Η μαύρη λίστα με τους Έλληνες πιλότους που έχουν θυσιαστεί πάνω στο καθήκον για να σώσουν ζωές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μαύρη λίστα με τους Έλληνες πιλότους που έχουν θυσιαστεί πάνω στο καθήκον για να σώσουν ζωές

Η λίστα των ονομάτων των ηρωικών πιλότων που έπεσαν στο καθήκον προσπαθώντας να σώσουν ζωές και περιουσίες είναι μεγάλη για μια ικρή χώρα όπως η Ελλάδα.

Τον Μάιο του 1977 καταγράφτηκε η πρώτη συντριβή με νεκρούς σε κατάσβεση πυρκαγιάς στον Ισθμό. Το 1978 ακολούθησε νέα τραγωδία στα Ιωάννινα και το 1984 στην Ελευσίνα. Το 1992 στις Κεχριές και το 1993 στη Ροδινή ακόμη δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη θα συντριβούν και τα πληρώματά τους θα χάσουν τις ζωές τους.

Στην Αργαλαστή στο Πήλιο το 2000 και στη Νέα Μάκρη το 2006, ακόμη τέσσερις χειριστές θα χάσουν τη ζωή τους. Το 2007 στα Στύρα Ευβοίας, το 2015 στη Νεάπολη και το 2016 στα Δερβενοχώρια θα καταγραφούν ακόμη τρεις πτώσεις.

Η διάσωση των δύο χειριστών στα Δερβενοχώρια είναι μία από τις σπάνιες στιγμές τύχης με το πλήρωμα του Canadair.

Θρήνος στους αιθέρες

Συνολικά, από την πρώτη μέρα πτήσεων των εναέριων μέσων αεροπυρόσβεσης, η χώρα μας έχει θρηνήσει εννέα χειριστές σε ισάριθμες πτώσεις Καναντέρ CL-215, τέσσερις σε πτώσεις δύο αεροσκαφών Καναντέρ CL-415, δύο σε εννέα πτώσεις «Grumman».

Σημειώνεται πως τα Canadair δε διαθέτουν εκτινασσόμενο κάθισμα, δηλαδή σε περίπτωση βλάβης οι πιλότοι δεν μπορούν να διαφύγουν από το αεροσκάφος προτού αυτό ακουμπήσει το έδαφος.

Η ελληνική δύναμη πυρόσβεσης αριθμεί δέκα Canadair CL-215 και επτά CL-415.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr