημοτική Ενωτική Πρωτοβουλία για το Ινστιτούτο Παπανικολάου στην Κύμη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Δημοτική Ενωτική Πρωτοβουλία για το Ινστιτούτο Παπανικολάου στην Κύμη

Ερωτήσεις από τον επικεφαλή της παράταξης, Γεώργιο Θεοδώρου

Ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το πρώτο, συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας, είναι το Κεφάλαιο Παπανικολάου. Στην Κύμη, στην Ιστορική Έδρα του Δήμου μας, δεσπόζει και ακτινοβολεί η Οικία του μεγάλου ευεργέτη της ανθρωπότητας. Ένα κεφάλαιο που θα μπορούσε να προσφέρει τα μέγιστα στην πολιτιστική, πολιτισμική, οικονομική, τουριστική και αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας και όχι μόνο, καθιστώντας το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου πόλο έλξης και πρωταγωνιστή σε πολλαπλά επίπεδα, όπως αυτά της γνώσης, του πολιτισμού και της ολόπλευρης ανάπτυξης στην περιοχή μας. Αντ’ αυτών όμως, χρόνια τώρα, το πλεονέκτημα, το Θείο δώρο που κληρονομήσαμε παραμένει ανεκμετάλλευτο και όχι μόνο.

    Η Οικία Παπανικολάου παραμένει βυθισμένη στο σκοτάδι χωρίς ρεύμα. Είναι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ; Γιατί δεν πληρώνονται; Τόσο πολύ ρεύμα καταναλώνει; Τι γίνεται με τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν λειτουργούν τόσο καιρό;

    Η ΔΕΗ επιχορήγησε το Ινστιτούτο Παπανικολάου με 1.000.000 ευρώ. Απορροφήθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση 500.000 ευρώ. Από το 2014 μέχρι σήμερα πόσα χρήματα έχουν απορροφηθεί από το Ινστιτούτο; Αληθεύει ότι δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ; Αληθεύει ότι τα χρήματα αυτά μετά από τόσα χρόνια χάθηκαν; Ας ενημερωθούν οι δημότες, αφού την κυρίαρχη αρχή της δημοκρατίας και της διαφάνειας, την Λογοδοσία, η Δημοτική Αρχή δεν την γνωρίζει και ουδέποτε αυτά τα εφτά χρόνια την  εφάρμοσε.

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ινστιτούτου ζητά από τον τοπικό αντιδήμαρχο να «πάρει πάνω του» το γραφειοκρατικό μέρος. Ούτε τα γραφειοκρατικά δεν είναι ικανοί να διεκπεραιώσουν, πώς να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος; Ζητά επίσης να τηλεφωνήσει στην επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης, για να βρεθούν οι τρεις τους και να συναποφασίσουν τις ενέργειες. Ποιος αποφασίζει άραγε; Το Δ.Σ. του Ινστιτούτου τι αρμοδιότητες έχει; Εφτά χρόνια συμπολίτευση και αντιπολίτευση βρίσκονται σε μια στείρα και προσωπικά αντιπαράθεση που μόνο κακό έχει φέρει στο δήμο μας. Η πόλωση και οι αντιθέσεις σταματούν την πρόοδο, την ανάπτυξη και οδηγούν στο τέλμα και την υποβάθμιση την περιοχή.

    Στο κάλεσμα του εντεταλμένου συμβούλου ο αντιδήμαρχος απαντά πως δεν έχει να σχολιάσει τίποτα και πως αυτό που μόνο επιζητά είναι να λυθούν τα όποια προβλήματα και να ανοίξει η Οικία Παπανικολάου. Λες και υπάρχει κανείς που λέει το αντίθετο. Λες και τα προβλήματα θα λυθούν από μόνα τους.

   

    Από το Σεπτέμβριο του 2020 εκκρεμεί η τοποθέτηση του νέου Προέδρου του Ινστιτούτου και ο ορισμός του νέου Δ.Σ. Ως δικαιολογία από τον αντιπρόεδρο προβάλλεται το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός είναι σε εκκρεμότητα λόγω…. Covid.Λες και εφτά χρόνια τώρα είχαν φτιάξει προϋπολογισμό  έγκαιρα.

    Ανάμεσα σε όλα αυτά έχουμε και πολλές παραιτήσεις μελών. Γιατί άραγε; Τι οδήγησε τα μέλη του Δ.Σ. σε παραίτηση; Να θυμηθούμε την επιστολή παραίτησης της εκπροσώπου της οικογένειας Παπανικολάου; Πραγματικός κόλαφος για τη δημοτική αρχή. Μέχρι και ο νέος πρόεδρος διαμαρτύρεται γιατί δεν υπάρχει νόμιμο Δ.Σ. στο Ινστιτούτο.

    Ένα Ινστιτούτο που θα μπορούσε να είναι παγκοσμίου φήμης, χωρίς ή με ελάχιστες δράσεις μακριά πάντα από την έδρα του και χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής επιστημονικής κοινότητας.

    Αυτή είναι η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στο Ινστιτούτο Παπανικολάου. Μια Δημοτική Αρχή χωρίς όραμα, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς στόχους, χωρίς συγκεκριμένες δράσεις, αδύναμη και ανύπαρκτη, προσπαθεί μόνο με επικοινωνιακά τερτίπια να δείξει πως κάτι κάνει. Έτσι άλλοι πανηγυρίζουν για τα εγκαίνια που «θα» γίνουν το καλοκαίρι και άλλοι λένε πως δεν υπάρχει κάτι για να πανηγυρίσουμε και να νοιώσουμε περήφανοι. Ούτε μεταξύ τους δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Δυστυχώς η λαϊκή ρήση «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός» ταιριάζει απόλυτα. Με την ανυπαρξία, την ανοργανωσιά, τον αποκλεισμό κάθε άλλης γνώμης και άποψης, την πολιτική αντιπαλότητα, την εχθρότητα, τη δυσλειτουργία και την ανικανότητα, ίσως έχουν δίκιο όσοι μιλούν για έγκλημα. Αν πράγματι είναι έτσι τότε είναι εξ αμελείας ή εκ προμελέτης;

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr